PDA

Zobacz pełną wersję : Muszlowce wielopręgie

Stryjek
09-07-2004, 09:29
Dopiero założyłem akwa z tymi rybkami. W związku z tym mam pytanka do ludzi którzy chodowali bądź chodują te wspaniałe rybki.
1 Są jakieś specjalne warunki których należy przestrzegać?
2 Jak często karmić i czym?
3 Mam samca i 2 samiczki, wystarczy samic czy dołożyc jeszcze jedną (pojemność zbiornika 30l)
Jak jeszcze wpadniecie na coś ważnego to piszcie :lol:

Brevis
09-07-2004, 20:42
Witam
Ja mam multiki od ponad roku i coś już mogę o nich powiedzieć. Warunki hodowli takie same jak dla każdych innych ryb z Tanganiki
(pH, kh, gh...) no i obowiązkowo muszle (ale to pewnie wiesz :lol: ). Ja swoje rybki karmię mrożonym wodzieniem i rurecznikami oraz płatkami Tetra Min, Rubin, maluchy przepadają za Tetra FreshDelica. Hm... ja bym dokupił jeszcze jedną samicę, w sumie nie zauważyłem u siebie aby na jednego samca "przypadały" więcej niż dwie samice, ale od przybytku głowa nie boli.

MarcinKrk
09-07-2004, 20:54
WITAJ!!!
Nie musisz dokupywać samicy. A co do warunków to zalecam 27 stopni C pH 8. A co do pokarmu to bogaty w białko zwierzęce podaje im takrze Spiruline Tropicala. Aha oczywiście polecam piasek w akwarium dla nich super kopia :lol: no i oczywiście muszle 8) . Jakby co pisz czy chcesz wiedzieć coś więcej :D

Stryjek
09-08-2004, 06:45
Właściwie spełniłem wszystkie warunki o których piszecie. W końcu przygotowywałem się do tego 3 miesiące. Mam grubą warstwę piasku i 12 muszli winniczka (foto w galerii). Już po tygodniu przekopały mi całe dno :D
Mam jeszcze jedno pytanko. Jak daję żywego wodzienia rybki szczególnie na niego nie poluję czekają przy swoich muszlach aż robak znajdzie się blisko i dopiero wtedy atakują. Czy u was jest tak samo?
Co z tarłem trzeba się jakoś szczególnie przygotować czy rybki tak same z siebie do noego podchodzą :lol:
Nie ukrywam że po to kupiłem te rybki żeby doczekać się młodych

Stryjek
09-10-2004, 07:07
kiedy samiczki wmulti wybarwiają się na kolor ciemniejszy od samców?
U mnie są od tygodnia mają po 2,5 cm długości i wciąż są jasne

TooOld
09-10-2004, 21:32
kiedy samiczki wmulti wybarwiają się na kolor ciemniejszy od samców?
U mnie są od tygodnia mają po 2,5 cm długości i wciąż są jasne

ta róznica jest czasem niezauwazalna

fazi64
09-23-2004, 11:45
Co z tarłem trzeba się jakoś szczególnie przygotować czy rybki tak same z siebie do noego podchodzą :lol:
Nie ukrywam że po to kupiłem te rybki żeby doczekać się młodych[/quote]

Witam,
Nie musisz sie obawiac - ryby same zaczna dbac o zachowanie gatunku.
Najpierw zauwazysz wzmozone "prace ziemne" - podkopywanie muszli i pobliskich kamieni, zaloty, warujaca w muszli samiczke, a po kilku kolejnych dniach - smieszne przecinki z czarnymi kropeczkami (oczy) niesmialo wygladajace z muszli i dolkow.
Dzien po dniu bedziesz mial wiekszy ubaw bo im starsze i odwazniejsze, tym wiecej je widac - jak mocuja sie z duzo za duzymi kawalkami pokarmu, by oderwac co chwile maly kawaleczek i zjesc ze smakiem.
Itd, itd, itd. 8)
Pozdrawiam

Stryjek
09-24-2004, 11:32
U mnie już teraz tak kopią żedno prawie widać :D
A najbardziej lubią zasypywać tytlną i przednią ścianę akwa :wink:

ktosia
09-24-2004, 12:48
Juz sie swoich doczekac nie moge :)

fazi64
09-24-2004, 13:51
Juz sie swoich doczekac nie moge :)

Witam,
A tutaj widac moje maluszki i efekty pracy innej pary muszlowcow:

http://fotogalerie.pl/fotka/2436891095833271444

http://fotogalerie.pl/fotka/2436891095886390856

Pozdrawiam

ktosia
09-24-2004, 23:36
http://fotogalerie.pl/fotka/2436891095833271444
http://fotogalerie.pl/fotka/2436891095886390856
Juz widzialam te fotki pare dni temu (zreszta wszystkie z twojej galerii :) )
Super sprawa :) Niecierpliwie sie kiedy bede mogla swoje multiki obserwowac :)
Akwa dzis odebrane od szklarza i juz wysypane piaseczkiem... jutro zalaje i bedzie sobie dojrzewac.... A na przyszly piatek juz moze beda preguski :)

Stryjek
09-28-2004, 06:33
Fazi super te twoje maluchy
Ja też czekam na takie widoki :D

Stryjek
09-28-2004, 06:38
Mam jeszcze jedno pytanko
Zmieniam zbiornik dla moich multi na dł 50*szer 45*wys 30 - akurat taki wejdzie mi do szafki pod dużym akwa
Co mogę dorzucić do 3 szt multi do takiego zbiornika?
Na początku plan był taki żeby zostały tam same i dochowały się młodych, nadal tego chce tylko zastanawiam się czy nie można dorzucić jakiś spokojnych rybek które ożywią zbiorniczek

fazi64
09-28-2004, 07:32
Mam jeszcze jedno pytanko
Zmieniam zbiornik dla moich multi na dł 50*szer 45*wys 30 - akurat taki wejdzie mi do szafki pod dużym akwa
Co mogę dorzucić do 3 szt multi do takiego zbiornika?
Na początku plan był taki żeby zostały tam same i dochowały się młodych, nadal tego chce tylko zastanawiam się czy nie można dorzucić jakiś spokojnych rybek które ożywią zbiorniczek

Witam,
Niestety nie masz tu wielkiego pola manewru. Co prawda muszlowce sa w stanie bronic zajadle swojego przychowku, ale wprowadzajac do takiego baniaczka inne gatunki zawsze musisz sie liczyc ze stratami.
IMHO mozesz pokusic sie tu jeszcze o parke naskalnikow np. J. regani, J. dickfeldi lub J. ornatus, zapewniajac im dla dobrego samopoczucia wypietrzenie skalek w tylnej czesci zbiornika (caly przod pozostawiajac dla muszlowcow)

Pozdrawiam

Stryjek
09-28-2004, 14:12
Dzięki za rady jeszcze przemyślę sprawę :lol:

nodi
11-04-2004, 01:51
(...)
Jak daję żywego wodzienia rybki szczególnie na niego nie poluję czekają przy swoich muszlach aż robak znajdzie się blisko i dopiero wtedy atakują. Czy u was jest tak samo?
(...)

Mhm. Moje Brevisy robia identycznie. Muszlowce (nie wiem czy wszystkie) w naturalnym srodowisku czekaja pod swoja muszelka az prad wody przyniesie im pozywienie. W akwarium jest tak samo :+)

CMyK
11-04-2004, 11:05
pewnie nie maja konkurencji pokarmowej, u mnie w zbiorniku jest duza konkurencja kto pierwszy ten lepszy. Multifasciatusy wyczaily ze jak nie podplyna to nie dostana. Do dna nic nie przejdzie przez gaszcz geb trofci, leptosom dlatego multi podplywaja pod sama powierzchnie. Super to wyglada jak stado 60 multifasciatusow leci nagle z wszystkich zakamarkow oraz muszli do pokarmu, robi sie naprawde gesto. Rozgrywa sie wtedy bitwa o pokarm (a nie przekarmiam ich nadmiernie) chlupot wkurzonych trofci i nerwowa bieganina mlodych trofciakow. Te okruszki co nie sa przechwytywane w gornych partiach sa pieczolowicie zbierane przez mlode multifasciatuski ktore wtedy wyplywaja z bezpiecznych muszelek.
pozdrawiam