Zobacz pełną wersję : Porada!!!
Elo! Mam prośbe do forumowiczów-ja i mój znajomy potrzebujemy waszej rady!!! MOj znajomy zakupił akwa o pojemności 650 litrów i zamierzamy urządzić je dla paletek!!! Tu pojawiają sie następujące pytania:
1. Jakie parametry wody będą dla nich najlepsze?
2. Jaką roslinnościa obsadzić zbiornik? Tak żeby wyglądał ładnie a nie jak puste pudło?
3. Ile paletek można tam wpuścić?
4. Jakie rybki można trzymać z paletami bez obawy o jakieś ewentualne wojny czy spory?
Aha wymiary zbiornika to 180cm długości, 60cm wysokości i 45cm szerokości!!!
Pozdrawiam!!!
Temat rzeka. Jest tak wiele mozliwosci. Poszukaj stron o paletkach a napewno wiele sie rozjasni. Np. moja strona :roll:
Elo! Jeszcze jedno pytanko!!!!
Palety można trzymać z neonami i ramirezami?
Pozdrawiam!!!
Marek Zychla
09-07-2004, 09:08
teoretycznie mozna.
z neonami problem polega na tym ze temperatura w jakies palety czuja sie najlepiej niebardzo im odpowiada i najprosciej mowiac szybciej sie starzeją ale trzymaj je jak najbardziej mozna.
co do ramirez to tez niema jakis wielkich przeciwwskazan pozatym tylko ze trzeba je napewno wczesniej odrobaczyc bo na 99% są nosicielami .
Pozdrawiam
Marek
neonki jak najbardziej. zaproponuję ci moją koncepcję. roślinki szerokolistne (echinodorusy, lotosy) do tego jakieś cryptocoryny na dno i jakieś kępy np. hygrofili albo ludwigi może jeszcze valisneria gigantea, ładne korzenie i sporo, palety młode (5cm) ok 20szt. może więcej (średnio 20-30L na rybę, niektórzy mówią że 50L ale to na dorosłe), z 30-40 neonów (podobno czerwone wytrzymują lepiej wyższe temp. niż innesa), temp. możesz trzymać w granicach 28-30C. młode lepiej trzymać w wyższej bo mają szybszą przemianę materii i szybciej rosną. oświetlenie to już dobierz sam ale żeby roślinki ładnie rosły musisz dać trochę świetlówek. co2 do wzrostu roślin i utrzymania ph chyba że masz kase na RO. ramirezy mimo że ładne bym odpuścił. parametry wody dla palet: ph-6,5-7,0 (ja mam jak na razie w wyższym ale to się niedługo zmieni, two różnie ale nisko, tww jak chcesz rozmnażać jak najniżej). polecam www.discus.org.pl. pozdrawiam. MaciekM.