Zobacz pełną wersję : * Kamienie w akwarium
Krótki artykuł o "kamieniach" w akwarium:
Otoczak - kamień zaorąglony, wygładzony przez wodę . Znaleźdz go można w rzekach i morzach. Nadaje się do każdego akwarium - jest dobry jako "doniczka" dla roślin takich jak wglębka czy mech jawajski (rośliny mocuje się za pomocą nitki nylonowej żyłki wędkarskiej lub zwyczajnej nici . Barwa zmienna (jednolita) Nie zmienia parametrów wody.
bryłki kwarcowe - skała o zaostrzonych powierzchniach. Dostępna w sklepach zoologicznych (2 kg około 10 zł). Kolor zmienny (od białej do żółto-pomarańczowej) Nie zmienia parametrów wody,
obojętny dla żywych organizmów zamieszkujących akwarium.
Granodioryt - kwaśna skała magmowa typu głębinowego o strukturze drobnokrystalicznej lub średniokrystalicznej. W skład granodiorytu wchodzą kwarc, plagioklazy i biotyt. Dostępny w slepach zoologicznych (2 kg około 10 zł) . Bardzo efektowne uzupełnienie dekoracji zbiorników o wystroju skalistym. Barwa - szaro-złota. Może lekko zmieniać parametry wody.
jaspis czerwony - skała o mocnym budulcu strukturalnym. Dostępna w sklepach zoologicznych (2 kg około 50 zł) . Najlepiej nadaje się do akwariów z biotopu iwagumi. Barwa - czerwona z licznymi jaśniejszymi bądź cimniejszymi odbarwieniami. Nie zmienia parametrów wody, obojętna dla żywych organizmów zamieszkujących akwarium.
łupek kwarcytowy - skała osadowa o mocnym budulcu strukturalnym. Dostępna w skepach zoologicznych (2 kg okolo 10 zł) Najlepiej nadaje się do akwariów z biotopu malawi lub tanganika. Barwa - o zabarwieniu kremowo-białym lub żółto-pomarańczowym. Nie zmienia parametrów wody, obojętny dla żywych organizmów.
łupek fyllitowy - skała o mocnym budulcu strukturalnym. Dostępna w sklepach zoologicznych (2 kg okolo 10 zł) Najlepiej nadaje się do akwariów z biotopu malawi lub tanganika. Barwa - grafitowo-czarna z połyskiem. Nie zmienia parametrów wody, obojętny dla żywych organizmów.
Wapień - skała osadowa (chemogeniczna lub organogeniczna) zbudowana głównie z węglanu wapnia, przede wszystkim w postaci kalcytu. Dostępna w sklepach zoologicznych (2 kg około 30 zł) Najlepiej nadaje się do akwariów z biotopu malawi lub tanganika. barwa - kremowo-biała. Może lekko zmieniać parametry wody.
Piaskowiec - skała osadowa (drobnoziarnista, lita) zbudowana z kwarcu, miki oraz innych skał i minerałów. Dostępna w sklepach zoologicznych (2 kg około 15 zł) Najlepiej nadaje się do akwariów z biotopu malawi lub tanganika. Barwa - zmienna (od białej, poprzez żółtą, różową do czerwonej). Może lekko zmieniać parametry wody.
Pozdrawiam Maxxxo
Ja sądzę, że jeśli piaskowiec "może lekko zmieniać parametry" to wapień będzie mocno utwardzał wodę.. W końcu to skała osadowa, która się szybko rozpuszcza..
No i gdzie tu lawa? :wink:
Powinieneś dodać obrazki opisywanych kamieni, stworzyłaby się taka mini encyklopedia :) Bo po nazwach czasem cieżko sobie kamień wyobrazić ;)
Ja sądzę, że jeśli piaskowiec "może lekko zmieniać parametry" to wapień będzie mocno utwardzał wodę.. W końcu to skała osadowa, która się szybko rozpuszcza..
Nie każdy piaskowiec zatwardza wodę, prawdę mówiąc jest więcej rodzajów piaskowca neutralnego chemicznie niż tego "niedobrego" z węglanami. Test taki sam jak w przypadku wapieni. Pisząc "skała osadowa, która się szybko rozpuszcza" miałaś na myśli...co? Bo z tego co wiem, to wapień w słodkiej wodzie rozpuszcza się setki lat (i więcej), a piaskowiec o spoiwie krzemionkowym to i za milion lat będzie wyglądał tak samo.
Nie tylko lawa, której jest multum rodzajów, ale też skały metamorficzne pokroju gnejsu, serpentynitu, różnych łupków, reszta obojętnych i zasadowych magmówek z gabrem na czele, osadowe mułowce i zlepieńce, współczesne rafy do akwariów morskich, itp. Temat - rzeka. Jednak jak na początek może być.
Pisząc "skała osadowa, która się szybko rozpuszcza" miałaś na myśli...co?
Miałam na myśli, że to skała osadowa która się szybko rozpuszcza. Szybko-oczywiście w stosunku do innych skał.
Nie tylko lawa, której jest multum rodzajów, ale też skały metamorficzne pokroju gnejsu, serpentynitu, różnych łupków, reszta obojętnych i zasadowych magmówek z gabrem na czele, osadowe mułowce i zlepieńce, współczesne rafy do akwariów morskich, itp. Temat - rzeka. Jednak jak na początek może być.
Też prawda. Ale mówię o najbardziej popularnych skałach do akwarii.
wapień sie nie rozpuszcza !!
Śmiem się nie zgodzić. Rozpuszcza się i to całkiem nieźle (nie w skali życia ludzkiego). Polecam takie dowody jak ten (http://www.jaskinia.pl/jaskinia/pl/opis/opis.html), ten (http://www.jaskiniaraj.pl/jaskinia/index.php) lub ten (http://www.opn.most.org.pl/ciemna.htm). Jest ich o wiele wiecej.
witam
jak najbardziej- poczytaj soebie w dziel diy o bimbrowni z wapienia i octu.
wcisne swoje "ale" i ewentualnie prosze o komentarz Alexa.
wiec tak:
1 Otoczak - kamień zaorąglony, wygładzony przez wodę . Znaleźdz go można w rzekach i morzach. Nadaje się do każdego akwarium - jest dobry jako "doniczka" dla roślin takich jak wglębka czy mech jawajski (rośliny mocuje się za pomocą nitki nylonowej żyłki wędkarskiej lub zwyczajnej nici . Barwa zmienna (jednolita) Nie zmienia parametrów wody.
otoczakiem moze byc kazdy kamien, ktory przez rzeke zostal odpowiednio obtoczony - czyli nie kazdy otoczak nie zmienia parametrow.
2bryłki kwarcowe - - czyli kwarc
3Granodioryt - kwaśna skała magmowa typu głębinowego o strukturze drobnokrystalicznej lub średniokrystalicznej. W skład granodiorytu wchodzą kwarc, plagioklazy i biotyt. Dostępny w slepach zoologicznych (2 kg około 10 zł) . Bardzo efektowne uzupełnienie dekoracji zbiorników o wystroju skalistym. Barwa - szaro-złota. Może lekko zmieniać parametry wody.
- czyli grupa granitoidow. jezeli chodzi o barwe, to jest to skala jasna (% duzo kwarcu). barwa nie tylko musi byc szaro zlota, bo to zalezy od ilosci i rodzaju mineralow w skale. nie zmienia parametrow wody
4Wapień - skała osadowa (chemogeniczna lub organogeniczna) zbudowana głównie z węglanu wapnia, przede wszystkim w postaci kalcytu. Dostępna w sklepach zoologicznych (2 kg około 30 zł) Najlepiej nadaje się do akwariów z biotopu malawi lub tanganika. barwa - kremowo-biała. Może lekko zmieniać parametry wody.
wapien to skala chyba ktora najbardziej wplywa na parametry wody (twardosc->ph), wiec twierdzenie ze moze lekko wplywac na wode jest niezabardzo prawdziwe.
5
Piaskowiec - skała osadowa (drobnoziarnista, lita) zbudowana z kwarcu, miki oraz innych skał i minerałów. Dostępna w sklepach zoologicznych (2 kg około 15 zł) Najlepiej nadaje się do akwariów z biotopu malawi lub tanganika. Barwa - zmienna (od białej, poprzez żółtą, różową do czerwonej). Może lekko zmieniać parametry wody.
jezeli chodzi o piaskowce, to dosc rozlegly temat. ogolnie zecz biorac moze, ale nie musi wplywac na parametry wody(zalezne od materjalu z jakiego jest zrobiony).
pozatym jezeli ktos bardzo lubi kamienie w akwa, to radze sobie poczytac o podstawach geologii i na wigepedii mozna sie duzo dowiedziec (lacznie ze zdjeciami) na temat poszczegolnych skal.
pozdrawiam
QQQQ bardzo dobrze wszystko opisałeś.
Dodam jeszcze że im niższe pH tym szybsze wytrącanie węglanu wapnia.
Prawie takie same właściwości jak wapienie mają także opoki,margle,dolomity, które są także skałami osadowymi wapiennymi.
Do akwarium nie powinno się wkładać żadnych kamieni, które reagują z kwasem solnym (pienią się po polaniu).
Troszkę się powymądrzałem, a teraz pozdrawiam wszystkich.
A czy łupek wapienny zatwardza wodę :?:
Z tego co wiem to nie istnieje oficjalnie taka skała jak łupek wapienny, tylko jacyś "ogrodnicy" wymyślili takie pojęcie do swoich potrzeb. Więc niewiem co to za "kamyk", ale skoro ma dodatek "wapienny" to pewnie reaguje.
Z tego co wiem to nie istnieje oficjalnie taka skała jak łupek wapienny, tylko jacyś "ogrodnicy" wymyślili takie pojęcie do swoich potrzeb.
Niezupełnie. Łupek to postać, forma występowania danej skały, a nie jej rodzaj. Jeżeli wapień występuje w postaci łupka (a czasami jak najbardziej występuje) to taka nazwa nie jest zupełnie błędna - zwłaszcza jeżeli jest to łupek mułowcowo-wapienny. I nie wymyślili jej ogrodnicy, ale geolodzy.
Podaj mi źródło w którym jest wyróżniny w systematyce łupek mułowcowo-wapienny lub łupek wapienny.
Hm... radzę uważać, by nie nabrać sie na wapienie. Te akurat występują nie tylko w białej czy kremowej postaci. Moga być czerwonawe, ciemnoszare, zółtawe, z żyłkami innych minerałów lub nie, powstałe z organizmów żywych (w morzu) lub jako skała pochodzenia chemicznego. Cechą charakterystyczną jest buzowanie pod wpływem kwasu solnego. Miałem parę lat temu na uczelni geologię, mam gdzieś zdjecia skał, będę w domu to zamieszczę fotki.
Tak jak obiecałem, zamieszczam trochę zdjęć skał z naszej pracowni geologicznej na uczelni (zdjęcia są nieznanego autorstwa, krążą od lat w akademiku, nie są moje):
Łupek:
Piaskowiec: w zależności od spoiwa, przybiera różne kolory. Spoiwo żelaziste daje czerwonawe zabarwienie. Przykład bardzo żelazistego spoiwa mamy na zdjęciu "piaskowiec02.jpg" w lewym dolnym rogu.
Wapień: tutaj występuje ogromna różnorodność: martwica wapienna, wapienie ogranogeniczne, bitumczne itp itd... Wszystko opisane na zdjeciach. I jedna wspólna cecha niezależnie od genezy: burzy pod wpływem kwasu solnego. To najlepszy sposób, by sie przekonać, czy mamy do czynienia z wapieniem, bo ocena wizualna może być mylna.
Wapień c.d. (wszystkie załączniki nie zmieściły się w jednym poście)
I na koniec mało stosowany, ale czasami widoczny w akwariach marmur
Jest to skała metamorficzna, powstała m.in. z wapieni, stąd podobne właściwości (burzy pod wpływem kwasu solnego)
b.trelka
09-15-2006, 06:36
Strasznie nie podoba mi się nazwa tego tematu. Jeżeli to jest artykuł, to dlaczego został nazwany potocznym określeniem okruchu skalnego??
Nie ulega jednam wątpliwości, że artykuł jest przydatny do określenia nazwy czegoś, co znaleźliśmy gdzieś i nie wiemy co to za skałą? Mało informacji, artykuł przygotowany powierzchownie. Jeżeli zostałby poprawiony np.: uzupełniony o informacje na temat występowania w Polsce, genezy powstania, może nawet pogrupowania wg tego kryterium podziału, minerały które go tworzą, myślę, że któryś z moderatorów przykleił by go. ;)
Dobrze, że każdy kto może dorzuca swoje 5groszy.
Hm, mógłbym to zrobic, bowiem mam potrzebne do tego materiały. Pozostaje tylko kwestia wyboru skał, bowiem jest dużo takich, o których pewnie nikt z Was nie słyszał i nie wie nawet, że ma je w akwariach (gabro, dioryt, riolit ...). Gdybyście wybrali skały, które Was interesują, możnaby się pobawić w stworzenie mini encykpoledii. Robienie spisu wszystkich występujących w Polsce skał mija sie bowiem z celem :)
Taki temat już był w tym dziale, nie mojego autorstwa. Umieściłem zdjęcia i opisy różnych podstawowych skał, zarówno osadówek, magmówek jak i kilka najważniejszych metamorfików i ich zachowanie w akwa. Nie wiem co się z nim stało, chyba został skasowany...