PDA

Zobacz pełną wersję : Ramirezki i Kakadu

Mario333
08-31-2004, 07:45
Czy mozna trzymac parke ktorys z tych ryb w akwarium 96l z wodą
Ph=7-7,5 ??????????????

Przy rybkach takich jak:
1 Sum Wywrotek
2 Opaczki
1 Glonojad
2 Gurami niebieskie

Stryjek
08-31-2004, 09:28
Na ten temat były już posty wystarczy poszukać.
Jedni uważają że nie można a inni że można.
Ja wychodzę z założenia że jeśli nie chcesz rozmnażać tych ryb to możesz wpuścić parkę ramireza i 2+1 kakadu
Tylko musisz zjechać z pH do 6-6,5

XAC
08-31-2004, 09:49
Przy samych kakadu ph może być ale czy się nie będą lały z synodontisami to już inna sprawa - u mnie była regularna wojna w 240l.

DiesIre
11-17-2004, 21:23
Dodaj troche torfu, osiagniesz mniejsze ph, (wrzuc do filtra lub na dno) oraz ciemny kolor wody co lubia te rybki, u mnie mam kakady i ramierezki z ktorych przezyla jedna po ataku choroby i jakos ise zadko leja. W ktorce powiekszenie rodzinki ramirezek :)

Początkujący12
11-23-2004, 17:08
Każdą rybę można trzymać w każdych warunkach, ale ona może ucierpieć np. krótszym życiem lub zniekształceniami. Zdanie wcześniej odnosi się do hodowli tych pielęgniczek w pH 7,5 w pH 7,0 rybki są bezpieczne. Ja też chcę hodować pielęgniczki i na razie zdecydowałem się na Ramireza, mam zamiar trzymać je w 50 litrach z dużą ilością roślin i korzeni, może uda mi się zdobyć listki dębu. pH w moim akwarium planuję ok. 6-7, ewentualnie będę używał torfu.

Ale mam inne zastrzeżenie, do suma wywrotka. Lepiej oriętuję się w nazwach naukowych, sum wywrotek inaczej Mystus dokładnie niewiem który, bo "sum wywrotek" to kilka gatunków ryb.
Boję się że te pielęgniczki zostaną zjedźone przez tego suma, dorasta on do dużych rozmiarów jak na takie akwarium (15-20 cm). Nietylko pielęgniczki są w niebezpieczeństwie inne rybki też ( głównie opaczki).