Zobacz pełną wersję : gupiki
czy jak gupik jest w ciąży to z nia przełożyć tagze samca czy tylko samice ???
U ryb żyworodnych już tak jest, że jak samiec zapłodni samicę to do porodu i w jego czasie nie jest już do niczego potrzebny, a wręcz będzie tylko przeszkadzał. Po porodzie odłów samicę.
Jeśli masz w akwa tylko parę gupików (tylko gupiki) i dość dużo roślinek możesz przyszłą mamusie zostawić w akwa, maluszki powinny się uratować.
Ja u siebie w akwarium już nie odławiam samicy, porostu niema to sensu. Akwarium jest dobrze zarośnięte, a największą rybą je samica gupika. Młode są dość sprytne i wiedzą że muszą zwiewać przed mamusią. :lol:
nie mam ich samych w akwarium jest ich razem 21 różnych gatunków
samice odłowiłam do małego akwarium z duza roślinnościa ,już miałam młode w duzym akwarium i tylko jeden sie uratował , i jeszcze zyje.
pozdrowienia iza
wow,21 gatunkow?
a jakie akwa i jakie gatunki tak z ciekawosci?
Wolfik - sztuk - daruj kobiecie,
ale ja naprawde tylko z ciekawosci:)
pomyliłam sie mam 21 sztuk teraz juz 23 sztuki
4mieczyki
4razbory klinowe
6neonek
2molinezje
4gupiki - 2młode dopiero dzis je zauważyłam
1glonojad
mam zamiar kupic wieksze akwarium i dokupic jakies nowe rybki
bardzo fajna skladanka,no moze wiecej neonkow:)
dzieki za info, a ile litrow masz teraz?
zycie zaczyna sie po 100 ... litrach :)
miałam właśnie dokupic jeszcze 4 to bedzie 10 ale mam zamałe akwarium . akwarium ma 30l to naprawde małe dla tylu ryb za jakis tydzien powinnam miec wieksze niz 100l
MinimalnyWojtas
09-02-2004, 19:38
Ja niecały tydzień temu wpuściłem 3 gupiczki do mojego 50l roślinnego baniaczka i cholernie mi się spodobały :D Po prostu się w nich zakochałem. W dodatku samica którą kupiłem dzień po wprowadzeniu urodziła młode. Pochowały się w pływających liściach nurzańca i póki co sporo ich żyje. Ale i tak ich nie zostawie, bo nie mam żadnej pewności że to młode po moim samcu :P Pewno po jakimś innym sklepowym :) (nie musiałem tego pisać...no ale pojawił się temat o gupikach, więc skorzystałem z okazji, hehe :) )