PDA

Zobacz pełną wersję : wszystko niby ok, a jednak nie rosną

grzebyk
03-08-2004, 01:46
do akwarystyki wróciłem dwa lata temu po kilkunastoletniej przerwie. Przekleiłem od nowa stare akwarium 54 litrowe, a że mieszkam w akademiku i jest nie wiele miejsca to powiesiłem je na ścianie, zamontowałem oświetlenie z 2 kompaktów 15 Watowych posadziłem żabienice amazońską cryptokoryne apogetonolistną i coś tam jeszcze i tak to rosło do stycznia tego roku. Żabienica nawet zakwitła i podzieliła sie na dwie zarastając pół akwa. w styczniu chciałem zrobić porządek usunąć jedną z żabienic ale bydle tak sie rozrosło że po wyrwaniu jej zrujnowałem całe akwa i musiałem zakładać od nowa. przepłukałem troche żwir i zalałem starą wodą uzupełniając świeżą w 30%. chce mieć akwarium roślinne tak więc przerobiłem oświetlenie na świetlówki T8, od tyłu zbiornika
1xPhilips TL'D 840
1xSylwania Grolux
1XPiła Daylight
wychodzi 1W/litr - 13h/dobe
temperatura wody 28 - 30
od dwóch tygodni stosuję nawożenie CO2 bimbrownia rozpuszczanie jest bardzo dobre bo bąbelki zatrzymują się na listwie wspierającej szybe nakrywową i powoli rozpuszczają średnio stężenie ok 30 mg/l
Nawoziłem najpierw Sera Florena 2ml/dzień, od kilku dni Planta Gainer Clasic w dawkach - do podmienianej wody połowa zalecanej dawki, druga połowa dzielona na trzy dawki dozowana co drugi dzień - 1ml
mój problem jest taki że rośliny za bardzo nie rosną, podejrzewam braki fosforu jednak nie jestem pewien a nie chce kombinować, żeby nie pogorszyć
problemu z glonami też nie mam, niewielkie zielenice na najstarszych liściach anubiasa i kryptokoryny
objawy:
u Hygrophila polysperma var.rosanervae młode liście na brzegach karbowane, odstępy między węzłami jak na mój gust za duże ok 2,5 cm-jest nowym nabytkiem tak więc nie wiem czy tak powinno być
u rotala macrandra młode listki wywijają się w dół, zachamowane we wzroście
u kryptokoryny wendti młode liście są brązowe wcześniej chyba były zielone, ale nie jestem pewien
bakopa też przystopowała
limnophila ma odstępy między węzłami 5 cm, chyba też za dyżo
podłoże zwir kwarcowy 3-5 mm
obecnie jestem na etapie stopniowego obniżania twardosci wody poprzez filtrax K obecnie TwW 7 było12 TwO 20 było24, chce zejść do 4-5tww i 15two
ph ok 6,8
NO3 - 5mg/l

myśle że opis jest wyczerpujący, jeszcze obsada
molinezje 3 pary
zmienniki 1 para
kosiarki 1para
gupiki 3 pary
zbrojnik niebieski
jeden ocalały kirysek spiżowy
rośliny:
Anubias barteri var. nana
Bacopa caroliniana
Cryptocoryne wendtii green
Echinodorus Ocelot Green
Echinodorus tenellus
Elodea densa
Glossostigma elatinoides
Heteranthera zosterifolia
Hygrophila corymbosa
Hygrophila difformis
Hygrophila polysperma var.rosanervae
Limnophila aquatica
Ludwigia palustris x Ludwigia natans
Mayaca fluviatilis
Microsorum pteropus
Microsorum pteropus 'Windelov'
Riccia fluitans
Rotala indica ?
Rotala macrandra
Vesicularia dubyana ('Mech jawajski')

pytania:
1 czy PGC jest nawozem kompleksowym czy stosujecie do niego inne nawożenie?
2 wyżej wymienione objawy czego mogą dotyczyć?
na stronach holenderskie jest przewodnik do oznaczania niedoborów ale u mnie znowu nie chodzi, jeśli ktoś ma dostęp to proszę o podesłanie zapisanej stronki
3 co mam dalej robić, żeby zaczeły normalnie rosnąć

długie wyszło no cóż
cierpliwym dziękuję za doczytanie do końca znającym się na rzeczy za poradę

Maran
03-08-2004, 08:06
pytania:
1 czy PGC jest nawozem kompleksowym czy stosujecie do niego inne nawożenie?
2 wyżej wymienione objawy czego mogą dotyczyć?
na stronach holenderskie jest przewodnik do oznaczania niedoborów ale u mnie znowu nie chodzi, jeśli ktoś ma dostęp to proszę o podesłanie zapisanej stronki
3 co mam dalej robić, żeby zaczeły normalnie rosnąć

1. Producent Bartek Lipczynski mowi ze jest kompleksowy jesli chodzi o inne dodatki ja stosuje gdy zauwaze jakies niedobory.
2. No niestety nie chodzi, moze poszukaj w necie innej stronki o niedoborach :arrow:
3. Trudno powiedziec moze jeszcze poczekaj z tydzien (moze SRWIA roszy)
Mierzyles fosforany ze uwazasz ze masz braki :?:
Duze odstepy miedzywezlami moga swiadczyc o zbyt malym oswietleniu ale Ty masz 1W/l :? Jak dlugo oswietlasz rosliny zaleca sie 10-14h/24h :idea: :?:

grzebyk
03-08-2004, 08:32
podejrzewam niedobory fosforu ze względu na objawy na roślinach - jestem z zawodu ogrodnikiem nie mierzyłem testem, jeśli chciałbym wszystko pomierzyć to musiał bym kupić testy na fosforany, potas, żelazo, one wcale nie mało kosztują. Na razie próbuje dojść po objawach na roślinach
światło 13 h/dobe

pozdrawiam

Maran
03-08-2004, 08:43
Skoro jestes ogrodnikiem to chyba Ty mnie mozesz wiecej nauczyc o roslinach niz ja Ciebie, bo ja jestem chemikiem :wink:
Milo ze jestes na tym forum i mam nadzieje ze bedziesz tu czesto zagladal aby pomagac z problemami roslinnymi :)

grzebyk
03-08-2004, 09:06
jak widzisz na razie sam nie moge ruszyć ze swoim, zastanawiam się nad kompleksową analizą wody taką jak się robi dla roślin w szklarni jedynie powstrzymuje mnie cena analizy, ale wtedy można by odpowiedzieć na wiele pytań,
na razie czekam na porady
co do forum to jestem codziennie na bieżąco tylko nie zawsze zabieram głos
pozdrawiam

grzebyk
03-10-2004, 11:12
co do PGC to nie jest kompleksowy, nie zawiera bowiem ani azotanów ani fosforanów, jest napisane jak byk na etykiecie, też nie zauważyłem dopiero Bartek Lipczyński mnie uświadomił. te dwa pierwiastki normalnie występują w akwarium i w nornalnym akwarium pewnie wystarczają ale przy moim oświetleniu i ilości roślin po prostu zostają szybko zjedzone i stąd ten problem

Maran
03-10-2004, 11:20
Kompleksowy w mikroelementy. Zbyt duze ilosci azotu i fosfor powoduja wykwity glonow. To Ty nie masz zadnych ryb w tym akwarium :?:
Jesli chodzi o azot i fosfor to mozna podawac samemu jako KNO3 i KH2PO4 lub np. z nawozem Bio florin
Dobry kalkulator do roztworow znajdziesz tutaj
:arrow: http://www.holendry.republika.pl/kalk_pmdd.html

shite
03-10-2004, 12:37
Cześć.
Lata temu jako dzieciak miałem akwa, które pielągnowałem z ojcem i mówiąc szczerze w owych czasach nie było takich wydumek :shock: na rynku jak butle CO2 a o bimbrowniach można było zozmawiać w sekrecie w rodzinie jak sie pędziło bimberek :wink: .
Do czego zmierzam.
Kupowało się roślinki w nielicznych zoologicznych sklepach wsadzało się je w żwirek i po miesiącu miało sie bujny podwodny gąszcz. W owych czasach do oświetlenia akwa 60l, które było sklejane na zamówienie u znajomego ojca używało się zwykłej żarówki 100w i wsztstko grało.
Teraz dmucha sie i huha na to by dobrze naświetlić akwa ponawozić, roślinki, a one i tak nie rosną.
Co jest?
Chyba to że w owych czasach rośliny były mniej "pędzone" po to by je opylić i wszystko.

Pozdrawiam