PDA

Zobacz pełną wersję : Woda do podmiany.

slawku
03-10-2004, 14:35
Dotychczas do podmienianej wody wlewałem kilka kropel Aqwa Safe Tetry i po odstaniu wlewałem do akwy.

Mam w związku z tym pytania:

1. Cy wy czymś uzdatniacie wodę do podmiany (ja kiedyś ją tylko odstawiałem na 2dni i taką odstaną wlewałem)

2.Czy jest uzasadnione aby świerzą wodę do podmiany przepuszczać przez węgiel aktywowany (powinien wytrącić metale ciężkie), a jak tak to ile razy ją przez niego przepuścić (myslałem też o umieszczeniu małego filtra z węglem w zbiorniku na wodę do podmiany

z góry dzięki za wszelkie rady i uwagi.
pozdro

ZooCentrum
03-11-2004, 22:15
Z tego co wiem podstawą filtrów RO jest również węgiel więc może spróbuj jakiś filterek na wężu do przetłaczania wody z węglem zamocować. Ja taki patent zrobiłem i jakoś działa ryby nie protestują - zbiorniczek zapożyczony z osprzętu samochodowego - taki jak do mycia auta przelotowy, z jednej strony podpinasz wąż i z drugiej a w środku kulki węglowe (pierwotnie ma tam być środek myjący do auta). A wcześniej i tak AquaSafe do wody którą wlewam do akwarium.

Q
03-17-2004, 10:29
Ja wlewam wode do wiadra. Dzien stoi. Wlewam Sera Aquatan w/g instrukcji, zamieszam, godzine poczkam i do baniaka.