PDA

Zobacz pełną wersję : Welon i żywy pokarm

piskorek.
03-08-2004, 21:08
Kto się podzieli ze mną wiadomościami na temat karmienia welonów.
Zastanawiam się czy welony jedzą żywy pokarm?
Czy może ma ktoś doświadczenia związane z hodowlą tych rybek?

Klayman
03-09-2004, 12:19
Kto się podzieli ze mną wiadomościami na temat karmienia welonów.
Zastanawiam się czy welony jedzą żywy pokarm?
Czy może ma ktoś doświadczenia związane z hodowlą tych rybek?

Tak, jedza ale zywiec /tubifex, wodzien, ochotka/ ma byc raczej urozmaiceniem diety a nie jego podstawowym skladnikiem. Welonki naleza do karpiowatych wiec ich podstawowym pokarmem sa rosliny. Zalecam dla welonka zywy pokarm nie czesciej niz raz w tygodniu.

Duch
03-09-2004, 13:35
Witam

Ja swoich welonów nigdy nie karmiłem żywym pokarmem ani mrożonkami....choć nie wykluczam że być może by to jadły :wink: . Z tego co mi wiadomo welony powinny być karmione pokarmami przygotowanymi z myślą o nich czyli w postaci granulatu. Płatki nie za bardzo się nadają(przynajmniej u mnie nie zdały egzaminu). Welony lubią grzebać w piasku i łapać opadające granulki. Dodatkową frajdą jest odgłos rozdrabnianego pokarmu przez zęby gardłowe (brzmi to jak chrupanie płatków kukurydzianych :D ). Polecam pokarmy Sera Goldy Royal(jasne granulki średnicy1,5mm), TetraAniMin(granulki) oraz Kyorin Hikari Lionhead(profesjonalny tonący pokarm dla ONE z gatunku LionHead,Oranda,Rancho stymulujący dodatkowo wzrost głowy).

piskorek.
03-09-2004, 19:53
Z tym granulatem to bardzo ciekawe muszę spróbować. Wcześniej karmiłem welony tylko płatkami. Mam je od tygodnia i już się oswoiły. Z żywym pokarmem też spróbuję z ciekawości. Moje trzy welony to straszne łakomczuchy :D, więc pewnie niczym nie pogardzą.