Zobacz pełną wersję : Gliwice
Znacie gdzieś w Gliwicach tanie sklepy akwarystyczne ?
Ja polecam w sośnicy na ulicy Tylniej sklep kameleon tani i dobry :] chodź mieszkam na trynku zawsze tam podjeżdżam bo się opłaca i jest miła obsługa jest też wybór produktów nie za wielki ale jest ;) ceny tych samych produktów czasami dużo mniejsze niż w innych sklepach zoologicznych.
Dzonatan
06-24-2006, 07:23
na bytomskiej jest sklep, drogo, sasiadce do 25l akwarium sprzedali 2 labeo a jak je chcialem oddac(z wiadomych przyczyn) to pomimo paragonu nie chcieli ich przyjac.teraz jeden siedzi u mnie...
HaSzCzYc
08-14-2006, 17:28
znacie jakies w gl sklepy /hurtownie z roslinkami?
W Gliwicach cięzko o sklep z duzym wyborem roslin ...chyba najlepiej wybrac sie do Tesco - tam jest troszeczkę więcej
Dzonatan
08-23-2006, 07:18
w tesco slimaki gratis;)
chetnie wymienie sie roslinkami z kims z gliwic
HaSzCzYc
08-23-2006, 11:22
a co masz do zaoferowania?
ach z tymi ślimakami to się zgadza mogli by sobie jakies odkazanie zrobic
SANDOKAN
09-08-2006, 15:43
Na nowym świecie polecam MALAWI moze niema oszałamiająco niskich cen ale mili sprzedawcy i dobrze doradzą no i spory wybur roslin plus mozliwosc sprowadzenia :)
misiu84r
09-08-2006, 19:43
jeżeli chodzi o sprzęt szczególnie z Tetry to tanio mają w nad GCHem, zresztą gość sprzedaje nawet na allegro chyba pod nickiem użytkownik11 jeśli chodzi o faune i flore to tu akurat tragedia - akwaria zanieczyszczone, że rybek nie widać... A jeśli chodzi o "Malawi" to ceny mają z kosmosu... :)
Znacie gdzieś w Gliwicach tanie sklepy akwarystyczne ?
Ja polecam w sośnicy na ulicy Tylniej sklep kameleon tani i dobry :] chodź mieszkam na trynku zawsze tam podjeżdżam bo się opłaca i jest miła obsługa jest też wybór produktów nie za wielki ale jest ;) ceny tych samych produktów czasami dużo mniejsze niż w innych sklepach zoologicznych.
Zgadzam się z Tobą
Sklep naprawde fajny. Co prawda tylko raz robiłem tam zakupy - kupowałem szczura, ale z tego co widziałem - wybór duży i ruch tez mają :)
Wnet znowu tam zamierzam podjechać w sprawach akwarystycznych :)
a według mnie najlepszy sklep w Glwicach to "Malawi" na nowym świecie możliwe ze ceny wysokie ale kolesie się znają na rzeczy i nieraz mi doradził pomógł i uratował :) nie naciąga nai kitu nie wciska normalnie idzie z nim fajnie pogadać
a co do "Skalara" w Sośnicy to tani jest ale tam sie bardziej znaja na wędkarstwie a nie na akwarystyce (wogóle jak tam widziałem raz akwarium zamulone to szkoda gadać:() a skoro mi proponował do 60l skalary i ogolnie powiedział że moge mieć do 20 ryb a o ospie to nic mu niewiadomo to sorry ale samo to za siebie mowi :?
Damian106
01-23-2007, 15:57
ale powiedzcie gdzie jest dokladnie ten sklep MALAWI to sie wybiore, bo mieszkam w sośnicy a jak wiecie tu nie ma fajnych sklepów zoologicznych:)
sklep MALAWI jest na ul. Nowy Świat , przed skrzyżowaniem z Pszczyńską, za przystankiem autobusowym.
A co do uprzejmości tych Panów to ja mam zgoła odmienne zdanie - jeśli chodzi o choroby ryb i ich leczenie to nic mądrego nie powiedzą, a wcisną kupę chemii za KUPĘ kasy!
Mają naprawdę drogie rzeczy (i nie można płacić kartą).
Jedno jednak trzeba im przyznać - rybki mają w przyzwoitym stanie i czyste akwaria.
Aha i jeszcze jedno - jak zaczynałem swoją przygodę z biotopem Malawi (teraz przepinam się na tangę) to stwierdzili, że w 60l akwa mogę trzymać 12-15 osobników różnych gatunków. Oceńcie sami
Generalnie nie ma w pobliżu sklepu w którym można uzyskać dobre informacje na temat gat. ryb i ich max. ilości w akwa (wszyscy wciskają ile wlezie).
Jeśli chodzi o wybór ryb - chyba mogę polecić sklep w CH PLATAN w zabrzu.
Sklep w Tesco jest ok pod jednym warunkiem - gadać tylko z szefem bo sam jest hodowcą, ale trzeba go ciągnąć za język.
Ale przedewszytkim uważajcie na pordady dot. ilości ryb w akwa i dobrania gat. Tu polecam raczej formu i literaturę tematyczną!
Ależ się rozpisałem
Pozdrawiam
jak już się tak rozpisałem poprzednio - to jeszcze dopiszę :-)
pojawił się też sklep w nowym CH ARENA - wybór ryb kiepski, ale ceny przyzwoite oraz za większe zakupy dają rabaty. Miła Pani właścicielka choc o kawarystyce pojęcie raczej średnie.
Jeśli chcecie kupić zbiornik to polecam Sosnowiec (wiem, wiem to Zagłebie :? ).
Ja swoje 375l kupiłem za 410 zł, a w Tesco zaśpiewli mi 550zł.
Warto się przejechać (Cemtrum Akwrystyczne na Br.Miroszewskich)
Mają tam też spory wybór ryb (zajmują się tylko akwarystyką).
Na topic'u o sklepach w Sosnowcu można też znaleźć inf. o sklepie "Malawi" - ponoć niskie ceny i fachowa obsługa - jak go zwiedzę to mogę Wam go opisać (jeśli chcecie). Aha - oba w/w sklepy sprzedają też w internecie (spójrzcie na topic Sosnowiec).
Jeszcze raz pozdrawiam
nietykalnx
01-25-2007, 22:10
kabal nie zgodze sie z toba bo jak byłem z kumplem w Platanie w Zabrzu to na pyatnie ile można trzymać piranii w 60l usłyszałem odp. od 2 do 15 :? a na pytanie a jakie muszą mieć parametry podstawowe (ph, gh etc) pani zrobiła dziwne oczy na mnie i powiedziała że to jest wcale nie istotne no i mogę mieć z 6 skalarów w 60 l :? [dlatego ten skelp odradzam zdecydowanie]
a wiele osób przyzna że jednak znają się na tym co robią i nawet mi polecili i ja sam go polecam a jakoś jak miałem chore ryby to polecili SERA Costapur i pomogło dlatego to co gadasz nie jest do końca prawdą poza tym że ceny mają wysokie
i nie marudź że kartą nie można płacić bo nie wiem czy chcesz nam zaimponować że płacisz kartą :? nie ty jeden a to akurat nie jest powód dla którego sklep jest do dupy
wybacz, ale kartą dziś płaci już niemal każdy więc jest to stosunkowo istotne (tym bardziej jeśli trzeba wydać dużo - co w sklepie Malawi jest normą).
Co do opisanej przez Ciebie syt. z chorobą to zgoda, że doradzą - choć w moim przypadku udało im się trafić dopiero przy trzeciej zakupionej przezemnie nietanej buteleczce. A jak pobuszowłem po necie to okazało się, że przypadek był oczywisty i zupełnie niepotrzebnie wcisneli mi dwa wcześniejsze preparaty (coż byłem wtedy mocno początkujący). Fakt, że mogli się trochę ponaprawiać, bo przyznam iż długo już tam nie byłem. Jeśli tak to zwracam honor.
Co do sklepu w PLATANIE to napisałem "chyba" i to tylko o różnorodności gatunków. Byłem tam może dwa razy i specjalnie się nie przyglądałem - podejrzewam, że masz rację.
nietykalnx
01-26-2007, 09:59
znaczy mi to problemu nie stwatrza że nie da sie płacić kartą dla mnie się liczy to że wiem że wiedzą co robią a wiadomo że oni tak powiedzą a inni tak tylko że każdy kto sie zna to w różnych kwestiach ma inne zdanie
wiedze maja dość dobrą a największą chyab na temat akwari morskich, no tylko że troche mały sklep ale ryby. No ale wiadomo najlepiej wiedzieć sammeu co trzeba kupić bo co inny sprzedawca to inne zdanie
no ja tam w Platanie byłem bo kolega chciał piranie kupić i po dłuższej rozmowie stwierdziłem że najlepiej tam wejść i tylko ryby kupic które sie chce, bo wiedza sprzedawców jets tragiczna ale jak to w sklepach zoologicznych przeważnie że wszystko chce sie prowadzić i o wsyztskim sie wie po trochu a dobre jest to w MALWI że tylko rybami się zajmują
POLECAM sklep w sosnicy na Tylnej. Tanio, dobra obsługa i można zamawiac akwaria o własnych wymiarach.
nietykalnx
01-28-2007, 14:30
Fajna reklame zrobiłeś ale większośc go NIE POLECA tanio faktycznie jest ale obsługa nie ma wiedzy na temat obsad ryb roslinnosci itp
Raymanol
02-21-2007, 11:20
jestem początkującym akwarystą i trochę musiałem polatać po Gliwicach żeby kupić coś ciekawego mogę polecić te sklepy:
"Kastor" Żwirki i Wigury 68 może bardzo mały sklepik i brudne akw. ale pani bardzo miła trochę się na tym zna może się trochę z nią targować i prawie zawsze spuści cenę mało towaru ale może zamówić
"Malawi" Nowy Świat 3a w pełni profesjonalna obsługa ceny wysokie ale facet doradzi duży wybór rybek i roślinek wszystko chyba zdrowe dostałem gratis 7 książeczek-ulotek o tym jak co i po co robić przy akw.
A teraz sklepy które odradzam:
"Akwarium" Zwycięstwa 52 (tak po schodkach na górę GCH'u) akwaria bardzo brudne, roślinki tylko sztuczne obsługa średnio miła ceny nieszczególne
"ZOO" Bytomska 7 babka próbuje wcisną jak najwięcej dziadostw jest niemiła zresztą sklep głównie dla psów i kotów
Ten sklepik w TESCO ceny zabójcze roślinki ok 15-25zł a bojownik 15zł sprzedawca nie zna się na rybkach
"Kuźniarz Przemysław. Art. zoologiczne" Jagiellońska 4 taki sobie sklepik brudne akw. roślinek nie widziałem, dość drogi
Wypiszcie sklepy w których można kupić jakieś roślinki bo ja widziałem tylko w TESCO i Malawi
Wypiszcie sklepy w których można kupić jakieś roślinki bo ja widziałem tylko w TESCO i Malawi
Bo tylko tam można dostać jakieś ciekawsze zielsko :( Możesz zobaczyć w śośnicy na ul. Tylne tam też kiedyś mieli jakieś rośliny, ale już dawno tam nie byłem więc nie wiem jak jest teraz :?
Jak chcesz kupować rośliny to lepiej zajrzyj do działu sprzedam na forum, lub na allegro.
pozdro
nietykalnx
02-25-2007, 19:41
Możesz zobaczyć w śośnicy na ul. Tylne tam też kiedyś mieli jakieś rośliny, ale już dawno tam nie byłem więc nie wiem jak jest teraz :?
jak tam raz widzialem to pare roslin obrosniete glonami :?
1. "Malawi" fachowa obsługa, piękne akwaria, niezły wybór ryb i trochę roślin. Ceny umiarkowane - serio! W marketach drożej.
2. CH Arena - bida, może się rozkręcą.
3. TESCO - ceny marketowe, duży wybór ryb, duży wybór roślin, chemi itd. Ogólnie oceniam bardzo pozytywnie. Kupiłem ryby i są OK.
Zabrze
4. CH M1 - ceny umiarkowane (niższe niż w innych marketach), duży wybór ryb i roślin. Średnio z chemią. Mają chyba najniższe ceny hardwaru Tetry! Właściciel pracuje w Tropicalu i można się z nim targować, ale nie zawsze jest. Generalnie dla mnie nr 1. Dużo kupowałem.
5. CH Platan - ceny wysokie (marketowe) - spory wybór ryb, różnie z roślinami. Obsługa zróżnicowana, od fachowców do naprawdę kiepskich panienek. Ryby tam kupione są w sumie ok.
6. ZOO cośtam na ul. Sobieskiego - generalnie porażka. Syf w akwariach, kiepska obsługa. Ceny umiarkowane.
Jest jeszcze kilka małych, starych sklepów, ale to genralnie porazka...
Mogę za to spokojnie polecić jeszcze jeden sklepik w Gliwicach. Generalnie ciężko tam trafić: jest niedaleko rynku, chyba na ul. Matejki w pawilonie o nazwie Dom Rzemiosł, czy coś takiego, koło sex-shopu. Właściciel to naprawdę fachowiec, sprzedaje z powodzeniem na allegro i specjalizuje się w roślinach i rzadkościach. Ceny rewelacyjne, mniej więcej połowa marketowych. Sklep w starym stylu (można się wystraszyć), ale wszystkie kupione tam ryby mają się świetnie.
Co do Tesco, to ja się nie zgodzę. Często kupuję roślinki, bo moje lubią je skubać. Nie lubię tych w doniczkach ze względu na te obrzydliwe gąbki. One też są drogie. Za to świetne roślinki z naturalnymi korzeniami, które można samemu wkopać w podłoże można kupić już za 5 zł. Tak samo w zoologocznym koło rynku, na Bytomskiej. Panie wcale nie wciskają chemii. Czasem jednak jakiś wspomagacz dla rybek jest potrzebny. Przede wszystkim słuchają, co mówisz. Wtedy dobierają co jest potrzebne. Jednak nigdy nie odczułam, żeby naciągały. Wręcz przeciwnie. Podsumowując moje ulubione sklepy, to Tesco i Bytomska. Lubię też podjechać do M1, bo oprócz rybek mam jeszcze królika i tam mają dla niego świetny wybór i dobre ceny. Jeżeli chodzi o rybkowe porady, to zawsze pędzę na Bytomską. No i dużo czytam na necie. To jest jednak skarbnica informacji :D
Wiekszoscc sklepow z Gliwic i Sosnicy znam. I powiem wprost, nigdy nie zwracam uwagi na to co mowia, interesuja mnie tylko ceny i stan w jakim sa rybki roslinki. Bo porady to tak jak ktos wspomnial czasem cos madrego powiedza, a czasem wrecz wciskaja ciemnote byleby sprzedac cos (to widac) ja im tego nie zarzucam, tak jest tez w sklepach komputerowych, elektronicznych, jak ktos sie nie zna to mu wciskaja i tyle. Ja do sklepu ide po zakupy, a nie po porade. Mimo iz w ksiazkach ktore posiadam pisze zeby pytac jak cos sprzedawce :evil: chyba autorom wysle majla;D bo mnie dobijaja.
The Green Fairy
03-16-2007, 13:16
zczekałtujcie to :p
http://www.rybkiakwariowe.neostrada.pl/
duzo ryb w platanie jest wlasnie od niego hehehe w cenach 150% wiekszych :D
podejrzewam ze inne sklepy w marketach tez moga brac od niego
sprzedaz detaliczna mozna kupic nawet 1 rybke
Witam,
Znalazłem nowe ciekawe miejsce...
Na granicy Pyskowic i Gliwic (koniec ulicy Toszeckiej, początek Gliwickiej) jest sklep ogrodniczy - nazywa się chyba Centrum Ogrodnicze - duży i dobrze wyposażony.
Ale co to ma do akwarystyki (?) - a własnie to, że mają tam również akcesoria akwarystyczne - baniaki, pokrywy, preparaty (tetra), filtry (tylko tetra) i ozdoby.
Ponadto całą masę różnych kamieni - łupki, piaskowce, otoczaki, wapienie - za śmieszne pieniądze w porównaniu do sklepów akwarystycznych.
Ceny preparatów i filtrów też są niższe niż w CH - przykładowo TetreEx1200 widziałem za 399zł.
edit: dodam jeszcze, żeby kogoś w błąd nie wprowadzać - nie ma tam rybek akwariowych - poza tymi do oczek wodnych (karasie złociste, karpie koi, itp.)
ps. akwa "wystawowe" jest tragiczne...
My ostatnio w ryby i rośliny zaopatrujemy się głównie u znajomych albo na giełdzie po spotkaniu GSA a w sprzęt w Kędzierzynie (tani sklepik z tyłu Everestu na Damrota w KK), często też na allegro i w Katowicach.
Co do sklepów w Gliwicach to lubię sobie pójść po rybki do MALAWI jak mnie coś szczególnie zainteresuje bo jeszcze nic mi od nich nie zdechło. Czasem też chodzimy do tej hurtowni rybek na Nowym Świecie. W sumie to ja dużo nie kupuję bo obsadę mam w miarę stałą ale lubię sobie do sklepów chodzić i jak widzę jakiś zoologiczny to zawsze wstąpię pogawędzić o rybkach :-)