PDA

Zobacz pełną wersję : jak je karmić?

mia
08-30-2004, 12:16
Do hodowli palet dopiero się przymierzam, na razie czytam literaturę i kompletuje sprzęt. Przed chwilą wyczytałam następujące stwierdzenie: "... iż chcąc uniknąć niektórych chorób należy ograniczyć karmienie wyłącznie do pokarmów „ nienaturalnych" . Moje zalecenie, to nie podawać pokarmów żywych, mrożonych czy suszonych, odławianych w stawach czy rzekach". Jak więc nakarmić inne rybki żyjące w akwa by paletki nie jadły pokarmu nie przeznaczonego dla nich?

mia
08-30-2004, 17:03
Nikt nie wie? :( A ja już mam nową wątpliwość...
Jakie rybki pochodzące z tego samego biotopu można hodować razem z paletami bez szkody dla tych ostatnich? Znów cytat:"...ze względu na wrażliwość na zakażenia wiciowcami i nicieniami nie należy trzymać paletek w jednym akwarium razem ze skalarami, które często są bezobjawowymi nocicielami mimo, że w naturze rybki te występują w podobnych biotopach. (...) Nie daje się również trzymać paletek z kiryskami i zbrojnikami ze względu na dużą wrażliwoć wspomnianych ryb na leki przeciw robakom i wiciowcom"
Jakie rybki więc paletkom do towarzystwa?

bobi
08-30-2004, 18:19
Jak ktos ma takie zyczenie to z paletami moze trzymac skalary po ich wczesniejszym odrobaczeniu. Choc znam akwaryste, ktory nic nie robil i zyja te ryby wspolnie i nic sie nie dzieje. Co do kiryskow i zbrojnikow to mam je u siebie w akwarium i maja sie dobrze, ale tak naprawde nie musialem jeszcze leczyc palet (i mam nadzieje, ze tak pozostanie). Nie mniej jednak to prawda, ze zbrojniki sa wrazliwe na niektore lakarstwa, ale nie widze przeszkod aby je razem trzymac. Jesli juz zajdzie koniecznosc potraktowania ryb lekarstwami to poprostu zbrojniki trzeba wylowic. Kiryski natomiast gorzej znosza wyzsze temperatury. U mnie wynosi ona 29-30 stopni i nie widze zeby cos sie z nimi dzialo. Nie mialem tez okazji jej podnosic do np. 32-35 stopni przy kuracji paletek. Natomiast u mojego syna w akwarium kiedys zaciela sie grzalka i temp. wzrosla to 38 stopni to padly mu wszystkie kiryski i jeszcze kilka innych ryb.

A co do karmienia ryb. Ja swoim rybom serwuje przede wszystkim pokarm platkowany tropicala dla paletek, a takze spiruline oraz wlasnej roboty serce wolowe z roznymi dodatkami (szczegolowy opis jest na mojej stronie). Daje im rowniez mrozona artemie (po uprzednim rozmrozeniu).
Moje zalecenie, to nie podawać pokarmów żywych, mrożonych czy suszonych, odławianych w stawach czy rzekach
Chyba nic gorszego nie moglyby dostac jak pokarm wylawiany z jakis tam bajorek. Byloby to rownoznaczne z przywleczeniem jakiejs choroby.
Jak więc nakarmić inne rybki żyjące w akwa by paletki nie jadły pokarmu nie przeznaczonego dla nich?
Nic prostszego. Wszystkie ryby beda musialy jesc to samo :D .

Sebastian
08-30-2004, 22:06
Jakie rybki więc paletkom do towarzystwa?
Moim towarzystwa dotrzymuja: neony Innesa, bystrzyki Axelroda, oraz tzw. służby porządkowe: otoski, kosiarki, molinezje, kiryski, zbrojniki drobnołuskie, przylgi chińskie, krewetki i ampularie.Miałem też rozbory klinowe, ale źle znoszą wyższą temperature (podczas leczenia temp. 10 szt. nie wytrzymało,rezte musiałem przenieść do drugigo akwarium).Odradzam trzymanie skalarów z paletkami, nie jest to takie proste (ale i nie niemożliwe).
Co do karmienia to tak jak pisał bobi, i nie jest to zaden problem.Serducho możesz zrobić na kilkaset sposobów (albo i wiecej) i każda ryba znajdzie coś dla siebie.