PDA

Zobacz pełną wersję : Taki mały programik...

Paveletz
06-23-2006, 19:03
Ponieważ pamięć ludzka jest zbyt zawodna, chcąc mieć możliwość skorzystania w przyszłości z własnych doświadczeń prędzej czy później trzeba zacząć prowadzić regularne notatki. Forma i sposób prowadzenia takich notatek nie jest zbyt istotna dopóki potrafimy nad nimi zapanować. Problemy zaczynają się jednak zwykle niespodziewanie i znacznie szybciej niż można by przypuszczać. W związku z zainteresowaniami akwarystycznymi, stałem się posiadaczem całej sterty papierów zawierających bardzo istotne (oczywiście - dla mnie) informacje dotyczące moich zbiorników. Ponieważ papierowa forma stała się dla mnie już dawno zbyt niewygodna, postanowiłem napisać sobie do tego celu własny program komputerowy. Na początku programik był naprawdę bardzo prosty. Z czasem zacząłem go rozbudowywać i dostosowywać do swoich kaprysów. Nie ukrywam, że mnie to najzwyczajniej bawiło. W efekcie końcowym powrastał program który szumnie nazwałem AQBASE. Najogólniej rzecz biorąc, program AQBASE służy do ewidencjonowania wyników pomiarów parametrów chemicznych wody w akwariach wraz z komentarzami oraz umożliwia prowadzenie prostego dziennika. Jest w nim także parę innych funkcji... Uznałem, że w obecnym stanie [wersja 1.3.8] mój programik może się przydać także innym akwarystom. Ponieważ Forum nie umożliwia (niestety, a może na szczęście...) ładowania załączników *.exe lub *.zip, zapraszam wszystkich ciekawych tego "cuda" do działu download na moja prywatną stronę.:!: Program jest całkowicie darmowy :!:, szczegóły wyjaśnia dokładnie jego licencja.

PS:
AQBASE jest tylko "produktem ubocznym" moich akwarystycznych zainteresowań, nie wiem czy będę miał czas i ochotę dalej go rozwijać. Program udostępniam "TAKI JAKI JEST" bez żadnych gwarancji. Proponuję go traktować jak dość zaawansowaną "betę":D

Madritos
06-23-2006, 19:15
Fajne :D i mało skomplikowane

Maxxxo
06-26-2006, 11:28
Myślę że to dobry proramik :) zaczynam ściągać.

moonisia
06-29-2006, 09:32
witam
swietny pomysł! A może by tak pod linuxa wersje zrobic:) to bym sobie pociągnela :D

Thoma$
06-29-2006, 10:03
a czy ma to specjalne wymagania sprętowe

markus 156
06-29-2006, 10:14
eee.a gdzie go mozna ściagnać?? :oops:
edit.-juz wiem :D

ja935patrykk
06-29-2006, 10:30
To gdzzie moge go ściągnoć??

markus 156
06-29-2006, 10:54
na stronie internetowej Paveletza...
http://www.misolicus.lap.pl/

Krasa
01-15-2007, 21:06
Kapitalna sprawa, przyda się na pewno.
Pozdrawiam Krasa

mmiklas
01-17-2007, 07:33
fajnie wygląda!!

Agresor
01-18-2007, 14:33
Programik całkiem fajny :D . Jak chcesz to zobacz też muj akwarystyczny program na stronie www.karolkobiela.republika.pl

Darrock
02-08-2007, 14:20
Gratuluje, programik całkiem ciekawy, kawał świetnej roboty.

Brakuje mi w nim jednak jednej rzeczy, a mianowicie możliwości zestawienia wyników w tabelce, oraz możliwość wyswietlenia wybranego parametru na wykresie to wszystko oczywiście w wybranym przez siebie przedziale czasowym. Poza tym jak najbardziej jest OK.

EDIT [21:16; 8-02-2007]:

Może, kiedyś...

Nie mogę się już doczekać tego "kiedyś", bo wierzę Paveletz, że jednak kiedyś to nastąpi :D

Powodzenia.

Paveletz
02-08-2007, 14:45
Hmm... No cóż... Myślałem już kiedyś o proponowanych przez Ciebie rozwiązaniach. Jak pisałem w pierwszym poście:
"AQBASE jest tylko "produktem ubocznym" moich akwarystycznych zainteresowań, nie wiem czy będę miał czas i ochotę dalej go rozwijać."
Może, kiedyś...

imported_Tomek_
02-14-2007, 09:36
ja nie sciagalem ale ciekawa koncepcja :)
sam trosze programowalem ale tylko w pascalu
jesli chodzi o tabelke (nie wiem jak soft dziala) mozna by zapisywac do txt tak aby mozna bylo excelem otworzyc taka baze :)

egefege
02-14-2007, 10:34
fajny program ale chcialbym wykasowac staly wpis woda kranowa :)

Paveletz
02-14-2007, 15:02
chcialbym wykasowac staly wpis woda kranowa :)

:?: Po co? To tylko kwestia Twojej interpretacji co przez ten wpis rozumiesz. Generalnie jest to Twoje stałe źródło wody (które czasami warto "zbadać").

egefege
02-14-2007, 16:49
chcialbym wykasowac staly wpis woda kranowa :)

:?: Po co? To tylko kwestia Twojej interpretacji co przez ten wpis rozumiesz. Generalnie jest to Twoje stałe źródło wody (które czasami warto "zbadać").edytujac ktorys z tych plikow da sie usunac ten wpis :), przydala by sie opcja zeby pokazal wszystkie pomiary w jakiejs tabeli wtedy program bylby calkiem wypasny

Paveletz
02-14-2007, 20:53
Wszystkie pomiary? Nic prostszego - użyj opcji "raport" bez zakładania filtru i będziesz miał wszystko w pliku raport.rtf. Użyj filtrów dla konkretnego "typu" pomiaru lub/i zdefiniowanego zbiornika - będziesz miał w rtf-ie bardziej sprecyzowane zestawienie. BTW - opisałem to dośc dokładnie w instrukcji...

egefege
02-14-2007, 21:10
myslalem ze ta drukareczka to do drukowania wynikow :)