Zobacz pełną wersję : O rozmnażaniu Pielęgnciy Meeka
matyjasz
09-07-2004, 17:59
Tak jak w temacie opisujcie o rozmnażaniu tych Pielęgnic (oczywiście ci co je hodują) Ja trzymam półtora roku i jakoś jeszcze nie chcą się rozmnażąc :(
Vincenzo
09-10-2004, 10:07
Moje po raz pierewszy złożyły ikrę po roku u mnie (czyli gdy tylko dojrzały). Zresztą nie dojrzały nawet, bo miały może po 6-7 cm długości. A potem, po kilku tarłach, samczym zadławił się był kamieniem podczas budowy gniazda i zszedł... :cry: Wdowa dostała wprawdzie wkrótce młodszego kawalera, ale to już nie to samo; trą sie i dziś, ale bez tej pierwotnej pasji. Zresztą pozostała obsada akwarium trochę je rozprasza, więc tarła mam ostatnio rzadko.
Napisz, z jakimi współmieszkańcami masz p. Meeka (też - jak duży zbiornik) i jakie parametry wody, to moze coś to nam wyjaśni?.. A może po prostu nie masz pary ryb, tylko wszystkie są jednej płci.
matyjasz
09-10-2004, 20:22
Akwa 100l
Obsada:
4P.Meeki
2Kosiarki
3Synodontisy
2Ancistrusy
Ph8
tww9
two10 (lub odwrotne:P)
Największa meeka ma 7,5cm i widać już lekkie przedłużenie płetwy grzbietowej, a najmniejsza ma 5cm. Pozostałe trzy nie mają przedłużeń. Jeszcze nei są bardzo wybarwione.Widać, że ta największa to jeys król akwa i toleruje tylko jedną meeke ale nieraz tez ją przegania. Pozostałe dwie są przeganaine po kątach. Gdzie ci ikre złożył ?
Vincenzo
09-10-2004, 21:53
Po raz pierwszy złożyły ikrę na pionowej części korzenia...
Jeśli chodzi o to Twoje akwa, to nie wiem, jak p.Meeka godzą się z Synodontisami; dla innych rybek faktycznie mogą być królami...
matyjasz
09-10-2004, 22:00
Syndontisy siedzą cały dzień w jakiś kryjókach tlyko na jedzenei wypływają a jak meeki śpią to one są aktwyne. Czy to zachowanei meek będzie dążyło do dobierania sie ryb ? czy obsade i akwa mam dobre i czy woda odpowiednia ? To Ph troche mnie przeraża :/
Vincenzo
09-11-2004, 11:37
Więc właśnie pH masz niezłe; środkowoamerykańskie pielęgnice potrzebują nieco zasadowej i twardej wody, co innego te z Ameryki Południowej. Ja mam wprawdzie u siebie pH 6,6-6,8 ale rybki mają się nieźle, bo jak wiadomo consuetudo altera natura est...