PDA

Zobacz pełną wersję : Podmiana wody

slawku
03-08-2004, 22:00
Ostatnio pojawił mi się narybek Księżniczek z Burundii i zastanawiałem sięjak podmieniać wodę aby ich za bardzo nie stresować.

I oto co wymyśliłem:
1 Mam na filtrze założoną szybkozłączkę rozkręcaną z zamknięciem (zaworami) przepływu z każdej strony (Eheim)
mp3080028.jpg

2. Dokupiłem drugą szybkozłączkęale bez zaworów (Eheim) i zamocowałem do nich przewody z tworzywa
mp3080030.jpg

3. teraz rozłanczam szybkozłączkę przy filtrze i do jednej końcówki - tej która wystaje z akwy podłanczam część drugiej szybkozłączki z długim wężek którego koniec wkładam do kibla - po odkręceniu zaworu na pierwszej szybkozłączce - brudna woda sama zlatuje do kibla.

Do drugiej części szybkozłączki z filtra podłanczam drugą końcówkę od szybkozłączki bez zaworów z krótkim wężem i wkładam ten wąż do wiadra z odstaną wodą. Teraz po odkręceniu zawora z tej części szybkozłączki i włączeniu filtra pompuje on mi czystą wodę do akwarium jednocześnie ze spuszczaniem.
mp3080029.jpg

Teraz rybki nawet nie zauważają kiedy podmieniam wodę - chyba że po strumieniu świeżej

powiedzcie co o tym myślicie?
może to już ktoś stosuje?
może macie jakieś uwagi?

pozdro

Tomlsv
03-09-2004, 06:57
Hmmm w ten sposób wylewasz też świeżą wodę :? , chyba że przoczyłem tu jakiś patent który na to nie pozwala.
Po takiej podmianie nie masz w akwa 25% świezej wody ( zakładając że wlewasz 25%) lecz powiedzmy 12,5%.
Moim zdaniem nie ma co panikować: wybrać starą obniżając lustro wody i wlać nową wodę.

slawku
03-09-2004, 07:01
Można najpierw spuścić starą potem w pompowac nową - Ja tak robiłem.

Tylko napisałem, że można robić to jednocześnie - a wtedy masz racje woda w akwie ciągle się miesza i napewno spuszczę trochę świerzej.
Ale nie 12.5% tylko ok 6.25%- teoretycznie, a praktycznie dużo mniej - zależy gdzie rura zasysająca i wlewowa
pozdro