Zobacz pełną wersję : Rozmnażanie roślin
Witam,
mam takie roślinki: Cryptocoryne undulatus, Echinodorus osiris, Eleocharis acicularis i jakas moczarke chyba kanadyjska.
Ktore z nich da sie w iare latwo rozmnazac, jesli tak to w jaki sposob.
pozdro
Moczarke, przez przycinanie- odcinasz czubek tak z 5cm i wsadzasz obok.
Oziris - gdy wypusci kwait z pakow mozna rozmnozyc,
Cryptocoryny rozmanazaja sie ze od korzenia ida nowe pedy, musisz poczekac, jak dlugo masz ta cryptocoryne :?:
Lord Paszka
03-09-2004, 12:55
Witam,
mam takie roślinki: Cryptocoryne undulatus, Echinodorus osiris, Eleocharis acicularis i jakas moczarke chyba kanadyjska.
Ktore z nich da sie w iare latwo rozmnazac, jesli tak to w jaki sposob.
Wszystkie rośliny jest prosto rozmnożyć pod warunkiem, że są trzymane w odpowiednich warunkach.
Moczarkę po prostu przycinasz. Wszystkie kryptokoryny puszczają nowe kłącza w żwirku i nie widać nowych sadzonek póki nie wyjdą na powierzchnię. Echinodorusy puszczają kłącza w toń wody. Puszczają pędy kwiatowe jednak aby uzyskać nowe szczepki należy przygiąć pęd tak aby nie wyszedł nad powierzchnię.
, jak dlugo masz ta cryptocoryne :?:
wsadzilem je mniej niz tydzien temu.
wsadzilem je mniej niz tydzien temu.
No to napewno musisz jeszcze dluuugo poczekac, u mnie wkazdzym razie zawsze dlugo sie przyjmuja.
Kontynuujac temat roslinek ten Echinodorus osiris strasznie mi sie rozplaszczyl. Wczesniej liscie rosly do gory a teraz rozlozyly sie na boki. Dodatkowo na lisciach pojawily sie wloski i zbiera sie lekki syf (chyba glony) Ani kosiarki ani otocinclusy nie sa tym zainteresowane. Aha juz tak na koniec wokol roslinki na zwirku jest zielony nalot. Na innych roslinach nie ma takich wloskow.
pozdro
Lord Paszka
03-11-2004, 14:36
Kontynuujac temat roslinek ten Echinodorus osiris strasznie mi sie rozplaszczyl. Wczesniej liscie rosly do gory a teraz rozlozyly sie na boki. Dodatkowo na lisciach pojawily sie wloski i zbiera sie lekki syf (chyba glony) Ani kosiarki ani otocinclusy nie sa tym zainteresowane. Aha juz tak na koniec wokol roslinki na zwirku jest zielony nalot. Na innych roslinach nie ma takich wloskow.
Powiedz coś więcej na temat swojego akwarium i jak ma się u Ciebie kwestia oświetlenia (ilość i czas) oraz nawożenia.
Jeżeli możesz to zrób również testy wody (przydatne będą na PO4) oraz lepiej opisz glony, które u Ciebie wystąpiły.
Aqua 96 L, oswietlenie 1x 25 W. Nawozilem Planta Gainerem przez tydzien ale przerwalem. Zamierzam przy najblizszej podmianie kontynuowac nawozenie. Roslinki, pisalem wczesniej.
Glony. Na tylniej scianie aqua od czasu do czasu pojawiaja sie takie drobne biale wloski - usuwam mechanicznie. Tylko na Echinondrusie sa te wloski. Niektore sa dosc dlugie z taka zielona kuleczka na koncu. Na Eleocharisach (acicularis) tez sa drobne brudki. Tez staram sie usuwac mechanicznie. Wsadzam lape i delikatnie mące wode tak ze brudy odlatuja. Na innych roslinach nie zauwazylem nalotu. Chociaz na kryptokorynie so drobne ciemno zielone plamki.
To chyba tyle. Testow PO4 jescze nie robilem, jesli polecasz to moze powiedz jakie kupic.
pozdro
Testow PO4 jescze nie robilem, jesli polecasz to moze powiedz jakie kupic.
Polecanym przez rosliniarzy jest firmy JBL.