PDA

Zobacz pełną wersję : Czarny osad na lisciach

kasia
03-07-2004, 18:18
Na lisciach roślin w moim akwa pojawił sie czarny osad, chyba glony.
Nie da się tego usunąć mechanicznie ze względu na drobne i delikatne listki niektórych. Co z tym zrobić? :?

Unnamed
03-07-2004, 18:54
Gdy akwa się ustabilizuje znikną... Też mam z tym problem (wykleiłem pokrywe folią aluminiową -> glony). Robiłaś zmiany jakieś ostatnio? Zmieniałaś oświetlenie? Lub też akwa świerze? Ewentualnie glonojady, np otoski, ale nie są aż takie skuteczne... :wink:

enigma
03-07-2004, 19:01
Ten rodzaj glonów często pojawia się na anubiasach nawet u profesjonalnych holendrów i w dojżałych zbiornikach. Jeżeli to kwestia zmiany jakiegoś paramteru to wróć do poprzedniego a jeżeli nie to poszukaj informacji na forum holenderskim jak będzie działać w przyszłym tygodniu.

kasia
03-08-2004, 06:13
Nic nie zmieniałam w akwarium od kilku miesięcy. A te glony pojawiły sie kilka dni temu. Chciałabym się ich pozbyć jak najszybciej, bo niezbyt służą roślinkom... :?
Może użyć jakiegoś preparatu? Np Algin?

Mregal
03-08-2004, 07:02
Musiało sie coś stać...
Sąsiad przecież nieprzyniósł ich w szklance... :?:

Mówisz ze musisz się ich pozbyć bo zależy Ci na roślinkach, jeśli naprawde Ci zależy na roślinkach niewlewaj żadnej chemi !!!!!

Stwrzenia które jedza te glony najlepiej to Otoski. Małe glonojady do 5 cm nikomu niewadzące bardzo pracowite.

Pozdrawiam

monetka
03-08-2004, 08:24
Nic nie zmieniałam w akwarium od kilku miesięcy.

Jak dlugo masz swietlowki? Jezeli juz ponad pol roku, to wymien jedna na nowa. Mozesz tez sprobowac wydluzyc czas oswietlania.

A te glony pojawiły sie kilka dni temu. Chciałabym się ich pozbyć jak najszybciej, bo niezbyt służą roślinkom... :?
Masz racje, roslinki porosniete okrzemkami (przypuszczam, ze o nie chodzi) powoli beda z braku swiatla obumierac :( . stosujesz CO2?

Może użyć jakiegoś preparatu? Np Algin?

Preparaty na glony sobie od razu podaruj, bo tylko pogorszysz :(
Tak jak Mregal wczesniej napisal polecam Otoski, o ile pasuja do reszty obsady, glownie codzi o temp. bo na dluzszy czas nie powinna przekraczac 26°C.

Lord Paszka
03-08-2004, 11:25
Preparaty na glony sobie od razu podaruj, bo tylko pogorszysz :(
Tak jak Mregal wczesniej napisal polecam Otoski, o ile pasuja do reszty obsady, glownie codzi o temp. bo na dluzszy czas nie powinna przekraczac 26°C.

To prawda. Preparaty w tym przypadku nic nie dadzą .... ale chcemia wody ... hmmm ... to może być rozwiązanie.

To co u Ciebie się pojawiło to prawdopodobnie początek inwazji krasnorostów. Boją się tego nawet zaawansowani holendrzy. U mnie też była takowa inwazja i walczyłem z tym ponad rok ... bez rezultatów. Zdesperowany sięgnąłem nawet po ALGO-Stop Depot z nędznym rezultatem. Pomogło dopiero zmiękczenie wody i zbicie pH. Zacząłem stosować do podmiany wodę pół/pół odstaną kranową z demineralizowaną (można kupić na wszystkich stacjach CPN lub w hipermarketach - w hipermarketach o 50% taniej !!!)

Krasnorosty obumarły w przeciągu kilku dni. Pozostało tylko ich mechaniczne zebranie.

monetka
03-08-2004, 14:06
To prawda. Preparaty w tym przypadku nic nie dadzą .... ale chcemia wody ... hmmm ... to może być rozwiązanie.

To co u Ciebie się pojawiło to prawdopodobnie początek inwazji krasnorostów. Boją się tego nawet zaawansowani holendrzy. U mnie też była takowa inwazja i walczyłem z tym ponad rok ... bez rezultatów. Zdesperowany sięgnąłem nawet po ALGO-Stop Depot z nędznym rezultatem. Pomogło dopiero zmiękczenie wody i zbicie pH. Zacząłem stosować do podmiany wodę pół/pół odstaną kranową z demineralizowaną (można kupić na wszystkich stacjach CPN lub w hipermarketach - w hipermarketach o 50% taniej !!!)

Krasnorosty obumarły w przeciągu kilku dni. Pozostało tylko ich mechaniczne zebranie.[/quote]

Czytalam kiedys, ze te glonidla (dokladnie trudno stwierdzic co to za gatunek, bo jest ich ponoc 250 roznych) atakuja przy duzym SiO2, Twoje przypuszczenie Lordzie, ze to chemia wody jest IMHO sluszne i dlatego pomogla ta demineralizowana woda. :wink:
Jezeli przez biologiczne czy mechaniczne procesy SiO2 w wodzie zostanie zredukowane plaga glonow ustaje. Jednak nie tylko SiO2 jest czynnikiem, ktory moze wywolac plage glonow. Chyba jak na kazdy gatunek najlepsza metoda sa szybkorosnace rosliny, ktore zabieraja glonom potrzebne do rozwoju skladniki i tym samym "robia im blokade"! :wink:
Powszechnie utarla sie opinia, ze powstaja z braku swiatla, ale prawdopodobnie nie ma to z oswietleniem nic wspolnego lecz z dobrym albo zlym wzrostem roslin, a ze rosliny rosna lepiej przy dobrym swietle stad ten poglad i metoda na ich zwalczanie. :1:
Najlepsze w tym przypadku sa submersyjne rosliny (np.Ceratophyllum demersum, Egeria densa, Egeria najas itd).

kasia
03-08-2004, 14:33
Mam w akwarium stale 26 stopni (bez żadnej grzałki - temperatura sama się tak utrzymuje).

Co do roślin, to jest ich bardzo dużo i szybko sie rozrastają....

A te glony sa tylko na roślinach o bardzo wąskich lub maleńkich listkach

Lord Paszka
03-08-2004, 14:56
A te glony sa tylko na roślinach o bardzo wąskich lub maleńkich listkach

Czy możesz powiedzieć na jakim gatunku roślin występują te glony?

kasia
03-09-2004, 15:21
Szczerze mówiąc nie znam nazwy, ponieważ nie potrafił mi jej podac sprzedawca w sklepie. Ma długie, wąskie (2-4 mm) i bardzo sztywne liście, wyrastające na kształt pióropusza. :roll:
Druga to widliczka. Na pozostałych osadu nie ma.