Zobacz pełną wersję : Bimbrownia Co2 - pytania Raffy`ego :)
Jak się buduje bimbrownię Co2 ? Co będzie potrzebne do budowania bimbrowni ?
Moje akwa ma 25 l., gęsta roslinność nawozonymi Aqua Plantem z Tropicala i Ferro aktiv z Tropicala. Obsada : bojownik, 6 kirysków, 5 molly i 5 załobniczek. Oswietlenie - zarówka 40W z odbłysnikiem.
z góry dzięki :D
Jak się buduje bimbrownię Co2 ? Co będzie potrzebne do budowania bimbrowni ?
Moje akwa ma 25 l., gęsta roslinność nawozonymi Aqua Plantem z Tropicala i Ferro aktiv z Tropicala. Obsada : bojownik, 6 kirysków, 5 molly i 5 załobniczek. Oswietlenie - zarówka 40W z odbłysnikiem.
z góry dzięki :D
Poczytaj np:
http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/bimbrownia.htm
http://akwariumjacka.neostrada.pl/porady1.html#bimbrownia
jest masa stron z opisem wykonania bimbrowni, najlatwiej szukac na www.google.pl, wpisz "bimbrownia" i dodatkowo np.akwarium, zeby nie wyrzucal stron z innymi bimbrowniami :wink: :1:
a ja cosik wymysliłem :
codziennie przygotować szklankę z Co2 i od razu z tym do akwa, mozna tak ?
a ja cosik wymysliłem :
codziennie przygotować szklankę z Co2 i od razu z tym do akwa, mozna tak ?
A jak to CO2 chcesz do tej szklanki wsadzic?!! :?: :?:
:1: :1:
Prawdopodobnie chodzi Ci o zrobienie zacieru w szklance i wlaniu go do akwa!!! Tak NIE MOZNA! To nie bedzie CO2 tylko "nalewka drozdzowa" :wink: :1: ktora najwyzej sam mozesz wypic (zdrowa na cere :wink: )a nie do akwa wlewac!
CO2 to jest gaz, nie da sie go szklankami przelewac :wink: :1:
Proponuje Raffy nie kombinuj tylko zrob bimbrownie tak jak w opisie :lol:
:)
sam wypic ? o nieee ... zatruje sie :)
ps. a z duzej butelki ztreba wyciągnąc ustami wezyk i jak najszybciiej popłynie do małej butelki a z małej butelki tez wyciągnąc ustami wezyk i do akwa ???????
Specjalnie dla Raffiego i aby w przyszłości uniknąć podobnych pytań :D
Najlepiej wykorzystać butelki po napojach gazowanych. Otwory w nakrętkach można wykonać za pomocą wiertarki (ja uzyłem chyba wiertła 6,5 ...wężyk wchodził na wcisk).
Ja mam pytanko. Czy ilość zrobionego przecieru ma znaczenie do wielkosci akwarium ? Znaczy chodzi mi o to czy ilość CO2 jest zalezna od ilosci zrobionego przecieru ? Mam nadzieje że mnie zrozumiecie :-) a jak nie to trudno :(
wielkie dzieki duszkuu !!!!!!!!!!!!!!
dobry Casperku ! za tydzień lub dwa bioree do roboty :)
dziadekk
03-10-2004, 20:10
Czy ilość zrobionego przecieru ma znaczenie do wielkosci akwarium
Zacieru Dzidzia :!: :wink:
Zasadniczo nie ma znaczenia, no chyba że masz tak wielki zbiornik jak pokój, to wtedy może nie wydolić.
Do większości baniaków wystarczy reaktor pojemności 1,5 litra i standartowy przepis tj.: 2 szklanki cukru, 5 dag drożdży, 1 litr letniej wody.
temperaturą regulujesz wydajność bimbrowni (to tak jak z ciastem drożdżowym, ajk położysz w cieple lepiej Ci wyrośnie :lol: )
Konradzik
03-10-2004, 21:17
jna miałem bimbrownie 2 tygodnie i ne widizałem zasadniczych zmian .odłaczyłem ja i teraz podaje plantamin to dopiero dało "kopa" roslinkom :D
Czy ilość zrobionego przecieru ma znaczenie do wielkosci akwarium
Zacieru Dzidzia :!: :wink:
Zasadniczo nie ma znaczenia, no chyba że masz tak wielki zbiornik jak pokój, to wtedy może nie wydolić.
Do większości baniaków wystarczy reaktor pojemności 1,5 litra i standartowy przepis tj.: 2 szklanki cukru, 5 dag drożdży, 1 litr letniej wody.
temperaturą regulujesz wydajność bimbrowni (to tak jak z ciastem drożdżowym, ajk położysz w cieple lepiej Ci wyrośnie :lol: )
albo iloscia drozdzy, jak dasz wiecej drozdzy do "przecieru" :wink: to wtedy bedzie szlo wiecej CO2 ale szybciej sie zacier wykonczy :1:
Ja zrobilam w 5l baniaku, to idzie z niego jakies 3tyg. a z 1,5 l butelki "gazowalo" najwyzej 10dni.
Jak juz jest "przecier" na wykonczeniu to dodaje do tego jeszcze raz 40dag drozdzy i pare dni jeszcze na tym jedzie :wink: :5:
[quote="dziadekk"][quote=Dzidzia]Czy ilość zrobionego przecieru ma znaczenie do wielkosci akwarium
Zwał jak zwał :-) ważne że wiemy o co chodzi :-) to taki gryps :-) :wink: :lol:
monetko ile dajesz drożdży? chyba sie pomyliłaś
pozdrawiam
monetko ile dajesz drożdży? chyba sie pomyliłaś
pozdrawiam
Dobrze Grzebyku, ze zauwazyles pomylke :wink: chodzi o 40g. :1:
40 g .. ja mam zepsutą wagę :( ile to łyzeczek (taki do herbaty) ?
40 g .. ja mam zepsutą wagę :( ile to łyzeczek (taki do herbaty) ?
Jak kupisz drozdze w sklepie, to na opakowaniu pisze ile ich jest, ja kupuje kostki po 42g, to jak potrzebujesz 20g to pol, jak 10g to 1/4 kostki :wink: :lol: na lyzeczki zle mierzyc, ale 40g drozdzy to jakies dwie lyzeczki od herbaty :wink: :1:
Mozesz zamiast swiezych dac suszonych jedna torebeczke, ale na swiezych lepiej "gazuje"
U gory w poscie Dziadkka masz proporcje ile czego :wink: bo 40g do butelki 1,5l to za duzo.
a im więcej drozdzów tym lepiej dla roslin ? chcę kupic 2 l. butelkę i mozna wsypac 3 łyzeczki drozdzów ?
a jaki cukier ? taki do herbatyy ??????
a im więcej drozdzów tym lepiej dla roslin ?
im wiecej drozdzy tym wiecej bimbrownia produkuje CO2, ale im mocniej produkuje tym szybciej sie wyczerpuje zacier.
chcę kupic 2 l. butelkę i mozna wsypac 3 łyzeczki drozdzów ?
Akwa masz 25l, to nie potrzebujesz duzo CO2, daj na poczatek 10g :wink: a jak juz koniecznie to lyzeczkami chcesz mierzyc, to 1lyzeczke. :1:
jaki cukier ? taki do herbatyy ?????
najzwyklejszy, bialy krysztal, moze byc do herbaty (ja i tak pije gorzka :wink: )
Czy jest sens kombinowania z bimbrownia jezeli:
-akwa 22l oswietlane 8W Aquarelle
rośliny:
-kryptokoryna balansa
-tatarak trawiasty
-moczarka argentynska
-sitowie
-paproc wodna ( u mnie plywajaca)
-hemigraphis repanda
-bacopa drobnolistna
I oczywiscie jaki nawoz polecacie z bimbrownia i bez bimbrowni
a czy na uszczelnieniu sylikon akwarystyczny może zastąpic plasteliną ?
a czy na uszczelnieniu sylikon akwarystyczny może zastąpic plasteliną ?
Eh, Raffy, Ty to masz pomysly :wink: :1:
Plastelina nie bedzie trzymac, wydobywajacy sie nieszczelnociami CO2 ja "rozszarpie" :wink:
Ewentualnie mozna klejem, takim na goraco zalac i jak zastygnie, to powinno trzymac. :D
Adam Slodowy to ja nie jestem :1: , moze jakis fachowiec od takich rzeczy cos jeszcze poradzi.
mirexone
03-13-2004, 23:06
Ja tak z innej beczki- ty w akwarium trzymasz 17 rybek niektore okolo 6 cm (szacuje) nie za dozo ich tam plywa :?: :?: :?: :?: :?: (to jest moje zdanie niech wypowiedza sie inni :D)
spooko, kiryski trzymają się razem i na dnie pływają - mało miejsca zajmują, załobniczki razem pływają, bojownik samotnie tamto i tamto a molly wszędzie :)filtr mam taki ze może rozwalić akwa, bardzo mocny i woda zawsze czysta :P a poza tym do wakacji niedaleko i 140l. :D
monetko, zebyś wiedziała jakie mam pomysły :P
mozna zastąpic sylikon akw. plasteliną dokładnie zatykać ..
Ja tak z innej beczki- ty w akwarium trzymasz 17 rybek niektore okolo 6 cm (szacuje) nie za dozo ich tam plywa :?: :?: :?: :?: :?: (to jest moje zdanie niech wypowiedza sie inni :D)
Moim zdaniem tez za duzo :(
spooko, kiryski trzymają się razem i na dnie pływają - mało miejsca zajmują, załobniczki razem pływają, bojownik samotnie tamto i tamto a molly wszędzie :)
To nie sa zadne argumenty :10: , obsada akwa nie powinna przekraczac 1cm ryby na 1l wody, a optymalnie na 1cm/2l.
Jezeli masz mozliwosc, oddaj jakis gatunek (np.Molinezje) komus innemu.
filtr mam taki ze może rozwalić akwa, bardzo mocny i woda zawsze czysta :P
Akurat mocny filtr wcale nie jest dobry, lepsza metoda sa czeste i duze podmiany wody.
[quote]a poza tym do wakacji niedaleko i 140l. :D
Miejmy nadzieje, ze ryby wytrzymaja do tego czasu :wink:
monetko, zebyś wiedziała jakie mam pomysły :P
pomyslowosc sie chwali :1: , byle rybom nie zaszkodzily Twoje eksperymenty :wink:
mozna zastąpic sylikon akw. plasteliną dokładnie zatykać ..
Mozesz zatykac ile i jak chcesz, a CO2 i tak rozpierniczy te plastelinke :wink: :5:
a jaka woda do zacieru ? przegotowana ? odstana ?
Karol Kaniewski
03-20-2004, 16:14
Letnia :wink:
Normalna kranowa, najlepiej wziac lekko ciepla, to sie cukier lepiej rozpusci! :lol:
A czym w koncu uszczelniles korek?? Chyba nie plastelina! :wink:
Ja zrobiłem sobie bimbrownie dziś i uszczelniłem... gorącym woskiem. Zastygł i jeszcze go nie rozsadziło :wink: Mam jedno pytanko - czy butelka z zacierem może być poniżej poziomu wody?
Normalna kranowa, najlepiej wziac lekko ciepla, to sie cukier lepiej rozpusci! :lol:
A czym w koncu uszczelniles korek?? Chyba nie plastelina! :wink:
nieodstana kranufa moze być :shock:
taa .. ;)
Ja zrobiłem sobie bimbrownie dziś i uszczelniłem... gorącym woskiem. Zastygł i jeszcze go nie rozsadziło :wink: Mam jedno pytanko - czy butelka z zacierem może być poniżej poziomu wody?
O jaki poziom wody Ci chodzi? Jezeli o poziom wody w akwa, to moze.
Ja mam moj bimberek w szafce pod akwarium :lol:
nieodstana kranufa moze być :shock:
Moze, moze... :wink: :1:
a nie lepiej odstana ?
Moze byc odstana, a czy to lepiej czy gorzej, to tego ja juz nie wiem :4:
Chyba drozdzom wsio rawno jaka woda, one i tak beda fermentowac! :wink: :1:
Jeśli chodzi o proces fermentacji alkoholowej (a z takową mamy tu do czynienia) kwestia jakości wody ma wpływ jedynie na walory smakowe po cudownym przeistoczeniu się półproduktów w spirit.
:wink:
a po jakim czasie zadziała ? poczekac 15 min czy wiecej ?
Moja nie ruszyła po 15 min. nie chciało mi się już czekać, wróciłem po godzinie a tam dawało na całego hehe, juz minął tydzień i dalej daje hehe
a po jakim czasie zadziała ? poczekac 15 min czy wiecej ?
Z tym bimbrem to roznie bywa, czasem zacznie gazowac juz po kilkunastu minutach, czasem w ogole nie chce. :wink:
Jak w tej butelce z woda nie beda "pyrkaly"babelki, tzn. ze niezbyt gazuje, wtedy mozesz dodac wiecej drozdzy!
rusza już, rusza 8) ale tylko pod powierzchnią wody .... głębiej nie :( dlaczego ? dodam ze bimbrownia jest solidnie wykonana
Co masz na myśli pisząc "tylko pod powierzchnią wpdy"? Czy chodzi o to że gaz w wężyku dochodzi do pewnego miejsca i się zatrzymuje? Być może w bimbrowni jest jeszcze za małe ciśnienie aby pokonać napór wody z akwa. Czy jak silnie wstrząśniesz bimbrownią to gaz wylatuje?
Karol Kaniewski
04-04-2004, 18:55
U mnie sylikon jako uszczelniacz sie niestety niesprawdzil. Zawsze CO2 uciekalo mi jakos bokiem bo sie rozszczelnialo.
IMHO lepiej kupic jakis klej taki co po jakims czasie stwardnieje.
U mnie sylikon jako uszczelniacz sie niestety niesprawdzil. Zawsze CO2 uciekalo mi jakos bokiem bo sie rozszczelnialo.
IMHO lepiej kupic jakis klej taki co po jakims czasie stwardnieje.
Ja wlasnie takim klejem na goraco zalalam, ale troche wezyk sie przytopil! :wink: :5: jakby ktos chcial tez klejem, to radze tylko lekko go rozgrzac! Poza tym trzyma na kamien! :wink: :1:
rusza już, rusza 8) ale tylko pod powierzchnią wody .... głębiej nie :( dlaczego ? dodam ze bimbrownia jest solidnie wykonana
Chodzi Ci o to, ze im glebiej zanurzasz wezyk od bimbru w akwa (prawdopodobnie z kostka, albo jakims dyfuzorem) tym mniej wydobywa sie z niego gazu?
Jezeli tak, to chyba za slabe cisnienie, dodaj jeszcze wiecej drozdzy. :wink:
Chodzi Ci o to, ze im glebiej zanurzasz wezyk od bimbru w akwa (prawdopodobnie z kostka, albo jakims dyfuzorem) tym mniej wydobywa sie z niego gazu?
Jezeli tak, to chyba za slabe cisnienie, dodaj jeszcze wiecej drozdzy. :wink:
jak głębiej wezyk zanurzam to gazy nie chce sie w ogóle wydobywac :( tylko gaz wydala sie pod powierzchnią wody - dokładniej 0,5 cm pod wodą :/ co robis ? ;(
jak głębiej wezyk zanurzam to gazy nie chce sie w ogóle wydobywac :( tylko gaz wydala sie pod powierzchnią wody - dokładniej 0,5 cm pod wodą :/ co robis ? ;(
Dodaj troche wiecej drozdzy do zacieru. Wyglada na to, ze za slabo gazuje! :wink:
I sprawdz czy jest wszystko szczelne. Moze gdzies sie jakas dziura zrobila i gaz ucieka "na boki". Czym w koncu otwory uszczelniles? Chyba nie plastelina? :?
Dzisiaj zabieram sie do robienia bimbrowni... i mam jeszcze pare pytan, bo stosuje filt taki z napowietrzaczem wewnetrzny,jak ktos kojarzy Hydora Crystal Duo R 10 II, no i z tego co czytalem,to jak stosuje bimbrownie,to raczej nie powinno sie napowietrzac. Wiec co radzicie zrobic? Czy wezyk od bimbrowni poprostu wsadzic w filt i niech napowietrza "bimbrownia" ? czy kupic normalnie w sklepie ta kulke napowietrzajaca i rurke i poprostu zanurzyc gdzies obok filtra ten napowietrzacz? bo jesli mam zatkac doplyw powietrza w filtrze i oddzielnie dac napowietrzanie z biombrowni,to z kolei bede mial bardzo duzy ruch powietrza z filtra, co nie jest wskazane.
i jeszcze jedno czy to CO2(napowietrzacz) umiescic gdziekolwiek,czy gdzies przy wiekszych roslinkach...?
Dzisiaj zabieram sie do robienia bimbrowni... i mam jeszcze pare pytan, bo stosuje filt taki z napowietrzaczem wewnetrzny,jak ktos kojarzy Hydora Crystal Duo R 10 II,
Filtra nie kojarze :wink: ale IMHO nic z nim nie rob, zostaw jak jest.
no i z tego co czytalem,to jak stosuje bimbrownie,to raczej nie powinno sie napowietrzac.
Nie powinno sie dodatkowo napowietrzac brzeczykami itp, ale filtr ma pracowac normalnie caly czas, ryby potrzebuja tlenu, a nie CO2!
Wiec co radzicie zrobic? Czy wezyk od bimbrowni poprostu wsadzic w filt i niech napowietrza "bimbrownia" ?
Bimbrownia nie napowietrza, tylko produkuje CO2.
czy kupic normalnie w sklepie ta kulke napowietrzajaca i rurke i poprostu zanurzyc gdzies obok filtra ten napowietrzacz?
Co do rozprowadzania CO2, to sa rozne matody, kostka jest malo skuteczna, lepszy jakis dyfuzor. Niektorzy podlaczaja wezyk od bimbrowni do filtra, ale ja tego nigdy nie robilam, to moze ktos inny powie jak to zrobic. :wink:
bo jesli mam zatkac doplyw powietrza w filtrze i oddzielnie dac napowietrzanie z biombrowni,to z kolei bede mial bardzo duzy ruch powietrza z filtra, co nie jest wskazane.
Zadnego doplywu powietrza nie zatykaj, ogranicz tylko ruch powierzchni wody do minimum, ale pod warunkiem, ze masz poro roslin w akwa!
i jeszcze jedno czy to CO2(napowietrzacz) umiescic gdziekolwiek,czy gdzies przy wiekszych roslinkach...
Jeszcze raz :10: CO2 to nie jest napowietrzacz! :10:
IMHO dyfuzor czy kostke rozprowadzajaca CO2 umiescic najlepiej jak najnizej i w takim miejscu gdzie ruch wody jest najmniejszy.
No wlasnie o to mi chodzilo,czy moge to jakos podlaczyc do filtra,bo jak mowilem filtr mam wewnetrzny no i razem z nim jest napowietrzacz. Co do ruchu wody na powierzni,no to mam spory,bo jak pisalem mam napowietrzacz w filtrze,taki co jakby to okresli c "bryzga" powietrzem :)
Zakupilem juz wezyk i taka koncowke do napowietrzania,bo dyfuzor pewnie jest duzo drozszy... wiem,juz gdzie to umieszcze... ale co do roslin to nie mam ich za duzo,bo wlasnie srednio mi rosna... moze to sie zmienic po CO2
Piszesz,ze nie powinno sie przy CO2 napowietrzac dodatkowo brzeczykami... ale filtr mam zostawic. Ale wlasnie napowietrzacz ja mam wbudowany w filtr, to co mam zrobic? Moge zamknac doplyw powietrza,ale wtedy ruch powierzchni wody bedzie jeszcze wiekszy niz mam obecnie...
wężyk od bimbrowni podłącz pod filtr w miejsce powietrza .Podłączaląc bimbrownie do kostki od powietrza będziesz miał durze straty gazu który nie zdąrzy się rozpuścić w wodzie :P [/img]
Moge zamknac doplyw powietrza,ale wtedy ruch powierzchni wody bedzie jeszcze wiekszy niz mam obecnie...
Czy w Hydorach nie ma regulacji przepływu? Aby ograniczyć ruch wody (a właściwie siłę z jaką wypływa ona z filtra) możesz zastosować deszczownię (np. najzwyklejsza aquaela za 6pln) i polączyć ją bezpośrednio z wylotem lub za pomocą wężyka.
Regulacja jest SLOW i HIGH i wlasnie jade na slow, choc to slow to nie takie wcale wolne :) skierowalem teraz wyplyw powietrza na dol/troche w tylna sciane i ruch przy powierzchni jest duzo mniejszy...
Wlasnie bede zabierac sie do robienia "bimbrowni" mam juz wszystkie skladniki,rurke, butelki no i skladniki :)
Ale nie wime jeszcze na 100% gdzie mam to podlaczyc, jak powiedzieliscie moge podlaczyc bimbrownie pod filtr,tylko,ze wtedy on nie bedzie mial jak skolei napowietrzac tlenem, bo wepchne rurke od bimbrowni wlasnie w miejsce gdzie jest teraz rurka od tlenu (tzn. on jest pod woda - filtr i z niego wychodzi rurke poprostu nad powierzchnie wody).
Czy to w takim przypadku nie jest zle dla rybek? ze nie bedzie
napowietrzania?
Choc mam jeszcze pomysl ,zeby w rurce zrobic mala dziurke, tak,ze jak w bimbrowni nie bedzie az tyle gazu CO2 zeby ciagnac caly z bimbrowni, a raczej az tyle nie bedzie sie wydobywac... to bedzie wtedy ciagnac tlenu z tej dziurki, co wy na to? chyba,ze tle nie jest potrzebny i wystarczy,ze w nocy bede na niego przelaczac... co radzicie?
Edycja, nowe spostrzezenia... :roll:
i teraz sam sie glowie, juz wszystko zrobilem 5l baniak dziurki... ale... czytalem starsze posty na forum i przeczytalem,ze jesli swiatla za malo i nie duzo roslinek w akwarium to lepiej nie robic bimbrowni,bo mozna zagazowac rybki. Hmm... ja mam 0.31W na litr + dwa firmowe odblysniki,wiec to troche zwieksza ale nie wiem o ile... w tym jedna swietlowka na roslinki. W kazdym razie roslinek nie mam zbyt duzo, bo narazie mi co kupowalem wiekszosc marniala,wiec ostatni ich zakup byl oszczedny,zeby sie rozrosly... co proponujecie w takiej sytuacji?
bo moze jest wystarczajaco CO2 juz w podmienianej wodzie... ? Sa jakies testy,gdzie mozna to zmierzyc... ?
Dwa pytanka odnosnie bimbrowni.
Czy mozna nie stosowac drugiej butelki, przy niskim poziomie zacieru ?
Czy dobrym pomyslem jest podlaczenie rurki z CO2 do deszczowni, na razie mam w dzwonie, ale tak sobie mysle ze stumien wody, ktory dostaje sie do akwa za pomoca deszczowni lepiej rozpusci CO2, czy mam racje?
Lord Paszka
04-14-2004, 18:49
Czy mozna nie stosowac drugiej butelki, przy niskim poziomie zacieru ?
Nie za bardzo. Gazy wydobywające się z zacieru mają okropny zapach. Druga butla z wodą służy również jako filtr CO2.
Czy dobrym pomyslem jest podlaczenie rurki z CO2 do deszczowni, na razie mam w dzwonie, ale tak sobie mysle ze stumien wody, ktory dostaje sie do akwa za pomoca deszczowni lepiej rozpusci CO2, czy mam racje?
Masz rację. Można śmiało podłączyć CO2 pod deszczownię.
dziadekk
04-14-2004, 19:20
Nie za bardzo. Gazy wydobywające się z zacieru mają okropny zapach.
IMO kwestia gustu. :wink: Mnie ten zapach się nawet podoba.
Dopiero podczas destylacji staje się okropny. :?
Nie to żebym znał to z własnego doświadczenia, ale.... :1: :1: :1: :1:
Druga butla z wodą służy również jako filtr CO2.
Moglbys wyjasnic ?
A ja zrobiłem wczoraj zacier z ziemniaków :wink: Narazie nie widzę działania, ale według opini "fachowca" (chemiczka szkolna) trochę potrwa zanim będą się fermentowały ziemniaki :wink: Cuż, czekam cierpliwie :D
Druga butla z wodą służy również jako filtr CO2
Żeby świństwa do akwa nie dostały się.
Lord Paszka
04-15-2004, 20:06
Druga butla z wodą służy również jako filtr CO2.
Moglbys wyjasnic ?
Po pierwsze chodzi o niemiły zapach (już wiem jednak, że są tacy co się nim upajają :1:) oraz zabezpieczenie przed ewentualnym przedostaniem się zacieru do akwarium.
Jednym słowem chodzi o to, aby z akwarium nie waliło jak od bekającej osoby, która właśnie zjadła spory kawał świeżego placka drożdżowego. :lol:
Ok
Poki co mam jedna butelke, zapachu nie czuje, a zeby zacier przedostal sie do akwa, to butelka musialaby sie chyba przewrocic.
Teraz pytanie :)
Mam akwa 160 l brutto, mysle ze kolo 130 netto (jak liczyc oswietlenie na brutto czy netto?)
oswietlenie 4x18 W, TLD 840.
Nawozenie CO2 i planta gainer, zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Rosliny zaczely rosnac jak na drozdzach, zabienice wypuszczaja 1, 2 listki dziennie, niektore przyrosty sa po 5 cm dziennie, rosliny slicznie babelkuja, glony zaczynaja znikac, w czym pomagaja im kosiarki, slowem miodzio :))))
Chcialbym sie dowiedziec jak czesto i w jakich ilosciach proponujecie podmiane wody?
Poki co mam jedna butelke, zapachu nie czuje, a zeby zacier przedostal sie do akwa, to butelka musialaby sie chyba przewrocic.
Poczujesz jak odkrecisz korek! :wink: :1:
Zacier moze sie zapienic i wtedy plum do akwa! :wink:
Mam akwa 160 l brutto, mysle ze kolo 130 netto (jak liczyc oswietlenie na brutto czy netto?)
oswietlenie 4x18 W, TLD 840.
Nawozenie CO2 i planta gainer, zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Z tym liczeniem to IMHO i tak wszystko jest "na oko", bo przeciez wysokosc akwa, rodzaj swietlowek, odblysniki, wysokosc zawieszenia, itp. ma duze znaczenie. Ale tak w ciemno powiem, ze jak juz to chyba liczy sie na brutto. Jezeli sie myle, to koledzy mnie poprawia! :wink:
Chcialbym sie dowiedziec jak czesto i w jakich ilosciach proponujecie podmiane wody?
Im czesciej i wiecej, tym lepiej. Ja podmieniam okolo 50% tygodniowo (rozlozone na dwa, trzy razy). IMHO minimum to 20-30% tygodniowo.
Czesc
Dzieki Monetka, za szybka odpowiedz ;)
Czy 10 l dziennie to nie bedzie za duzo?
Moim zdaniem za duzo nie bedzie, przy 160l IMHO uwazam,ze dluzej niz pare miesiecy tak nie pociagniesz :) Wiec lepiej od poczatku podmieniac tyle wody ile dasz rady na dluzsza mete, by potem nie zmieniac rownowagi (nie nacznie,ale troche sie zmieni jak np. przerzucisz sie na system tygodniowej podmiany wody).
Czy 10 l dziennie to nie bedzie za duzo?
Nie, mozesz smialo tyle podmieniac.
Tak jak Borys juz napisal, prawdopodobnie z czasem przejdziesz na system tygodniowy (nie kazdemu sie chce codziennie podmieniac wode :wink: ) i wtedy musisz sam na podstawie prob i bledow ustalic ile mozesz na raz podmienic.
Wszystko zalezy od tego jaka masz wode w akwa i jaka na podmiany.
Jezeli caly czas lejesz kranowe, to przy duzych podmianach wystarczy dostosowac temperature i jezeli masz wode chlorowana, to uzywac odstanej.
Chodzi glownie o to, aby przy podmianach nie zmienialy sie znaczaco parametry wody, (ph, twrdosc) gdyz duze skoki sa niebezpieczne dla ryb.
Dlatego lepiej czesciej i mniej niz raz a duzo! :wink:
a co się stanie z rybami i roślinami bez drugiej butelki z czystą wodą ?
ludzie, a jak sie powinno rozprowadzać co2?? czytałem na kilku stronach, że jeżeli ma się bimbrownię, która produkuje co2 dla niedużego akwarium (ja mam 54 litry, czyli faktycznie nieduże) to można ograniczyć się do kamienia (takiego jak do napowietrzania). Na tym forum jednak widziałem różne wypowiedzi, w których czytałem, że istnieje wiele metod, przy czym ta z kamieniem była najgorsza. Poza tym, wiele użytkowników podawało nową metodę, obalając tym samym poprzednią, podobno tą "jedyną słuszną" :).
Moje pytanie:
Czy kamień, który stosuje wystarczy do rozprowadzania co2:?: A jeśli nie, to:
Czy można zrobić małymi nakładami jakieś fajne coś do rozprowadzania dwutlenku węgla z bimbrowni :?: :DA jeśli to też nie, to:
Czy można kupić jakieś cuś do rozprowadzania tego gazu, jak się takie cudo zwie i ile może kosztować.
Z góry bardzo dziekuje.
Moje pytanie:
Czy kamień, który stosuje wystarczy do rozprowadzania co2:?: A jeśli nie, to:
Czy można zrobić małymi nakładami jakieś fajne coś do rozprowadzania dwutlenku węgla z bimbrowni :?: :DA jeśli to też nie, to:
Czy można kupić jakieś cuś do rozprowadzania tego gazu, jak się takie cudo zwie i ile może kosztować.
Z góry bardzo dziekuje.
Metod rozprowadzania CO2 jest wiele.
Najprostrza ale chyba najmniej doskonala jest prosty dzwon. Napuszczasz pod jakis spodeczek CO2 i czekasz az sie rozpusci.
Wady: zbyt wolne rozpuszczanie CO2 /wystarczajace na male zbiorniki/
Zalety: prosta budowa, poprzez wolne rozpuszczanie sie CO2 unika sie zbyt szybkich skokow pH, polecane dla poczatkujacych.
Kolejna metoda jest dyfuzor. Babelki CO2 przechadza przez kanal srubowy dzieki czemu jest szybciej rozpuszczany.
Wady: dosc drogie rozwiazanie przy cenie bimbrowni, zbyt szybkie rozpuszczanie sie CO2 moze powodowac nagle spadki pH w malym zbiorniku.
Zalety: niezawodne i dosc proste dzialanie.
Trzecia metoda jest przez kamienna kostke od napowietrzacza.
Wady: przy zlym wyregulowaniu zbyd duzo CO2 traci sie, przy zapchaniu kostki glonami nie uzyskujemy dobrego rozprowadzenia CO2 w akwarium.
Zalety: dobre rozpuszczenie CO2
Ostatnia podstawowa metoda rozprowadzenia CO2 jest podawanie go na wyjscie z filtra.
Wady: czasami zbyt dobre rozpuszczenie CO2 przez co w malych zbiornikach moze dosc do zbyt szybkiego skoku pH
Zalety: brak dodatkowych urzadzen w akwarium, zalecany do bardzo duzych zbiornikow.
Jest jeszcze inny sposób podawania CO2. W zasadzie są to dwa sposoby połączone w jeden. U mnie dobre efekty daje dzwon z wymuszonym przepływem wody pod spodem. Mam mały wewnętrzny filterek Aquaela. Zapinam mu u góry wężyk, lecz zamiast wystawiać go nad powierzchnię wody celem podania powietrza do napowietrzania, pompuję nim wodę spod dzwonu. Fajna sprawa, bo dzwon nie jest już tylko martwym dzwonem a Aquael nie pluje bąbelkami CO2 tylko wodą z już rozpuszczonym dwutlenkiem.
arturgołąb
05-09-2004, 12:57
dobry pomysł :)
[quote=kret]Moje pytanie:
biorniki/
Ostatnia podstawowa metoda rozprowadzenia CO2 jest podawanie go na wyjscie z filtra.
Wady: czasami zbyt dobre rozpuszczenie CO2 przez co w malych zbiornikach moze dosc do zbyt szybkiego skoku pH
Zalety: brak dodatkowych urzadzen w akwarium, zalecany do bardzo duzych zbiornikow.
Cześć
Mam pytanie mam baniak 200 litrowy i zrobiłem sobie bimbrownie rozprowadza mi dzwon zamontowany w akwarium. Czy twojm waszym zdaniem jest to ok i jak zrobić to zeby podłączyc rozprowadzanie CO2 do filtra mam filtr zewnetrzny kubełkowy
dzięki
właśnie właśnie.... jak to zrobić, żeby pod wylot filtra dać. mam filtr zewnętrzny, aquacleara, kaskadowy się to zwie, o ile się nie mylę. czy po prostu miałbym rurkę z tej bimbrowni umocować w wodzie pod kaskadą?
bo skoro mi roślinki kiepsko rosną, to na pewno taka bimbrownia by nie zaszkodziła.
taki numer to tylko i wyłacznie w filtrze wew ;) naj;lepiej weź dno od butelki 1,5L, na środku zrób dziurkę i wsadź tam węźyk, uszczelni dobrze, przymocuj jakoś sprytnie przyssawki i do wody, taki dzwon moze ci pomóc, bo rozprowadzanie co2 przez filtr to nigdy nie było zbyt skuteczne
aha, dzięki. zastanawia mnie jeszcze jedno... czy do uszzelnienia próbował ktoś przezroczystego poxipolu? czy nie wydziela żadnych świństw - o to mi chodzi. bo że będzie szczelne, to pewne. mam po prostu go w domu, a silikon musialbym kupić.
uszczelniac poxipolem tylko dlatego ze jest przezroczysty?? daj spokoj!! to juz lepiej wlej do akwa ze dwa litry spirytusu, a nie ich bedziesz klejem faszerowal!! na moj gust ten pomysl jest nadzwyczaj glupi... ja uzywam akwarystycznego przezrocvzystego silikonu. po to go wymyslono zeby nie kleic poxipolem ani kropelka :p pozdrawiam
Jak mi wiadomo napowietrza się wodę poprzez ruch jej tafli np.deszczownia, więc skoro będzie się używać napowietrzania i bimbrowni, to czy co2 nie ucieknie zbyt szybko? Po drugie, jak bąbelki z co2 pękają na powierzchni wody, to też odbywa się napowietrzanie. Więc jak jest lepiej? I tak i tak się napowietrza woda.
Slyszalem, ze niektorzy dodaja sode oczyszczona do zacieru-przecieru ;) aby reakcja zachodzila wolniej - czy ktos moze sie na ten temat wypowiedziec?
Pozdrawiam
Phate
hubertoo
08-18-2004, 21:45
czym sie roznia drozdze z cukrem od Nutrafin CO2 - zestaw bio-komponentów hagena (http://www.um-um.pl/shop/product_info.php?cPath=22_278&products_id=1382). Wiem, ze wklad hagena kosztuje 20zl i starcza na miesiac, wiem ze dluzej czeka sie na efekt gazowania (proces fermentacji jest jakby wolniejszy), wiem ze tez ma nieodpowiedni zapach, tylko nie wiem czym sie to w zasadzie rozni?????
I jeszcze jedno, czy za duzo co2 (za duze gazowanie) nie zakwasi mi wody??? ile powinno leciec mniej wiecej babelkow na minute, wiem ze u hagena bylo ich mniej niz na drozdzach. moje akwa ma 120l
pozdro.......
A ja mam całkiem inne pytanie. Gdzie można kupić wężyki :?: Z góry dzięki za odpowiedź. :)
w zoologicznym (takie do napowietrzania) lub w jakimkolwiek ogrodniczym ;)
dzięki za odpowiedź.w ogrodniczy są strasznie grube. zobaczę w akwarystycznym i w samochodowym bo słyszałam że waz igilelitowy też by się nadawał. jeszcze raz dzięki.
cześć możesz kupić węzyki w dom i ogród tam masz cały wybór pozdrawiam
hehe dzięki. właśnie widziałam że jest ktoś z moich okolic :D jak nie znajdę nigdzie w mieście to na pewno tam podjadę.
jest tam sporo ciekawych rzeczy z akwarystyki dużo taniej niż w Mińsku :D
wiem często tam bywam.pokarmy, leki itp kupuję tylko tam bo niektóre rzeczy są o połowę tańsz niż w akwarystycznym.
to ja sie podlacze przy okazji napiszcie prosze wszystko o dyfuzorzeten na rysunku to z czego np.i jak go sie juz ma to ma byc tam woda czy tak zeby bylo powietrze?
w poniedziałek wieczorem rusza domowa wytwórnia- 3majcie kciuki za " żelazną rączkę"
Czy może mi ktoś powiedzieć jakie ilości składników są potrzebne to
6-litrowej butelki :?: :?: :?:
Bojowniczka Skalarynka
01-02-2006, 16:15
wg mnie patrzac na proporcje ktre sa podane w poscie o bimbrowni mozna dac takie proporcje :
:arrow: 4 lyzeczki drożdzy
:arrow: 8 szklanek cukru
:arrow: 16 szklanek wody ( 4 litry)
Jesli cos zle to prosze mnie poprawic :)
ale swoja droga dlaczego tak wielka bimbrownie chcesz robic ?? do jakiego akwa ma byc ta bimbrownia ???
DO akwa 120l.
Jest taka duża aby rzadziej wymieniać zacier. Planuje założyć zawór który spowolni dopływ CO2 do akwa aby ryby mi nie padły