PDA

Zobacz pełną wersję : Kielce

fedor
06-16-2006, 16:57
Ja polecam zoologa na warszawskiej(dobre ceny, duży wybór). W Galerii Echo zoolog jest drogi ale za to według mnie ma najszerszą ofertę. Na osiedlu Barwinek za „pawilonami” jest sklep zoologiczny z dużym wyborem szczególnie rybek i przeciętnymi cenami. Ja właśnie tam najczęściej kupuje rybki.. Na Placu Wolności jest również jeden, dość stary ale ceny dobre, duży wybór akwarii, ale mało sprzętu akwarystycznego typu filtry itd. Jeżeli ktoś się nie zgadza z tym co napisałem to proszę o napisanie i uzasadnienie. . Czekam na dalsze propozycje.

lukasLKR
08-04-2006, 09:22
A ja napiszę tak, też jestem z Kielc, trzymam rybki od wielu lat, znam zoologi od podszewki i często w nich bywam, nawet kilka już nie istnieje, gdyż właściciele zrezygnowali[ np: Piekoszowska na przeciwko małych bazarów;-)]
W Kielcach ogólnie panuje brak fachowej kadry rybiarskiej, za wyłączeniem kilku ludzi[ chodzi mi o sklepy zoologiczne, nie KFA i fascynatów], a odnośnie sklepów w branży akwarystycznej to jako lepsze[ ale nie najlepsze, gdzyż w Kielcach takich nie widzę], proponuję wymienić:
- Sklep "Laguna"[ pętla 35 na oś. Świętokrzyskim] miła i w miarę fachowa obsługa, zbiorniki zadbane, ładne akwa pokazowe, czsam trafia się ciekawy kąsek z zakresu ryb, mają na handel korzenie sporych romiarów[ zatopione], opis ryb na zbiornikach jest "ogólnie" fachowy
- "Koala" na Toporowskiego, miły i pomocny pan sprzedawca, o imieniu chyba Stanisław, fajnie coś może doradzić, akwaria przeciętne, ale czasami trafiają się smaczki[ ostatnio Barwniaki Szmaragdowe o pięknych kolorach i w proporcjach], spory wybór karm, sprzętu, choć ostatnio raczej przeważa wędkarstwo i zaniedbano nieco zbiorniki pokazowe[ a Trofcie w górnym stanowią ogólny mix]
- "Kakadu" na Warszawskiej, przeniesiony z Orkana, pan i pani całkiem ładnie to prowadzą, akwaria są czyste i zadbana, z wiedzą może nie na 6, ale dał bym 4,5, podoba mi się klimacik sklepu i ceny nie zabijają, choć rewelacji w zbiornikach nie ma...
- "Bocja" na Ślichowicach, mały sklepik wewnątrz klatki w bloku, ciasko, ale rybki ładnie wybarwione, utrzymane zbiorniki[ nic zdechłego tam nie pływa;-)], a pan względnie "kuma" o co biega, i szanuję go, bo to akwarysta starej daty, poradzi w miarę sensownie[ tylko sklep ma braki w sprzęcie i karmach suchych, ale nadrabia atmosferą;)]
- Wspomniany sklepik na Barwinku, koło piekarni, też miło wspominam, choć niczym nie zaskakuje, a wiedza u sprzedającego może budzić zastrzeżenia, jest czysto.
A teraz słów kilka o NAJGORSZYCH sklepach[ moim zdaniem]:
- AQUATICA w Tesco, syf, zdechłe ryby, ususzone rośliny, zerowa wiedza sprzedających osób, brak fachowych opisów na akwariach[ nazwy łacińskie jeszcze do nich nie dotarły, albo ktoś dla jaj je przekręca z upodobaniem maniaka;-)], ceny ZABIJAJĄ i chyba tylko lokalizacja ich ratuje, no i może nieswiadomość bywalców, że można by lepiej, a już na bank milej[ bo nie wystarczy tylko podbijać do każdego z whodzących i krzyczeć "czym mogę służyć"...jak w rzeczywistości może tylko służyć dobrą miną]...żal mi, że wizytówką zoologa w Tesco jest właśnie Aquatica!
- Zoologi na ul. Piotrkowaskiej, tuż koło urzędu, ten na parterze zabija zapachem i gromadzonym latami SYFEM w zbiornikach, mixem, zdechłymi rybami, karłami i cholender wie jeszcze czym, a ten na górze[ mój ulubiony do krytykowania, nawet chyba Aquatice bije], to GBUROWATA obsługa, ceny ściągnięte z kosmosu, mix w akwariach, brak wiedzy o nazwach łącińskich nawet w ogóle i totalnie źle zagospodarowana powierzchnia[ po grzyba pan właściciel zdecydował się zbudować za małe, brzydkie, w złym miejscu, ekspozycje dla gadów, nawet dla jakiegoś umierającego skorpiona??? - musieli byście to zobaczyć...]
OK. skończyłem, tylko podsumuje, w tym mieście NIE MA PORZĄDNEGO sklepu zoologicznego z najwyżeszj półki!!!!!
POZDRAWIAM prawdziwych akwarystów z Kielc i załe KFA!

sasha
08-26-2006, 15:14
ja jestem z okolic kielc i zgadzam sie z tym co mowisz otym na piotrkowskiej :evil: jak mozna dopuscic by cos takiego mialo miejsce

wojciu91
08-29-2006, 23:01
No ja na Barwinku kupuje często i jestem bardzo zadowolony mili ludzie i tp.

Ten na Piotrkowskiej jest dobry gdy idziesz i wiesz co masz kupić bo jak chcesz sie cś dowiedzieć to lipa pan w okularach nie jest najsypatyczniejszy ale wybór jest spory

PS> A Ten Skorpion Fakt

Patryś
09-02-2006, 18:11
Ja w Kielcach jestem parę razy do roku, odwiedzając babcię na os. Bocianek naprzeciwko galerii Echo. Co do sklepu Aquatica tam się znajdującego mam mieszane uczucia. Ceny są wysokie - paletka snake solid wielkości 10 cm - 220zł !!!!!!!!!!!!!!!! (choć ze sklepami w warszawskich centrach handlowych i tak nie ma co porównywać) wiedza sprzedawców praktycznie zerowa, ale wybór (szczególnie książek) jest spory i jakiegoś absolutnie karygodnego traktowania rybek (prócz bojowników w kubkach) do sklepu na Warszawskiej weszłem dość pobieżnie, ale raczej mi się podobało. Fajnie w środku, wybór średni, ceny również, spora wiedza sprzedających

lukasLKR
09-02-2006, 21:31
Ok, małe uaktualnienie, ostatnio byłem w ulubionej Aquatice w Tesco, no było jak zwykle mniodzio, na pytanie: czy to jest Nadwódka Szerokolista? otrzymałem odp. - cyt. : "...no rośliny to przychodzą w paczce, nie wiemy nigdy co to jest..."[ ale pan mi polecał TRAWĘ, ponoć "...nie zgnije przy słabym świetle..."]

sysunia
09-15-2006, 20:15
moja wymiana zdań w aquatice:
ja: ile kosztuje ta roślina?
pracownik: 7 zł
ja: a jak ona sie nazywa??
pracownik: a tego to ja już nie wiem

mm moge dodac iż był to anubias nana. :roll:
mm no cóż nie będę sie wypowiadac na temat cen w tym sklepie (krewetka amano 12 zł!!!!) niezbyt mi on zapadł w pamięci.

mm na piotrkowskiej na parterze rzeczywiście "pachnie" i i tak jakby to syfisato tam jest a na górze kupowałam pare roślin i nie moge sie skarżyc na obsługę. wręcz przeciwnie pan był miły i pomugł mi wybrac pare fajnych roslinek (jeno zastrzeżenie: próbował mi wcinąc porcje glosi za 40 zł :lol: )

a jak myślicie gdzie jest najlepiej kupowac roślinki??

lukasLKR
09-16-2006, 19:56
W Kielcach to ciężka sprawa, nie ma typowo sklepu z dobrym zaopatrzeniem w rośliny do akwarium, to raczej zawsze był i jest dodatek to ryb[ w Kielcach], osobiście bym polecił pochodzić po kilku i coś "upolować";-)[ śmiesznie to może brzmi, ale to prawda, niekiedy i w Aquatice coś w tzw."paczce" ciekawego przywiozą, a że z obsługi zna się tylko w sumie 1 gość, to proponuję ominąć jego zmianę i popytać o cenę w inny dzień, istnieje duże prawdopodobieństwo, że się niedoinformowani ile powinna kosztować dana roślina i podadzą mniejszą kwotę:-)]...
Co do pana na pięterku na Piotrkowskiej to ostatnio zaobserwowałem zmianę, chyba cierpi na zmniejszenie się liczby klientów i nawet stał się znośny w obcowaniu[ nie wymądrza się, przy okazji gadając totalne głupoty na niektóre tematy, jak to czynił wcześniej... ogólnie pewna poprawa w moim mniemaniu jest!][/url]

adidoom
09-28-2006, 21:36
a co myślicie o sklepie takim nowym w bramie obok urzedu miasta??po schodkach sie wchodzi taka ładna pani tam sprzedaje :D nie ten przy ulicy.

Turamabar
10-29-2006, 09:04
Podzielam negatywne opinie o Tesco oraz sklepikach obok Urzędu Miasta. Bród, syf i choroby. Do tej pory kupowałem ryby w w/w sklepach i cały czas mam problemy z chorobami pomimo, że mam bardzo dobre warunki w akwariach (woda z RO, garbniki, częste podmiany, suplementy itp). Ostatnio zakupiłem w sklepie na dole (przu UM) parkę zebr do mniejszego akwa i mam: galaretowate odchody, bojaźliwość rybek... Oczywiście sprzedawca jak zwykle zapewniał, że rybki są zdrowe i zaraz przystąpią do tarła. OSTRZEGAM!!!
Czy ktoś byłby tak uprzejmy i mógłby mi podać dokładniejszą lokalizację sklepu na ul. Warszawskiej? Zamierzam zmienić źródło zakupu.
Czy gdzieś w Kielcach można zakupiś zdrowe i pełne życia pielęgnice z SA?

oleek
12-29-2006, 13:49
Tak o tym sklepie w galeri echo to szkoda gadać przedewszystkim choroby!!!! nie widziałem ani jednego akwarium ze wszystkimi zdrowymi rybami (no moze oprucz tego na wystawie), ceny też są wysokie, no jedyne co moznaa pochwalic to duzy wybór dekoracji.

kmx
01-18-2007, 17:20
Jest w Kielcach jakiś sklep akwarystyczny, który ma stosunkowo duży wybór ryb z Malawi? Ja mieszkam koło Starachowic i tam można spotkać 2, góra 3 gatunki pyszczaków. Udałbym się po nie do Kielc, ale przejechać na darmo dwa razy 40 km trochę się nie opłaca, dlatego pytam.

Słowik
05-02-2007, 21:37
nie dziwie sie, ze krytykujecie kilka kieleckich sklepow, zwlaszcza aquatice, ale...jak jestescie tacy madrzy TO SIE TAM ZATRUDNIJCIE !!! a wtedy zobaczycie jaki wplyw na warunki zwierzat maja pracownicy....posluchalem nieco jak to wyglada z ich strony...

Aqarius
05-03-2007, 17:26
nie dziwie sie, ze krytykujecie kilka kieleckich sklepow, zwlaszcza aquatice, ale...jak jestescie tacy madrzy TO SIE TAM ZATRUDNIJCIE !!! a wtedy zobaczycie jaki wplyw na warunki zwierzat maja pracownicy....posluchalem nieco jak to wyglada z ich strony...

100% racji
Tam sprzedawcy to są z ulicy i tylko wkują co ile kosztuje i jest ok! Ja częstko kupuje w Aqaticy i coś jeszcze ani razu nie widziałem zdechłej ryby. Sorry jeden raz u żułwia.