Zobacz pełną wersję : obsada rady jak wystartować
Pavel_112
05-02-2006, 22:14
Witam :D chcialbym zalożyc akwarium o biotopie afryki .
akwarium -112 litrow
proszę o podanie ewentualnej obsady rosliny itp. z gory dziękuje podłoże-piasek bez fototapety ewentualnie czarny brystol prosze o rady i sugestie jak wystartowac z takim baniaczkiem 8) i góry dziekuje
Grzegorz Pietranek
05-02-2006, 22:52
Wystartować jak z każdym innym akwarium - to znajdziesz wszędzie.
Biotop? W Afryce jest kilkadziesiąt biotopów, najpopularniejsze to Malawi, Tanganika lub roślinny biotop rzeki Kongo.
Z typowo afrykańskich roślin wymienić mogę tylko anubiasy, bo na razie nic innego nie rzuciło mi się w oczy, ale przy obecnym dostępie do roślin zadawalamy się tym, co jest bez względu na biotop.
Ryby? Zależy od biotopu. Pyszczaki, naskalniki, muszlowce, barwniaki, proporczykowce...
Sprecyzuj, co chcesz osiągnąć. :)
Pavel_112
05-03-2006, 11:05
moze jakies male pyszczaki albo barwniaki lub muszlowce intereoswały by mnie poradzcie ile ryb jakie proporcje parametry wody itp
Grzegorz Pietranek
05-03-2006, 23:31
Nie poradzimy, bo radziliśmy już setki razy - trzeba poszukać samemu..
Pyszczaki = Malawi: skały, mało roślin, twarda woda.
Muszlowce = Tanganika : skały, mało roślin, twarda woda, w 112l możesz chyba z naskalnikami, ale trzeba doczytać i dopytać.
Barwniaki = Kongo: Rośliny, drewno, woda miękka.
Tyle w skrócie.. :)
KlaudiuszXC
07-03-2006, 11:16
Podlacze sie do tematu - jakie wlasciwosci chemiczne ma rzeka kongo ? (twardosc miekka - to torche malo :P, ph) gdzie znajde wiecej info na temat barwniakow ?