PDA

Zobacz pełną wersję : Osram Fluora na 112l??

Czarna
09-10-2004, 19:08
Witam,
mam akwa 112l 80/35/40. mialam dwie jarzeniowki 18W jednak roslinki nie rosly tak jakbym chciala...dzis zalozylam wiec dwie swietlowki Osram Fluora tez 18W jednak pan przekonywal ze dadza duuuzo wiecej..w zwiazku z tym mam pytanie czy rzeczywiscie na zbiornik wys.40cm wystarcza takie dwie lampy??druga sprawa to taka ze u mnie w pokrywie fabrycznej do akwa po prostu nie ma miejsca na jeszcze jedna lampe pomiedzy przednia a tylna znajduja sie bowiem kable :( czy macie jakies rozwiazania-moj tata upiera sie ze nic sie nie da zrobic(chyba ze calkiem nowa pokrywa) a moze gdzies upchnac te kable??a moze osram wystarczy??ile on ma lumenow?czy dotrze na dno gdzie znajdowac sie mech i wglebka???
przepraszam ze zajmuje tyle miejsca ale sprawe techniczne niestety sa mi obce wiec potrzebuje wtjasniajacych konkretnych porad-zalezy mi przede wszytskim na wzroscie roslin ...
pozdrawiam

Wojt
09-10-2004, 19:14
ja mam 17 i23 tyle że innej firmy starcza na 180 lit. przy h45,co prawda lotosa doświetlam halogenem ale światło pada punktuwo na niego.
Myślę że spoko starczy

dziadekk
09-10-2004, 19:22
Niestety pan w sklepie rozminął się z prawdą (nazywam to delikatnie :evil: )
Sama wymiana świetlówek raczej nic Ci nie da. No chyba, że poprzednie były już strasznie wypalone...
Masz 0,32 w/L więc nie za dużo. Najlepszym rozwiązaniem byłoby jednak dodanie przynajmniej jednej świetlówki.
Miałem gdzieś zdjęcia w jaki sposób to należy zrobić, ale nie pamiętam gdzie je wsadziłem :oops:
Jak tylko je znajdę, albo znajdę link na którym je znalazłem to go podrzucę. Chyba, że ktoś mnie ubiegnie :wink:

Wojt
09-10-2004, 19:35
:oops:
Chyba źle zrozumiałem .Przepraszam mój błąd.

Czarna
09-10-2004, 20:10
no dobra to jak znajdziecie linka to podrzuccie pliss, a jaka lampke byscie tam proponowali?18 po raz trzeci czy cos mocniejszego??nie moze byc dluzsza niz 60cm:(:(

Salvator
09-10-2004, 20:59
18 po raz 3

Kris
09-10-2004, 22:44
18 po raz 3
Dobrze Ci radzą słuchaj się "starszych" :wink:
Wymień tą jedna Osram Flora np. na Aqua-Glo lub Sun-Glo a jako trzecią daj np. Philips Aquarelle. Niekoniecznie takie zestawienie, aleto mioja propozycja. O.Flora daje niezbyt mocne , czerwone światło (550 lumenków :wink: ) więc nie dośc za mało to jeszcze tylko dwie choć nie chodzi tak bardzo o te lumeny tylko o waty (Jeśli się myle Salvi popraw mnie :lol: )

Czarna
09-10-2004, 22:54
dzieki wielkie za rady-na pewno sie poslucham :lol: mam nadzieje ze koszty nie beda zbyt duze jak na moje studenckie dochody 8)- tylko jak ktos znajdzie tego linka jak te 3 lampki tam "wpakowac" do mojej pokrywy to bylabym baaardzo wdzieczna!!poki co "zaprzegne"tate elektryka(ale nie akwaryste :evil: ) i pokombinujemy.
pozdrawiam

dziadekk
09-11-2004, 12:10
Znalazłem :!: :lol:

Wprawdzie to jest o 30Watowych świetlówkach, ale to bez znaczenia.
Chodzi przecież o aspekt techniczny. :wink:

http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/pokrywa100.htm

Acha, jeszcze to:

http://krzynek.fm.interia.pl/akwarium/swietlowka.htm

Kris
09-11-2004, 14:14
ja w 200l mam aqua glo i flora glo + co2 i rośliny wylewają się poza akwa :lol:
Bo masz słabo "przytwierdzone" do podłoża :wink: :twisted:

Czarna
09-11-2004, 14:50
hahahahahahahaha

Dzieki Dziadku :) ta druga strona to .... :roll: niezbyt dobry pomysl przytwierdzac drucikami lampki....my juz z tata mamy pomysl;> jak sie uda to opiszemy 8) poki co to mam ikre skalarow w akwa glownym wiec nie bede ryb dodatkowo stresowac ale po weekendzie sie biore do roboty!!!
dzieki wielkie za rady-naprawde mi pomogliscie
pozdrawiam

dziadekk
09-11-2004, 16:58
Powodzenia.
I czekamy na opis. Napewno przyda się innym, zainteresowanym podobnym patentem :lol: