PDA

Zobacz pełną wersję : Co do rybek i remontu na klatce....

DoDo
03-11-2004, 06:41
LUDZIE
Rybki mi po prostu zdychają :( ni z tego ni z owego, calkiem niedawno zrobilem gruntowna wymiane - wszystko wraz ze zwirkiem, nowiuście wraz z roslinkami, wszystko ladnie uzdatnione, woda kryształ, zadnych sladow chorobsk i dziennie mi pada 2-3 rybki. :|

Mam pewną hipoteze, co do remontu na klatce schodowej (zaraz za sciana) = śmierdzi nieziemsko jak to farba olejna i zastanawiam sie czy mozliwe jest ze ten syf w powietrzu dostal sie do wody i spowodowal to wszystko...

Co do testow to nie robilem ale mam duuuuzy zamiar.
Aha i czy mozna jeszcze sprobowac wykryć ten syf z farby w wodzie? jak jest na to jakiś sposób byłbym wdzięczny za podanie....

Lord Paszka
03-11-2004, 12:26
Co do testow to nie robilem ale mam duuuuzy zamiar.
Aha i czy mozna jeszcze sprobowac wykryć ten syf z farby w wodzie? jak jest na to jakiś sposób byłbym wdzięczny za podanie....

Wg mnie ta hipoteza jest błędna. Jeżeli rybki tak reagują to co powinno się stać z innymi domownikami .... ???

Na wszelki wypadek radzę zrobić Tobie małe śledztwo. Jeżeli malują klatkę jakim syfem to na pewno będziesz mógł zobaczyć czym malują i co zawierają te farby. Wtedy będziesz wiedzał z czym ewentualnie walczyć.

Martwi mnie sprawa wymiany całej zawartości akwarium. Może w ten sposób pogorszyłeś warunki w swoim biotopie i jednocześnie kondycję fizyczną ryb.

DoDo
03-11-2004, 14:47
Może źle to powiedziałem
Zrobiłem taka gruntowna wymiana jak przy zakladaniu nowego akwarium, czyli wszystko, uzdatnione, stało przez dobry tydzien zanim wpuscilem rybki. Biotop powinien już się utworzyć. A jeszcze co do rybek: ten tydzien bocje wspaniałe wpusciłem do akwarium qmpla, wszystko odbylo sie bez problemu, reszta rybek (neony czerwone i skalary diamentowe) była ze sklepu.

Co do innych domownikow... hmm jedyni inni to ludzie i i tak wszyscy czuja ten smrod w mieszkaniu... dlatego wlasie zacząłem się martwic ze to przez to.

pozdro, DoDo