Zobacz pełną wersję : mozna wiecej??
mam akwarium 85x35x46 oswietlone 2 świetlówkami 18-watowymi! mam w zwiazku z tym pytanie: czy zamiast tych swietlówek moge wsadzic świetlówki o wiekszej mocy (np.20W), czy wraz ze wzrostem mocy zwieksza sie takze długość świetlówki i nie beda one pasowac do dotychczasowej oprawy??
Ze wzrostem mocy wzrasta długość świetlówki.
Ale 18 i 20 są tej samej długości.
jakubkrawiec
08-24-2004, 18:35
Zmiana na 20 w nie da żadnego efektu. Z byt mało - strata pieniędzy.
dziadekk
08-24-2004, 18:43
Rzeczywiście dodanie 4W nic nie zmieni.
Jeżeli chcesz coś zmieniać lepiej dodaj trzecią świetlówkę.
Chociaż, jeżeli dobrze się domyślam na podstawie Twojego awatara, do pysi nie ma takowej potrzeby.
Twoje 0.26W/L powinno im wystarczyć :wink:
dzieki za rady! moze zeczywiscie dodanie 4W niewiele zmieni ale i tak musze zmienic swietlowki wiec skoro beda pasowaly to lepiej kupic te 20 watowe! Rzeczywiscie posiadam malawi lecz nie jest ono calokowicie pozbawione roslin choc nie jest ich za wiele!Pozdro600forall
mozecie doradzic mi jakie najlepiej świetlówki zastosowac? philips aquarelle czy moze philips tld 950 czy moze jeszcze cos innego! ktore daja najwiecej swiatla? musze kupic jakies swietlowki bo te sie niedlugo poprzepalaja :(
Los_Sandalos
09-22-2004, 12:14
A pomyśl nad czymś takim, podobno się sprawdza http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=76e993f8b1d8&UID=223cc4abad19
Największą sprawność lumeny/wat maja TLD 840(ogólnie seria 8xx). 9xx lepiej oddaje kolory ale ma mniej lumenów. Inna sprawa, że ponoć roślinką są potrzebne lumeny ale jeszcze bardziej odpowiedni strumień elektronów.
Ponoć dla wzrostu roślin lepsza jest Aquarellka ale to dopiero zamierzam sprawdzić.
A jeśli chodzi o świetlówkę 20W to elektryk/elektronik absolwent AGH z 20 letnim starzem powiedział mi tak :
"Jeśli statecznik jest przystosowany do 18W to powinna być przy nim świetlówka 18W. Świetlówkę 20 W też odpali ale nie będzie w stanie wykorzystać jej pełnych walorów i może przyczynić się do szybszego zużycia. To samo sie tyczy starterów - podobno lepiej zadać sobie trochę trudu i poszukać starterów do 18W a nie tak zwanych uniwersalnych".
Nie wiem ile w tym jest prawdy ??!
Los_Sandalos
09-23-2004, 13:18
Ten gość elektryk z 20 letnim starzem troche chyba nie do końca wie co mówi. No chyba, że popił(żartuję :wink: ).
Statecznik służy do tego aby ustabilizować prąd świetlówki na określonym poziomie. On a nie świetlówka w głównej mierze decyduje o prądzie świetlówki. Świetlówki 18W to nowsza wersja starej 20W. Dzięku zmniejszeniu średnicy z 38 do 26mm oraz innym zmianom osiągnięto większy strumień świetlny(ok. 1350lm) przy zmniejszonym o 2 W poborze energii. Moc nie ma bezpośredniego związku ze statecznikiem ponieważ i 18 i 20W świetlówka pracują przy tym samym prądzie ~0,37A i podobnym napięciu ~57V. Nie ma więc co się martwić, zresztą stateczniki oznaczane są z reguły jako"18-20W".
Ok. kłócić się nie będę bo elektronika to nie moja branża. Ale w takim razie powiedz mi czy świetlówka 20W bedzie świeciła tak samo na stateczniku 18W i 20W.
Jeśli tak to wczym jest rzecz.
Czytałem sporo twoich postów o oświetleniu, elektryce itp.(chyba też na www.lighting gdzieś się udzielałeś) i powiem szczerze że jest pełen uznania dla twojej wiedzy. Nie podważam tutaj twojej opini ale jak na mój gust jak coś jest przeznaczone dla tego, a nie innego osprzętu, to największą wydajność i trwałość osiągnie właśnie z tym sprzętem (jestem studentem Inżynierii Lądowej i u mnie to tak wygląda).
Pozdrawiam.
Los_Sandalos
09-23-2004, 20:37
Nie ma stateczników 18 i 20W. To ten sam statecznik na prąd 0,37A oznaczenie wynika z tego, że gdy produkowane były świetlówki 20W to statecznik też był opisywany jako 20W a teraz świetlówki w 99% są 18W więc piszą na statecznikach albo 18W albo 18-20W.
Swoją drogą dzięki za uznanie, :D
Koleszek
09-27-2004, 21:00
Są też świetlówki 20 W o średnicy 26 mm, a sam mam w jednym z akwa 18 W o średnicy 24 mm!
Los_Sandalos
09-27-2004, 21:07
Te o których wspominasz to jakieś niestandardowe produkowane specjalnie do konkretnego celu a nie "w ogólnych celach oświetleniowych".
Prawdopodobnie te które posiadasz są "akwarystyczne" choć wystarczy spojrzeć w katalog Osram`a a tam dość dużo takich dziwolągów niezbyt często spotykanych. Mało kto zna np. świetlówki o średnicy 7mm. Grubości ołówka!