Zobacz pełną wersję : Co wiecie o akarze błękitnej?
Jakie macie doświadczenia z tą rybą? Zastanawiałem się nad jej zakupem, ale słyszałem, że jest ona bardzo agresywna i wyrywa rośliny. Gdybym miał ją kupić ile sztuk polecacie do zbiornika 200L wraz z pielęgnicami skośnopręgimi i być może skalarami (jeszcze muszę się zastanowić)
Z dobraną parą nie utrzymasz prawdopodobnie nic,mi się to nie udało.
Maciek Szulc
09-11-2004, 13:56
przepraszam, ale czy mowa o Akarze Blekitnej (Aequidens Pulcher) :?:
przez pewnien czas trzymalem parke w 180l. razem z Akara Pomaranczowopletwa (Aequidens Rivulatus). Ryby byly dorosle okolo 15cm. Akary sa wyjatkowo spokojnymi pielegnicami, jedyny wyjatek stanowi ww. A.Pomaranczowopletwa. Z A.Blekitnymi nie mialem zadnych problemow, oczywiscie jak to pielegnice przekopywaly cale akwa i jak im jakas roslinka stanela na drodze to probowaly ja usunac, jednak wystarczylo dobrze zamocowac rosliny kamieniami, albo posadzic duze egzemplarze i wszystko bylo ok. Ryby sa bardzo spokojne, jedynie podczas tarla robia sie troche bardziej agresywne, ale to normalne u pielegnic. Jednak nawet wtedy bronia tylko niewielkiego terytorium akwa nie terroryzujac pozostalych (nawet tych slabszych) wspolmieszkancow. Ogolnie ryba godna polecenia, nie sprawiajaca wiekszych problemow!
Tak też to wygląda w opisach.Niestety mi się trafiły egzemplarze b.agresywne.Inną sprawą jest fakt że nie miały zbyt dobrych warunków "mieszkaniowych".
Rybcia jest b.ładna i warto spróbować,tyle że mi nie wyszło.
Witam! :)
ja aktualnie choduje akare błekitną było 6 sztuk dorosłych 10-14cm no ale po przyjeździe do domu zastałem tylko 5, 3 samce i 2 samice (było po 3) :( wraz z takimi jak...akara z maronii,pielęgnice skośnopręgie,skalarki i inne(ale te Cie chyba najbardziej interesują)choć teraz myśle o wymianie obsady,duże są te rybki jak na moje 200L,choduję je od gdzieś 2 lat najpierw parke w małym 75L akwarium i musze stwierdzić że jest to bardzo wytrzymała ryba pod każdym względem przetrzymała najgorsze warunki ,z tej parki wychodowałem ok 150 sztuk młodych (najistotniejszy warunek do wychowu to duży płaski oczyszczony kamień) i te 75L akwarium było grubo przerybione tak wiec próbowałem po 30 sztuk oddawać po sklepach zoologicznych tak żeby sobie zostawić 6 sztuk...na samym początku też bałem sie je przełożyć do zbiornika ogólnego 200L(całkie takie jak ma być Twoje) ale raz spróbowałem i było wporządku owszem przeganiały sie wzajemnie ale to normalne a że było ich wiecej to takie przepychanki były rozproszone i zapał spadał, konfliktów nie ma wszystkie sobie spokojniutko pływają nie ma takiej sytuacji że jest dominujący samiec który pływa wszędzie a reszta jest pokitrana po kątach przeganiają sie czasem ale to nie wygląda tak że jedna sie uprze i gania za drugą po całym akwarium jak oszalała,ogólnie są spokojne :)do większych potyczek dochodzi gdy jest tarło to tarło u mnie w akwarium jest non stop czyli bez przerwy (no może przesadzam ale tak raz na 2-3 tygodnie) które po jakiś paru dniach jest zjadane przez inne ryby czy to ikra czy maleńki narybek(raz sie zdarzyło że w jednym momencie 3 parki składały ikre wtedy to sie działo) do wiekszych sprzeczek dochodzi podczas tarła jak mają w tym samym czasie skośnopręgie(u tych tylko widziałem ikre na kamieniu lub szybie nigdy małych) i parka błękitnych wtedy jest troszke ostrzej do tego stopnia że jedna z dwóch parek musi zrezygnować z potomstwa bo tamta życia im nie daje,najbardziej "stłąmszone"są akary z maronii i skalarki(ale nie są dręczone) tylko czują taki respect i nie chcą sie narażać, chociaż jak im błękitne zajdą za skóre to potrafią sie odgryźć a do zbrojników jakie mam to nie czepiają sie żadne ryby te to nawet im "na głowe moga wejść" tak wiec stwierdzam że błękitne nie są zabardzo agresywne chociaż mówie że czasami przegonią kogoś i tyle nie tak żeby sie znęcać i nękać,a swoją drogą to musisz porobić wile kryjówek z kamieni i korzenie też można powkładać wtedy bedzie luzik
Pozdrawiam
wejdź sobie na biotopy amerykańskie - tam też jest temat o akarach :)
Malefisto
09-23-2004, 11:08
wejdź sobie na biotopy amerykańskie - tam też jest temat o akarach
Kesi możesz podac adres tej strony
właściwie to chodziło mi o dział naszego forum, ale linki też Ci jakieś podam
http://www.akwarium.org.pl/slodkowodne/ryby/pielegnice/amerykanskie/amerykanskie.html
http://www.akwarium.org.pl/slodkowodne/ryby/pielegnice/amerykanskie/opisy/a_pulcher/aequidens_pulcher.html
jest jeszcze taka książka "pielęgnice amerykańskie w akwarium"