PDA

Zobacz pełn± wersję : Czy nadaje się na wkład?

Unnamed
03-07-2004, 19:04
W mym (cichym :wink: , przy łóżku) Fluvalu 304 mam wolne 1.5 dolnych koszyków i zastanawiam się nad oczyszczaniem mechanicznym. Czy "Wata higieniczno kosmetyczna" nada się? Rzadko raczej bywam w sklepach akwarystycznych i chce co¶ zmontować od zaraz. Producent informuje że wata składa się z 50% bawełny, a z 50% wiskozy. Czy nadaje się?

Barti
03-07-2004, 19:48
Witam

IMHO odpu¶ć sobie. Taka wata szybko się "zbije" i przepływ przez filtr drastycznie Ci spadnie. Lepiej nie kombinować. Poczekaj do soboty lub pi±tku po południu gdy będziesz miał czas na zakupy. W naszym hobby (zreszt± nie tylko) co nagle to po diable :D . Kup chociażby watę perlonow± (chyba tak się to nazywa) w sklepie zoologicznym.

Unnamed
03-07-2004, 20:41
Thx. Zrobie tak jak mówisz. Poczekam troche... Lecz lepiej g±bkę kupić czy watę (jak już kupuje :wink: )?

Barti
03-07-2004, 21:26
Szczerze mówi±c tu chyba zbytnio nie pomogę :) Ja stosuję watę i jestem zadowolony (z tym, że mam j± w kaskadzie, gdzie jest mniej miejsca). Przy kubełku (mówisz, że masz 1,5 koszyka wolne) to kupiłbym jak±¶ grub± ceramikę na pocz±tek, a dalej dał g±bkę (ma to do siebie, że lepiej się j± płucze niż watę). Gdzie¶ był na forum w±tek o nowym filtrze Aquaela i tam widziałem kilka postów na temat ułożenia wkładów w filtrze. Poczytaj może na co¶ się zdecydujesz.

ZooCentrum
03-09-2004, 00:22
Z tego co pamiętam 304 to 4 g±bki + 3 koszyki

Więc mówię z grubej rury :) EHFIMECH na dno , EHFISUBSTRAT Pro na ¶rodek i na góre. Chociaż jak pomy¶le o tych g±bkach to s± one jako prefiltr i wtedy pełne bio w koszyczkach, czyli EHFISUBSTRAT lub EHFISUBSTRATPro.

Hagen WasteControl - 100ml na 700L lub przy starcie 100ml starcza na 350L, a przy tych g±bkach to prawie obowi±zek - pomaga przeciwko zapychaniu g±bek - ale swoje trzeba oczy¶cić co jaki¶ czas.