Zobacz pełną wersję : akwarium 30l
jakie rybki proponujecię do akwarium 30l
ja proponuje neonki i gupiki długo żyja i sa piekne
kotlet_BAM
08-30-2004, 21:26
zamiasst gupików wpuść tam 5 ammano i do tego 4 kiryski i 8 neonów :D
Splender
08-31-2004, 12:58
Nie ma to jak rybki z Azji :lol:
Jeśli o Azję chodzi(można wywnioskować z miejsca założenia tematu), proponuje bojownika i do niego kilka samic :lol:
Na dno z 3 bocje (tylko te z najmniejszych) jak na przykład mysia.
A może kilka rozborek klinowych, piękne i dość łatwe w utrzymaniu.
za małe akwa na razbory. stadko do min. 45-50L się wmieści
zamiast neonek razborki plamiste, wielkosci neonka moze nawet troche mniejsze.
a czy w 33l mozna by się pokusić o danio??jakie mogąw nim być gatunki ryb(lepiej raczej nie stadne(wielkość zbiornika).Czy miożna by tam zrobić jakies ogólne np bojek i kobita +........(jakis jeden gatunke)prosze tylko bez krewetek....
bardzo prosze o odpowiedz
plisssssssssssssssss
Ja proponuje kardynałków kilka :) Tanie wytrzymałe, względnie mało jedzące/brudzące i ładne rybki :D mam stado w 112L... Tudzież proporczykowce ze 2 - 3 planuje zakłądać taki zbiornik, bardzo ładne rybki i nadają się do małych akwa...
sorki dwa razy to samo :/
bardzo prosze o odpowiedz
plisssssssssssssssss
zapomnij o danio, zapomnij o połączeniu kardynałków z proporczykowcami jak ci "radzą" :evil: . poczytaj sobie glucik w propozycjach obsad naszych zbiorników co mozesz wsadzić do 30L. albo kup harem bojka jak już ci ktoś proponował i to wszytko w takim litrazu. a jak cię to nie zadowala to zrób sobie krewetkarium, ślimakarium albo .... kup wiekszy zbiornik bo w takim zbiorniku nie zaszalejesz
zapomnij o połączeniu kardynałków z proporczykowcami jak ci "radzą" :evil:
Czy ja napisałem kardynałki + proporczykowce? Nie dodałem "lub" i już można to naciągnąć... ech...
Ku woli ścisłości polecam: kilka kardynałków LUB 2-3 proporczykowce.
zapomnij o połączeniu kardynałków z proporczykowcami jak ci "radzą" :evil:
Czy ja napisałem kardynałki + proporczykowce? Nie dodałem "lub" i już można to naciągnąć... ech...
Ku woli ścisłości polecam: kilka kardynałków LUB 2-3 proporczykowce.
tak czy siak w takim litrażu proporczykowce odpadają, po drugie zakładam że jeżeli temat jest w tym dziale to też się nie kwalifikują
co do gatunków stadnych - moim zdaniem wpuszczanie "na siłę" kilku osobników do takiego litrażu z gatunków które tak na prawdę prezentują się ładnie i jest "im dobrze" (nie wnikając w szczegóły) w ilości kilkunastu sztuk mija się z celem.
30L akwa do tego dośc mocno zarosnięte to idealny dom dla bojka.Fajna i ciekawa ryba.Polecam
thanks pomysle nad tym a czy np parka bojków +kardynałki(ok 5szt)moglo by byc?? czy kardynalki menczyly by bojka??a tak to ile kardynałków sie zmiesci w tym akwa??(filtr zewnętrzny podłączony do bardzo mocnej pompy DIY tłokowej(chyba) aha i czy do wystroju azji mogę uzyc kilku pręcików bambusa lub jakiejś czciny??bo niby bojki lubia takie klimaty... wiem może ktoś cos na temat babki złotej??
thanks pomysle nad tym a czy np parka bojków +kardynałki(ok 5szt)moglo by byc?? czy kardynalki menczyly by bojka??a tak to ile kardynałków sie zmiesci w tym akwa??(filtr zewnętrzny podłączony do bardzo mocnej pompy DIY tłokowej(chyba) aha i czy do wystroju azji mogę uzyc kilku pręcików bambusa lub jakiejś czciny??bo niby bojki lubia takie klimaty... wiem może ktoś cos na temat babki złotej??
kardynałki + bojki to tragiczne rozwiązanie ze względu na odmienne wymagania odnośnie temperatury wody.(już nie mówię o litrażu)
do kardynałków ogólnie ze względu na temp. wody trudno dobrać obsadę a do tego dochodzi twój litraż
Akwarysta93
12-22-2006, 10:14
Ja bym radził obsade w neonki które sie ślicznie prezentują na ciemnym podłożu no i brzaneczki sumatrzańskie :) neonek około 10 a brzanek 7 no i jakies kiryski 2 panda lub spichrzowy albo anubis
a ja odradzam kardynałki, poniewaz jak już zostało powiedziane trudno dobrać do nich obsadę, a poza tym widzę, że są to bardzo ruchliwe rybki które lubią sobie pobrykać, a w 30l za bardzo nie mają takiej możliwości... a pozatym 5 kardynałków to stanowczo za mało. to stadne rybki i u mnie dopiero w liczbie ok. 10 zachowywały się 'normalnie' (czyli tak jak przy 15szt) Więc polecam harem bojka:) dobra rybka do tego akwarium:)
a akwarysta93 gada zupełne ...nieprawdy. Nie ma to zak zupa rybna.. to chyba z okazji dzisiejszej wigilii...
Akwarysta93
12-27-2006, 20:57
7xneonki i 3x kiryski :D
no, akwarysta, tak już prędzej;)