PDA

Zobacz pełną wersję : rzesa wodna - opinie

Maciek Szulc
03-10-2004, 13:51
witam,

czy ktos w swoim baniaczku posiada moze rzese wodna??
mozecie sie podzielic opiniami na jej temat?

Lord Paszka
03-10-2004, 14:05
witam,

czy ktos w swoim baniaczku posiada moze rzese wodna??
mozecie sie podzielic opiniami na jej temat?

Bardzo szybko się rozrasta i ciężko jest później ją wytrzebić. Rośnie jak chwast i może się odrodzić nawet z bardzo małego kawałka liścia. Przy tym bardzo szybko wchłania mikroelementy potrzebne innnym roślinom i zasłania światło innym roślinom. Do tego bardzo szybko zanieczyszcza wodę.

Maciek Szulc
03-10-2004, 14:35
w jakim sensie zanieczyszcza wode? czym?

bo planuje Uaru w swoim akwa i wiem ze im to zielsko bardzo smakuje... :)
ale wlasnie boje sie ze mi syf straszny zrobia w akwa... :?

Lord Paszka
03-10-2004, 14:54
w jakim sensie zanieczyszcza wode? czym?

bo planuje Uaru w swoim akwa i wiem ze im to zielsko bardzo smakuje... :)
ale wlasnie boje sie ze mi syf straszny zrobia w akwa... :?

Bardzo szybko obumierają starsze listki rzęsy przez co zanieczyszcza biologicznie wodę a poza tym przy okazji dostają się do wody spore ilości związków azotu. Co do predyspozycji kulinarnych Urau nie wiem.

:-)

Mregal
03-10-2004, 14:54
Zanieczyszcza? tzn chyba chodziło o to że poprostu jak jest juz tego zielska troche to jak jakaś zgnije czy ma mało światło czy poprostu nie będzie wstanie sie utrzymywać na powierzchni to opada na dno robiąc "syf"...

A jakie proponujecie roślinki na powierzchnie gdyż mam gurami a one podobno lubią takie...

Konradzik
03-11-2004, 08:06
ja kupuje co jakis czas rzese i nie narzekam ryby strasznie lubia ja jesc zwłaszcza skalary :D

Maciek Szulc
03-11-2004, 18:04
Konradzik, a jakie jeszcze poza skalarami maja rzese w swoim menu??

Konradzik
03-11-2004, 19:04
oprócz skalarów to jedynie pretniki ja jeszcze u mnie jedza :D wiem tez ze u mojego kolegi mieczyki sie zania zabierały.

Maciek Szulc
03-15-2004, 22:13
uaru wziely sie za konsumpcje rzesy, wybredne nie sa:)
ale rzeczywiscie jak to zielsko wrzucilem do baniaka to powstal taki syf (pelno tego latalo i innych szczatkow roslin) ze sie zlapalem za glowe!! na szczescie jakos sobie z tym poradzilem (filtr wewnetzrny nadaje sie do plukania:) )
ogolnie wyglada calkiem fajnie...