PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzet do swietlowki

ptolemeusz
03-10-2004, 16:34
Witam!
zamierzam zrobic wlasnorecznie pokrywe do akwa.Mam projekt, wiem wszystko, procz elektroniki:
jakie swietlowki? (ok75l, 70x 30 x 35(wys) )chcialbym zeby rosliny ladnie rosly, ale nie ma byc to holender, bez przesady
czy moglby byc ten dlawik od kompaktowej zarowki?jakiej?
jakie oprawki kupic?ile kosztuja mniej wiecej zwykle ,a ile bryzgoszczlne
z instalacja bym sobie poradzil, jakby mi ktos ladnie napisal co i jak.I czy to caly sprzet do oswietlenia, czy jeszce cos trzeba dokupic?

dziadekk
03-10-2004, 17:03
Niech zyje lenistwo. :?
Temat był już wałkowany kilkakrotnie. Poczytaj posty w dziale DIY tam znajdziesz większość odpowiedzi. :wink:

Cukier
03-10-2004, 19:02
jaki masz projekt tej pokrywy?? cos ciekawego ?? bo też bede robił

ptolemeusz
03-10-2004, 19:32
nie tylko lenistwo, dochodzi jeszcze polaczenie dial-up :)
jednak naprawde prosilbym o wyjasnienie ,poszukalem pobieznie i nie znalazlem satysfakcjunajacych odpowiedzi

dziadekk
03-10-2004, 20:29
Wieć tak
przy długości 70 cm świetłowki 18 watowe bo dłuższe Ci nie wejdą
sztuk 2 to da ci jakieś 0,49 W/litr. Co prawda nie jest to za dużo przy mniejszych pojemnościach, ale jak dasz niezbyt wymagające roślinki to wystarczy.
1 szt. statecznik indukcyjny (zwykły za jakieś 7 PLN) na 40 W {2 x 20W}albo elektroniczny od 55 do 75 PLN {na 2 x 18W}
w przypadku użycia zwykłego dochodzi starter (2 PLN) + gniazdo startera (też jakieś grosze)
4szt. oprawki bryzgoszczelne po 7-9 PLN/szt
albo zwykłe po.....nie pamiętam ale tańsze.
trochę przewodu, lutownica do oblutowania końcówek skręcanych kabli, kostka prądowa, śrubokręt, wyłącznik do światła (opcjonalnie dla wygody użytkowania).
Schemat podłączenia jest narysowany (bardzo czytelnie) na stateczniku.

ptolemeusz
03-12-2004, 15:12
wielkie dzieki
a jesli chcialbym uzyc elektroniki z kompaktowej zarowki?

AdamAGP
03-16-2004, 10:29
[quote="dziadekk"] 1 szt. statecznik indukcyjny (zwykły za jakieś 7 PLN) na 40 W {2 x 20W}?

pytałem w warlighcie i oni maja stateczniki za 74 zł lub jeden jakis stary za 45 zł to chyba nie były elektroniczne- oni nazywali je liniowymi. Jakie to sa indukcyjne za 7 zł???? Takie jak w starych lampkach świetłowkowych?
Też chciałem uzyć elektroniki ze świetlówkli kompaktowej ale podobno do 18 W sie nie nadaje. Jeden Forumowiuczn na forum holenderskim zmierzył ilość swiatła dawaną przez 18W świtlowke na elektronice z kompaktowej i była chyba o 60 % niższa od świtlowki na normalnym stateczniku. Elektronika z żarówke nadaj sie do 8W świetlówek czyli T5-16mm, nie weim jak jest z tymi nowymi T5

dziadekk
03-16-2004, 15:27
Jakie to sa indukcyjne za 7 zł???? Takie jak w starych lampkach świetłowkowych?
Dokładnie.
Można wyjąć ze zwykłych opraw świetlówkowych, plafonier itp. ale należy pamiętać o właściwie dobranej mocy świetlówki do dławika.

AdamAGP
03-16-2004, 16:46
Własnie kurcze nie mogę znaleść takiego do 18 W wszedzie są albo 13W albo 40W, gdzie je mozna kupić

dziadekk
03-16-2004, 19:23
W Praktikerze, Castoramie, Leroy Merlin, zwykłym sklepie z częściami elektrycznymi - do wyboru do koloru :wink:
Różnica w cenie może dochodzić do kilku złotych (widziałem też po 12PLN)

AdamAGP
03-17-2004, 13:56
Dzieki bardzo. Zamówiłem już statecznik indukcyjny w warlight. Dziwne, że od razu mi go nie zaproponowali, tylko elektroniczny :lol:

JM
03-17-2004, 21:20
Własnie kurcze nie mogę znaleść takiego do 18 W wszedzie są albo 13W albo 40W, gdzie je mozna kupić
Bez obaw można zastosować mocniejszy statecznik do słabszej świetlówki,
ale odwrotnie nie.

dziadekk
03-18-2004, 20:22
Bez obaw można zastosować mocniejszy statecznik do słabszej świetlówki, ale odwrotnie nie.
Nie przesadzałbym z tym bez obaw. Użycie dławika o dużo większe mocy niż moc świetlówki w znaczny sposób skraca jej żywotność. Przewyższenie mocy rzędu 2 - 4 W nie powinno nic złego robić, ale jeżeli dasz dławik 40W do świetlówki 18W ........ szkoda jej. :wink:

ptolemeusz
04-25-2004, 15:06
jednak zdecydowalem sie na pokryew kupna, ale teraz 2 akwa i znow pokrywa diy , i jeszcze jedno pytanko: jakich kabli mam uzyc do podlaczenia swietlowek (ja sie na tym kompletnie nie znam , a elektryka to czarna magia) i czy ma znaczenie jakiej firmy bedzie dlawik(z kompaktu of kors) bo mi sie zdaje ze jesli zaplace wiecej za kompakt np philipsa to wyjdzie to na plus

sorki za takie banalne pytania , ale coz....

dziadekk
04-25-2004, 18:49
Co elektroniki, to najlepsze będą "no name" - ze względu na cenę :wink: .
Być może firmowe są trwalsze ale IMO lepiej kupić kompakt za 6 PLN i wymienić elektronikę co 3-4 lata niż wyładować 30 PLN na elektronikę, która napewno nie pochodzi 20 lat :lol: .
Co do przewodu, ja używam linkę (nie drut) w podwójnej izolacji z przekrojem nie mniejszym niż 2x0,5 kwadrat (2x pół milimetra kwadratowego - ale jak powiesz w sklepie elektrycznym to gość powinien wiedzieć co Ci podać).
W ostateczności możesz wykorzystać stare nieużywane kable zasilające od np. radia czy telewizora. :mrgreen: