Zobacz pełną wersję : roslinki rosły a teraz strajkują pomocy...
ajnsztajnik
03-08-2004, 19:20
czesc :)
mam problemik mam aqwa 100 litrów oswietlane 4x18
i tak jak w temacie roslinki rosły a nie rosną:( rosły jak głupie wręcz;) az miło było a teraz lipa nawozenie co2 z bimbrowni wcale mi sie to nie podoba;/
naworzę do tego sery Floreną i nic nie daje:(
jezeli mozecie to pomórzcie
Czy bimbrownia nadal dziala :?:
Jesli tak to na Twoim miejscu zmienilbym nawoz na bardziej kompleksowy, np:PGC.
ajnsztajnik
03-09-2004, 13:45
działać działa ale nie widać ŻADNEJ róznicy w rosnieciu roslin i tak i tak nie rosną
Bardziej kompleksowy? no moze i tak ale nie uwarzasz ze nawet na Sery powinny tak czy siak rosnąć chociarz słabo a tu nic;//
Moze jakies niedobory czy cuś ??
ps.dawałem Symfonię złotą i bez róznicy
Rozumiem że przestały rosnąć dosyć nagle...
bo najprawdopodobniej dołożyłes Co2, tak?
1. Jaki miales poziom Co2 przed podaniem i jaki masz teraz i czy przez przypadek nie bujnelo Ci się pH?
ajnsztajnik
03-09-2004, 17:39
Co2 niedałem nagle cały czas było ph jest takie jak było wczesniej za światłosci roslin
Jesli tak to na Twoim miejscu zmienilbym nawoz na bardziej kompleksowy, np:PGC.
Zgadzam się, nawóż Sery jak pisze na opakowaniu to głównie nawóz z żelazem i skromną ilością mikroelementów.
Twój problem może też wynikąć ze złych paramterów wody czy braku dobrego reaktora CO2.
ajnsztajnik
03-09-2004, 19:47
czy ja wiem czy zły reaktor hmmm mam taki z NUTRAFINU taka drabinka:)
ale wszystko wczesniej było dobrze a teraz kiszka i mnie to dziwi:(
naworzone było serą i było ok nawet cudownie a teraz bu
co radzicie zeby zrobic??
jakie nawozy polecacie ale jakieś żeby nie spłukać rodziców 15latka;)
Kup PGC Aqua-art'u - tani o kompletny nawóz. Przenalaizuj co sie zmieniło od czasu, kiedy rośliny dobrze rosły. Nic sie nie dzieje bez przyczyny.
ajnsztajnik
03-10-2004, 18:46
PGC Aqua-art-proszę o jakies info na temat tego nawozu cenę i jezeli wiecie to czy da się w łodzi kupic jak tak to gdzie
Cena to około 20 zł, kupisz w dobrze zaopatrzonych zoologach.
ajnsztajnik
03-10-2004, 19:23
a wydajność ?? ile ml na 100 litrów co ile czasu :)))
pozdro ;)
Lord Paszka
03-11-2004, 11:58
a wydajność ?? ile ml na 100 litrów co ile czasu :)))
Tu znajdziesz najwięcej informacji
http://www.aqua-art.pl/
Odnośnie ceny to ostatnio kupowałem w Latosie za 22,50.
ajnsztajnik
03-11-2004, 16:25
omawiany nawóz z tego co patrzyłem na tej stronce producenta jest na 2250 litrów czy tam na ile było;p pytanie moje co ile trzeba go wlewac do aqwa
ps.czy po podmianach wody trzeba np jak sie podmieniło powiedzmy 25 litrów h2o trzeba wlac nawozu na 25 litrów?
czy po podmianach wody trzeba np jak sie podmieniło powiedzmy 25 litrów h2o trzeba wlac nawozu na 25 litrów?
Tak. Pozatym to z nawozeniem sie eksperymentuje i probuje sie ustalic dawke jaka jest potrzeba, indywidualnie dla zbiornika i znajdujacej sie w nim obsady roslinnej. Powinienes zrobic pomiary chociazby NO3, a przydalyby sie jeszcze PO4 i Fe.
Odnosnie PGC byl juz taki temat na tym forum i bardzo duzo bylo powiedziane o nim na holenderskie poszukaj