PDA

Zobacz pełną wersję : Malawi 200 litrów

HaliBut
08-30-2004, 11:46
A wiec nosze sie z zamiarem kupna 200 litrowego akwa i chce zrobic w nim malawi. Mysle ze 200 litrów wystarczy na ladne malawi. Teraz moje pytanko
Ile swiatla potrzebuje 200 litrowe malawi??
jaki filtr do owego malawi (tylko zebym nie zbankrutowal bo mam tylko kieszonkowe :P :twisted: :wink: :D )

corydoras
08-30-2004, 13:00
filtr jak najmocniejszy czyli taki do 600l - 800l nie zaszkodzi no chyba ze nie bedziesz przerybial a mlode ryby beda odlawiane
nie kupuj standardowego akwa o dl 100cm tulko zamow jak najdluzsze a wysokosc wysatrczy 40 cm

hag
08-30-2004, 15:21
hmm...
jeśli zdecydujesz sie na rosliny w Malawi to bedziesz musiał tak dobrać świetlówki ,żeby zapewniły dobry wzrost roślin;
jesli nie, to w akwa o dł. np.-dł.120Xszer.50Xwys.40 2x36/38 wat w zupełności wystarczą biorąc pod uwagę fakt że pielęgnice z Malawi dobrze znoszą silne jak i słabsze światło
zwróć tylko uwagę na to ,że każda ryba wygląda inaczej w danej barwie światła i tylko od ciebie zalęzało bedzie, jak sie będa ryby prezentowały w twoim akwa

IMHO-postaraj sie by te akwarium miało takie wymiary jakie podałem-im dłuższy będzie ten zbiornik tym samopoczucie ryb i ich kondycja bedą lepsze, a wysokość już nie ma takiego znaczenia 40 zm jest oki

acha-jeśli chodzi o filtracje to niezbedny będzie filtr kanistrowy do filtracji biologicznej (np Fluval 404-jest tani ale różnie z jakościa lub Eheim 2236- super filtr za jeszcze "normalne" pieniążki) i wew. filtr do filtracji mechanicznej(np Eheim 2048-pioruńsko drogi, ale bardzo dobry lub np. Fluval 4+)

marking
09-02-2004, 17:47
Co do filtra to polecam jakiś kubełek. Kubełki naprawde dobrze się sprawdzają jako filtry.