Zobacz pełną wersję : male kakadutki
Rav_Lublin
09-09-2004, 11:14
jak dlugo malode kakadu nalezy dokarmiac artemia?
po jakim czasie osiagna wielkosc 2cm?
Na twoje pytania Ci nie odpowiem bo nie znam odpowiedzi ale sam jedno zadam :D Wnioskuje, ze masz narybek wiec jesli mozesz to napisz w jakiej wodzie (ph i twardosc) udalo Ci sie rozmnozyc kakadu :!:
Rav_Lublin
09-09-2004, 21:23
rozmnozyly sie same, ja ich nie rozmnazalem :D
dobra koniec zartow. akwa jak w opisie, duzo roslin, po kokosie na kazda samice (5 szt.) zeby nie bylo walk. chociaz tylko 1 para ramirezek korzysta z kokosa.
kh=9, gh=11 (ale jestem w trakcie powolnego zmiekczania jonitem do wartosci ok. 4-5), ph 7-7,2 - niestety, troszke CO2, temp. jak to w lecie bywa od 25 do 28, podmiany wody ok. 10% na tydzien (chociaz moglbym zadziej bo obsada malutka)
filtracja mech. glowica aquaszut 650 l/h, biol. aquamax 250 kubelek
kakadu to 2 samice i 1 samiec, ramirezki 3 pary
dodam, ze obie samice mialy ikre w tym samym czasie - samiec sobie pourzywal :D,
CIEKAWOSTKA:
ikra jednej samicy byla biala a drugiej rozowa, ta biala oczywiscie martwa. ale po kilku dniach zauwazylem, ze obie samice maja male. ta co miala rozowa ikre ma ok. 25 szt. a ta co miala ikre biala ma 5 szt.
Wniosek wyciagnalem taki, ze druga samiczka podkradla kilka mlodych prawdziwej mamie (przez 2 dni obserwowalem wzmorzone walki).
No i mi się kakadu rozmnożyły :) Dzisiaj samiczka wyprowadziła z kokosa okolo 20 malusieńkich kakaduciątek (ok 2mm). Wątpie żeby udało im się przetrwać, pewnie zostana zjedzone przez neonki, ale patrząc jak samica pilnuje młodych to może jest jakas szansa :) Rozmnozyły mi się w wodzie o parametrach: ph~7.2, gh~9, kh~5, temperatura ok 25 stopni. Zbiorniczek ma niecały miesiąc, wodę podmieniałam dopiero raz :) Ale widok maluchów z mamą jest niesamowity :)
jak dlugo malode kakadu nalezy dokarmiac artemia?
po jakim czasie osiagna wielkosc 2cm?
IMO tak długo aż będą wstanie przełknąć coś większego. trudno określić czasowo jak długi to ma byc okres. jak szybko osiągną 2 cm to zależy m-in także od tego czym i jak będą karmione. na pewno na suchym prowiancie rosną wolniej. znaczenie ma też wielkość zbiornika w jakim przebywają. duża ilość w małym kotniku powoduje wolniejszy wzrost i karłowacenie.