PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr AquaSzut 8W i wir w akwarium - co robić?

pynia
03-10-2004, 09:56
Akwarium 60l, wczoraj włożyłam filtr AquaSzut 8W i mam wirówkę w akwarium. Do tego tak silne napowietrzanie, że roślinki wszystkie obsypane bąbelkami powietrza. Wylot filtra ustawiłam na tylną szybę i trochę pomogło.

Pytania:
:arrow: Czy nie przeholowałam z wielkością filtra :?:
:arrow: Czy deszczownica ograniczy wir i bąbelki :?:
:arrow: Czy można rurkę przez którą filtr pobiera powietrze zanurzyć w wodzie lub zamknąć całkowicie (regulacja to większa lub mniejsza ilość bąbelków) :?:

I ostatnie pytanie: czy neonki lubią przepływ, czy raczej wodę stojącą?

pynia
03-11-2004, 06:23
Wiem, że często pyania się powtarzają, ale nic na ten temat nie znalazłam. Czytałam o deszczownicy, że pomaga, ale nie jestem pewna. Czy można do Aquq Szuta do pojemnika z gąbką dodać torfu, a jeżeli tak, to w jaki sposób? Zawinąć we wkład (zrobić roladkę) czy poupychać po bokach? Torf mi jest potrzebny, bo będę mieć neonki.

Maran
03-11-2004, 06:51
Czy deszczownica ograniczy wir i bąbelki
powinna, skieruj ja na tylna sciane pod katem

Czy można rurkę przez którą filtr pobiera powietrze zanurzyć w wodzie lub zamknąć całkowicie (regulacja to większa lub mniejsza ilość bąbelków)
Tak, mozesz ja zamknac, mozesz ja usunac strumien moze sie wtedy zwiekszyc, ale zeby do ograniczyc zamierzasz zalozyc deszczownice.

Czy można do Aquq Szuta do pojemnika z gąbką dodać torfu, a jeżeli tak, to w jaki sposób? Zawinąć we wkład (zrobić roladkę) czy poupychać po bokach? Torf mi jest potrzebny, bo będę mieć neonki.
Tak mozna, jak to poukladac to juz sama wymysl, byle by nie wyciagala go turbina.

Pynia musisz sam eksperymentowac, z filtrami mozna prawie wszystko zrobic byle nie popsuc.

pynia
03-11-2004, 12:48
Dzięki, to w takim razie ide po deszczownicę.

Hammer
03-11-2004, 13:19
Mam podobny problem tylko z innym filtrem i kombinuje teraz z takim "śćiemniaczem do światła" chciałbym poprostu ograniczyć napięcie dopływające do filtra i tym samym zwolnić obroty wirnika, teoretycznie możliwe i ciekawe, napięcie będzie można płynnie regulować! Będę kombinowac...

ZooCentrum
03-11-2004, 22:10
AquaSzut 8W do 60L - odważna decyzja - mam nadzieję że zawirowania zostaną opanowane, bo wyobrażam sobie co się tam dzieje.

Deszczownica powinna ograniczyć akcje filtra, ale chyba jeszcze trochę mocy za dużo... A tak apropo jak tak eksperymet ze ściemniaczem :?: :idea:

Hammer
03-12-2004, 11:25
Działa!!!! Nie wiem ile taki ściemniacz do światła kosztuje w sklepie elektrycznym, ja go wyrwałem ze ściany w domu hehe i zamontowałem normalnego pstryka, łatwa regulacja obrotów polecam!

corydoras
03-15-2004, 16:56
a ja polecam zakupic teczanki :lol:
one lubia prad wiec bedzie ok :lol:

corydoras
03-15-2004, 19:17
nie jestem jakims wielkim elektronikiem ale czegos sie chyba nauczylem w szkole...
wydaje mi sie ze z tymi zmianami napiecia mozna przegiac, oczywiscie kazdy uklad jest dostosowany do pewnych granic, to juz zalezy od zaawansowania
mysle ze silniczki filtrow nie sa jakos szczegolnie wrazliwe na duze odchylki ze wzgledy na prostote budowy, ale wedlug mnie nie sa specjalnie zabezpieczane przed ekstremalnymi wartosciami
ja bym nie ryzykowal z jakims drogim silnikiem :wink:

pynia
03-26-2004, 07:35
Zakupiłam deszczownicę. Jak ją do filtra podłączyć, muszę chyba kupić jeszcze kawałek rurki gumowej. Podłączyłam narazie bezpośrednio do wylotu filtra i dopiero się zrobiła wirówka :!: :!: :!: . Tylko, że woda nie płynęła wolno wokoło akwarium, tylko w poprzek, aż do dna, podniosło wszystkie syfy, wgłębka wirowała z góry na dół. Próbowałam różnych ustawień i nic. Ciśnienie w otworach deszczownicy było tak duże, że to były bicze wodne. Już lepiej niech zostanie, tak jak jest, niepotrzebnie wydałam 6 zł. :(
Może coś źle zrobiłam, jak deszczownicę trzeba ustawić, żeby złagodzić przepływ wody, a nie spotęgować?

Nicpek
03-26-2004, 08:40
Podłączyłam narazie bezpośrednio do wylotu filtra i dopiero się zrobiła wirówka :!: :!: :!: . Tylko, że woda nie płynęła wolno wokoło akwarium, tylko w poprzek, aż do dna, podniosło wszystkie syfy, wgłębka wirowała z góry na dół. Próbowałam różnych ustawień i nic. Ciśnienie w otworach deszczownicy było tak duże, że to były bicze wodne. Już lepiej niech zostanie, tak jak jest, niepotrzebnie wydałam 6 zł. :(
Może coś źle zrobiłam, jak deszczownicę trzeba ustawić, żeby złagodzić przepływ wody, a nie spotęgować?

Rozwierć lekko dziury w deszczowni. skieruj jej wyloty na tylną ściankę pod kątem. Możesz jej wyloty umięścić nad wodą - to też zmniejszy wirówkę.

grzebyk
03-26-2004, 18:51
zrób tak jak napisał Nicpek powyżej i koniecznie umieść deszczownice pod powierzchnią wody
ja mam Fan 3 - 9,8W w 54 l + deszczownica z otworami rozwierconymi wiertłem 2 mm i skierowana na tylną ściankę, a przepustowość otwarta na full i wszystko jest OK, jestem z niego zadowolony

pynia
04-13-2004, 09:32
Co ja robię nie tak???
W deszczownicy wywierciłam wielkie dziury, zamontowałam do filtra... i kompletna klapa. Przez rurkę napowietrzjącą zaczęła lecieć woda, ruch wody nadal był, ale nieznaczny. Zostawiłam tak wszystko do następnego dnia. Nazajutrz zauważyłam na powierzchni tak jakby biały korzuch, a rybki nie wyglądały na zadowolone. Wyrzuciłam deszczownicę w pigułę, a rybki wesoło zaczęły pląsać w wirze z filtra. No cóż, widocznie to lubią... :wink:

dziadekk
04-13-2004, 17:40
Co ja robię nie tak???
Przede wszystkim pynia, ktoś Cię wpuścił w maliny. :?
AquaSzut Turbo 8W jest przeznaczony do akwariów o pojemności minimalnej 150 litrów (przynajmniej tak piszą w opisach).
Ja bym proponował jedna zamienić na coś słabszego.
Lepszy by był AquaSzut Junior Plus - od 50 do 100 litrów akwa.
Postaraj się ten sprzedać a kupić słabszy. :wink:

pynia
04-16-2004, 10:40
W sumie to wirówka mi ustępuje po 2 dniach od czyszczenia filtra. A jak napcham go jeszcze torfem, to nawet na drugi dzień już da się wytrzymać. A moje rybki to lubią :lol: ; w kazdym razie nie były zadowolone z deszczownicy i braku nurtu.