Zobacz pełną wersję : PROSZĘ O POMOC MALAWISTÓW:)
WITAM nie mam pojęcia o Malawi więc miałbym do was parę pytań
Akwarium mam od 1,5 roku i przez ten czas hoduję paletki ale chce zmienić biotop na Malawi ,zbiornik ma 375l –150-50-50
Parametry w kranie PH 8.2 TO-28 TW 12 (właśnie to jest jedna z przyczyn dlaczego chce zmienić paletki na pyszczaki)
A oto pytania:
-oglądając zdjęcia w necie z pyszczakami przeraża mnie ilość kamieni w zbiornikach(ciężar) ,czy to jest bezpieczne ??
-prosiłbym o parametry wody w jakich należy trzymać pyszczaki?
-chciałbym wiedzieć czy można stosować lampy UV –(nie chciał bym mieć kamieni porośniętych glonami)
-z obecnej obsady chciałbym zostawić sobie parę rybek i czy przeżyją w tych parametrach i z pyszczakami są to zbroinik panaqua, bocja wspaniała ,bocja zielona, rzadsze odmiany kirysów 3 szt., (których się pozbyć a które mogę zachować?)
jeśli komuś nie chce się odpowiadać to prosiłbym o wskazówki gdzie mógłbym dostać odpowiedzi na moje pytania????
POZDRAWIAM-(mam nadzieje że w najbliższym czasie MALAWISTAJ)
Hej!
Więc odpowiadam po kolei.
Jest to bezpieczne o ile zachowa się podstawowe formy bezpieczeństwa. Na dno układasz pocięty styropian i zwracasz uwagę na o czy konstrukcje kamienne są stabilne. Kamienie nie powinny dotykać szyb zbiornika i nie powienny być bardzo ostre.
Twoja woda jest idealna. W zbiorniku powinno byc pH 7,5-8 minimum do większych liczb.
Lampy można oczywiście stosować. Nie ma żadnych przeciwskazań.
Proponowałbym pozbyć się wszystkiego. W ostateczności zostaw panaque.
Wielkie DZIĘKI
ale co z twardością -nie muszę ją zbijać??
pociąć stropian???? kawałki mam ułożyć czy całe dno wysłąć stropianem
??czy to ma być taki zwykły budowlanu stropian jaki mam pod akwarium czy rybom nic nie bedzie czy go trzeba w jakiś sposób przygotowac???
czy jak zastosoje filtr podzwirowy to nie trzeba stropianu????
POZDRO
hej
- na dno połóż dopasowaną płytą gr.1 cm(posmaruj ją silikonem akwarystycznym i posyp piaskiem-unikniesz odsłaniania białego styropianu przez kopiace w dnie ryby)
- tak, styropian jest najzwyklejszy budowlany np. FS20
-do obserwacji zachowań i życia pyszczaków lepszy jest IMO piach lub żwir o granulacji 1-2 mm więc niewskazane jest użycie podżwirówki( po jakimś czsie sie zapcha)
- Uv owszem można zastosowac ale weźpod uwage że pyszczaki uwielbiajazjadać zielenice porastające kamienie
-twardośc jest troszke za duża ,ale jeszcze oki- zresztą większość ryb jest z chowu akwarystycznego i jest przystosowana do polskiej "wxtra " wody :)
acha-
więcej info na www.Malawi.pl
i zapraszam również na czat ,gdzie na pewno dowiesz sie cos więcej i dokładniej na temat hodowli ryb z jeziora Malawi
UCHH.... -THX już nie mogę doczekać sie ,kiedy pozbęde się paletek i zakupie pyszczaki:)
UCHH.... -THX już nie mogę doczekać sie ,kiedy pozbęde się paletek i zakupie pyszczaki:)
Paletki to z reguły drogie ryby więc napewno nimi zarobisz na pyszczaki i nie tylko ;). Napewno jeśli wszystko odpowiednio zrobisz to nie pożałujesz że zrobiłeś malawi i możesz mnie tu trzymać za słowo [mówie przy świadkach)
8)
Mnie malawi kręci już ponad dwa i pół roku, trzyma i niechce puścić :) oczywiscie mam też ine ryby, typu żyworodne czy pielęgnice środkow amerykańskie, tanganika... Ale malawi rulez 8)
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Co do twardości to nie trzeba jej jakoś zbijać. Pyszczaki mogą mieć wodę twardą.
Ja slyszalem ze u kogos zyly w zgodzie bocje wsapniale wiec mozesz zaryzykowac jak nie chcesz sie pozbywac tych ryb ale ja tego nie pochwalam bo jest to mieszanie biotopow bardzo rozniacych sie od siebie.
A jeszcze takie rybki jak bocje i kiryski mieszczac z pysiami to tak jakby karpia zmieszac ze sledziem :) no prawie tak :)
w związku z tym, że bocje i kiryski zamieszkują przydenna strefe to więcej niż pewne , ze beda zajmowały terytorium pyszczaków lubiących tą strefę akwa
-w momencie dorastania pyszczaków o konflikt będzie łatwo, a jego zwycięzce wskazać jest jeszcze łatwiej :)