PDA

Zobacz pełną wersję : brzanka co do niej?

Cukier
03-08-2004, 20:46
Strasznie spodobała mis ie BRZANKA SUMATRZANSKA ale jaka obsade do niej dac . Słyszałem ze sa one agresywne w stosunku do innych ryb i obgryzaja im ogony. co mi poradzicie. jakie rybki??

Klayman
03-08-2004, 20:58
Strasznie spodobała mis ie BRZANKA SUMATRZANSKA ale jaka obsade do niej dac . Słyszałem ze sa one agresywne w stosunku do innych ryb i obgryzaja im ogony. co mi poradzicie. jakie rybki??

Co do brzanek - mieli racje, sa dosc agresywne i polecam je do akwariow jednogatunkowych. Mozesz jedynie pokusic sie o glonojadki ... inne rybki zawsze beda atakowane przez brzanki.

slawku
03-08-2004, 21:38
Jak będziesz miał dość duże stadko i nie przerybisz akwarium to można je trzymać z innymi rybkami.
Ja mam 7 brzanek w baniaku 96L i z nimi pływają 2 mieczyki, 6gubików(3samce i 3 samice), 2 kiryski, 2 kosiarki i 2 gloncie.
Gubiki mają dość długie weloniaste płetwy ogonowe i żaden nie ma ich podgryzanych.
Brzanki zajmują się sobą - ganiają się z konta w kont jakby je inne ryby nie interesowały.
Za to żadne młode gubika nie mają szans na przeżycie - brzanki się już o to starają
pozdro

slawku
03-08-2004, 21:40
Acha może to dlatego, że gubiki wolą pływać w górnych częściach akwarium, a brzanki w dolnych i środkowych
pozdro

eremenik.
03-09-2004, 15:30
ja w swoim akwa mialem brzanki i nikogo nie atakowaly
kolega mial dluzszy czas brzanki i tez nic nie atakowaly i nie obgryzaly

Raffy
03-09-2004, 15:41
naprawdę tak mówicie :?::!:

chyba w 140 l. kupię parę brzanek ...

dubeltoovka
03-11-2004, 14:22
moje akwa to początkowo były dwa welonki... Potem dołączyły brzanki.. Jako początkująca akwarystka sięgnęłam do literatury i dostałam gesiej skórki.. Oczami wyobraźni widziałam moje welony z poobgryzanymi ogonami... Pierwsza myśl - brzanki do sklepu.. Ale że był to weekend to zostały.. i o dziwo był spokój... i jest spokój juz chyba ponad 2 miesiące.. może to dlatego że sa soba zajęte i maja w nosie ogony moich welonków...
życzę równie spokojnych brzaneczek :D

P@vloos
10-17-2004, 11:40
Ja kupiłem sobie ostatnio 4 brzanki. Ale jedna z nich wyraźnie dominuje nad innymi - gania je po całym akwarium, a one chowają się gdzie mogą. Gdy tylko na chwile wypłyną z kryjówki to ta natychmiast zaczyna pościg. Nie wiem zabardzo jaki jesk stosunek płci bo są młode i wszystkie wyglądają prawie tak samo.

Czy to normalne zachowanie? Może powinienem odłowić tą agresywną, albo dokupić jeszcze pare brzanek?

Chica
10-17-2004, 12:08
Parenascie lat temu jak jeszcze bylam mala :D moj tatus mial akwa 28l. Prosze na mnie nie wrzeszczec i nie krytykowac bo to bylo bardzo dawno. I odziwo mial w nim dwa skalary, 6 brzanek sumatrzanskich, parke gupikow, parke mieczykow i zbrojnika niebieskiego, (sama sie zastanawiam jak to sie tam zmiescilo :roll:), filtr szklany z jakas wata w srodku napedzany brzeczykiem i pare roslinek. Akwa stalo na parapecie przy oknie. Wszystkie rybki zyly sobie zgodnie przez ladnych pare lat dopuki na doniczkowe kwiatki nie przyszla jakas zaraza i mama zastosowala pewnien spray. No i na paskudztwo pomoglo i na rybki tez :cry: (ale to bylo niechcacy). Mam nawet stare fotki czarno-biale i zadna rybka nie ma obskubanych pletw, nawet skalary.

Prezydent
10-18-2004, 08:15
brzankę najlepiej trzymać w większym stadzie zajmują się wtedy sobą i nie podskubują innych ryb a co do problemu dominacji 1 szt. miałem ten sam problem,po jej odłowieniu kłopoty zniknęły(wymieniłem na inną) i co ciekawe "agresor" po powrocie do pierwotnego akwa nikogo nie ganiał

Lutek
11-10-2004, 22:19
WITAM ja trzymam 7 szt. brzanek z kardynałkami,neonami platkami, i odkąd je mam nie zauważyłem żeby jakaś ryba była atakowana miała ponadgryzane ogony czy coś w tym stylu POZDRO

Karol Jagielski
11-11-2004, 10:49
U mnie na przykład brzanki nikogo nie atakują a jeśli już to one są atakowane przez labeo bicolor

Agrafka
11-11-2004, 13:04
U mnie brzanki sumatrzańskie niestety obgryzły ogony gupikom. Podobno inne gatunki brzanek tego nie robią.

bkl
01-16-2005, 16:42
witam!

Mam pytanko- czy brzanki sumatrzańskie atakowałaby krewetki amano, bo mam zamiar oba gatunki do siebie sprowadzic?
Mam 45l 5 neonów innessa, 1 żabe (karlik szponiasty), Danio 2 i razbory 2. Zalezy mi i na krewetkach i na brzankach, wiec mam dylemat.
Pomożecie? ;-)

Dzieki

Szczurek
10-22-2005, 12:00
Mam 4 neonki, 1 gubika, 1 danio no i 4 brzanki sumatrzańskie. Przez 3-4 dni nic się niedziało. Żanda rybka nie miałą ponadgryzanych ogonów. Właśnie 3-4 dnia zobaczyłem u wszystkich neonków ponadgryzane ogony. Odłowiłem brzanki i chcę się spytać czy tym neonkom te ponadgryzane ogony poodrastają.

neuro
10-26-2005, 11:22
u mnie moje brzanki wykończyły amano, wykończyły też gup(b)iki.

neuro
10-28-2005, 23:37
cofam swą wypowiedź, Amano sie znalazly, zaszyły sie tak głeboko w roślinności, że ich nie widziałem... do dziś :D

e_Voytek
11-03-2005, 17:58
b.sumatrzanskie mozna laczyc z innymi brzankami np. rózową, wysmulklą ale tylko jesli mas lawiczke sumatrzanskich (6-8) wtrdy zajmuja sie sobą i jest spokój!!!!!!! ZDECYDAWANIE NIE DAWAJ TAM INNYCH RYB (oczywiscie glonojad tez pasuje)