Zobacz pełną wersję : Tarło ramirezek...
Chyba bardziej szczęśliwa już być nie mogę (tarło za tarłem):wink:
Kotnik zajęty przez samiczkę kakadu z maluszkami...W ogólnym (80l) kolejne tarło drugiej samiczki kakadu..(ale nie będę odławiała...brak zbiorniczków :? )
Kolejna niespodzianka to tarło ramirezek w kolejnym moim akwarium (54l) Parka jest u mnie od trzech tygodni :) Tarło nastąpiło wczoraj wieczorem...ramirezki od kilku dni sumiennie czyściły korzeń, który umieszczony jest na samym środku akwarium. Samiczka złożyła ikrę w zagłębienu korzonka :) samiec zaraz czyścił ikrę i wachlował :) ...jestem szczęśliwa, bo całe tarło widziałam "jak na dłoni"...tarło nagrałam na kamerze (chyba już świruję na punkcie rybek :wink: )
W akwarium, gdzie mieszkają ramirezki są jeszcze inne rybki: 4xprętnik wargacz, 3 kiryski pstre oraz (4 gupiki -które były jako startery w akwarium)
Mam pytanie czy w akwarium z taką obsadą ramcie spokojnie odchowają narybek??? Nie mam więcej zbiorniczków, wszystkie już są zajęte i mam problem, gdzie odłowić współmieszkańców.
Nie jestem pewien bo moje ramirezki trzykrotnie się tarły i nic z tego.Myślę ze sporym zagrożeniem będą kiryski które wykazują sporą aktywn. także po zmroku.druga sprawa to jaka będzie reakcja
niepokojonych rodziców obecnością innych ryb w małym baniaku
ale i tak gratulacje
Hm...więc tak: ramirezki ciągle na zmianę wachlują ikrę, jest jej troszkę mniej niż w dniu składania ...jednak ikra przybiera kolor biały...chyba pleśnieje :( Wygląda na to, że nic z tego nie będzie....
Co może być przyczyną pleśnienia ikry?...
W drugim akwarium tego problemu nie ma, tam ikra kakadu jest w nienaruszonym stanie...ma lekko różowy kolor.
Żeby nie pleśniała można dać trochę trypaflawiny (jest też inny środek ale nie pam.nazwy specjalnie do ochrony ikry),choć i tak część zpleśnieje choćby ta nie zapłodniona)
U mnie samiec pilnuje bardziej,tzn. akurat nie teraz.
Powodem może być to że złożyły ikrę na korzeniu,dużo łatwiej rozwijają
się tam wszystkie niepożądane "ustrojstwa".U mnie składają na kamieniu.
czy masz jakieś ryby oprócz ramirez w tym zbiorniku?
Niestety tak, mieszkają tam jeszcze inne rybki...pisałam wyżej...
W akwarium, gdzie mieszkają ramirezki są jeszcze inne rybki: 4xprętnik wargacz, 3 kiryski pstre oraz (4 gupiki -które były jako startery w akwarium
Nie doczytałem :oops:
Ale jak widzisz powodów może być sporo.
Daj im szansę następnym razem jeśli zostawisz je same ,to może być dużo lepiej :D
Dzisiaj mija kolejny dzień od złożenia ikry przez ramirezki. Większość ziarenek ikry jest biała jak śnieg, około 30 ziarenek jest inna tzn wyglądają jak larwy. Widać już oczka i taki mini ogonek...takie drobne przecinki...cały czas się ruszają, podskakują coś jak galareta :) Mam nadzieję, że coś się uchowa :) Pozostali mieszkańcy akwarium są skutecznie przeganiani przez ramirezki :wink:
Dzisiaj mija kolejny dzień od złożenia ikry przez ramirezki. Większość ziarenek ikry jest biała jak śnieg, około 30 ziarenek jest inna tzn wyglądają jak larwy. Widać już oczka i taki mini ogonek...takie drobne przecinki...cały czas się ruszają, podskakują coś jak galareta :) Mam nadzieję, że coś się uchowa :) Pozostali mieszkańcy akwarium są skutecznie przeganiani przez ramirezki :wink:
witam, napisz co dzisiaj u twoich rybek słychać :D trzymam kciuki
Niestety...ale dzisiaj rano nie było już ani ikry, ani larw :( Podejrzewam, że kiryski miały ucztę :? Poczekam na kolejne tarło ramirezek...może wtedy się uda... :)
szkoda ale już coś było, zawsze jakieś doświadczenie, wiesz na apisto czytałem że odchowanie młodych przez rodziców jest bardzo trudne,chyba lepiej jest jak się odłoży ikrę i" samemu wychowuje młode"
robkan77
09-18-2004, 11:09
Gratuluję. Pięknie tutaj opowiadasz :D . Niezwykle emocjonujące wiadomości. U mnie jak pierwszy raz się glonojady rozmnożyły to też wszystko spleśniało :cry: , lecz następnym razem wszystkie ziarenka i to z dwóch samic wykluły się i żyją do dziś :D . następnym razem myślę, że wystarczy wyłowić wiadomych intruzów. Z resztą dają sobie radę. Moje pielęgnice zebry miały kiedyś większych rywali, ale się nie dały :D . Życzę ci powodzenia , dużo ikry no i oczywiście żywych maluchów.
Dzięki Robkan77...następnym razem postaram się przełożyć intruzów do innego akwarium. Pierwsze tarło ramci było, więc liczę na kolejne :wink:
glorrria
06-06-2005, 21:39
witam
wlasnie mam larwy pielęgniczek ramireza w ogólnym, rodzice opiekunczy, okolo polowa ikry przezyła, larwa jeszcze nie pływa, tylko skacze na kamieniu
moja obsada 4xdanio pręgowane, 2xkosiarka, 2x ramirez, 3xżabka, ślimak ampularia; akwarium 60 litrow, ok 26 stopni
moje pytanie: odłowiłam danio, i oczywiscie żabki, czy kosiarka moze zrobic maluchom krzywdę? bo ślimak chyba nie ??
bardzo prosze o szybką odpowiedz!