PDA

Zobacz pełną wersję : help! paletka sie kladzie na boku :(

sweet_baboo
03-07-2004, 14:14
witam wszystkich forumowiczów:)
mam pewien problem z paletką, młody red pigeon. około 4 dni temu rybki zostały w czasie mojej nieobecnosci przekarmione, moczonym i jak sie okazuje tez nie-moczonym granulatem. trzem nic nie "dolegało" natomiast jedna, ta najbardziej zawsze łapczywa;) pływała z pękatym brzuszkiem aż zaczęła kałść się na boku na dnie:( nastepnego dnia dwukrotnie kąpałam ją w wodzie z solą (sposób leczenie zaparć z http://www.discus.org.pl/ ), co pomogło, bo rybka po drugiej kąpieli przestała się kłaść, zrobiła się bardziej żwawa i brzuszek nie był już taki "wypchany" (moment po wpuszczeniu do akwa z soli robiła kupki wiec nic dziwnego ze brzuszek zmalał:) ).ale dzisiaj widzę ze znowu sie kładzie na boku:( przy czym do jedzenia, które rzucałam pozostałym paletkom, bo nie chciałam wszystkich tak bardzo głodzic, podpływała i nawet zjadła. wiec poza leżeniem nie zachowuje sie jak ryba chora (tzn. ma apetyt). wiec co to moze byc? na razie zwiekszylam temperature do 31 stopni, i nie mam mozliwosci przełozenia rybki do akwa kwarantannowego:( moze to wciaż zaparcie? kolejna kąpiel w wodzie z solą? help:( :cry:

Tomek
03-08-2004, 09:18
prawdopodobnie kolejne zaparcie, ja bym sie wstrzymal z wszystkim 24h tzn nie karm nie lecz itd..

Powinno samo przejsc.

sweet_baboo
03-08-2004, 13:34
dzięki, mam nadzieje ze to tylko zaparcie..ale :? dzisiaj rano okazało sie, ze paletka o ktorej pisalam ma małe zmetnienie oka i jest ono bardzo nieznacznie opuchnięte (za dużo azotanów? - dzisiaj chyba wczesniejsza podmiana wody w takim razie..), więc w zwiazku z tym okiem i dalszym "kiepskim" wyglądem rybka w końcu trafiła do osobnego małego akwa :? . co jakis czas mozna zobaczyc u niej drżenie płetwy ogonowej, wygląda to jak jakieś "porażenie" czy coś. nie wiem :( w osobnym akwa juz sie nie kładzie, w ogólnym polegiwała pod filtrem. pozostałe rybki bez jakichkolwiek zmian. i nie wiem co robić. czekać i nic? :cry: pozdrawiam wszystkich.

Dziekanowski
03-09-2004, 12:45
Zastosuj jeszcze raz kąpiel w wwodzie z solą-1łyżka stołowa na 10 litrów.
Niech sobie tam popływa.Jeżeli kupki zaczęła robić dopiero w ogólnym to moim zdaniem ,było za mzło soli alboza krótka kąpiel.
Pozdrawiam.

sweet_baboo
03-10-2004, 12:14
ehh niestety to znowu i nadal ja :( paletka trzeci dzień pływa w osobnym akwarium, w łyzce soli na 10 litrów, i hm wydaje mi sie ze "wykupkała" wszystko co mogla, brzuszek juz normalnie "płaski". zmętnienie oka juz ustąpiło. ale chyba nie jest ok, rybka jest jakby osowiała. zadnych innych objawow nie ma, pozostałe paletki w akwa ogólnym ok. jak długo moze pływac w tej soli? temperatura w granicach 32 stopni. moze podniesc jeszcze? smutno tak na nią patrzeć, bo najzadziorniejsza z całego stadka była :wink: pozdrawiam wszystkich:)

Dziekanowski
03-11-2004, 08:34
Jeżeli jest tak jak piszesz,to myślę że możesz śmiało ją dać już do ogólnego.
Zapomniałem poprzednio napisać , że przy soli trzeba intensywnie napowietrzać.Ale to już musztarda po obiedzie, ale tak na przyszłość.
Pozdrawiam.

sweet_baboo
03-11-2004, 13:45
dzisiaj rybka wygląda juz całkiem ok, wiec chyba nie mam juz na co czekac tylko wpuscic ją z powrotem do ogolnego :) no, czekać z wyrownaniem temperatur miedzy akwariami tylko :) dziekuje za wskazówki i pozdrawiam wszystkich :D

sweet_baboo
03-12-2004, 16:51
:cry: wczoraj rypke wpusciłam do ogólnego, wyglądala doskonale, pływała normalnie etc. dzisiaj zaczeła sie robić coraz bardziej "osowiała" i tak ciagle jest. pływa ze złożonymi płetwami (grzbietową i brzuszną ma "złożone" ), i hm nie jestem pewna ale jakby troche miała opuchnięte "usta" :| (no co ja zrobie ze paletki mają takie właśnie pyszczki :) ), ale nie jestem pewna czy sa na pewno opuchnięte.. nie kłądzie sie pod filtrem ale tak pływa z tymi złożonymi płetwami, przystaje przy dnie i tak siedzi, nie wyglada dobrze. help :( zostawić czy z powrotem do izolatki? :(

Tomek
03-12-2004, 22:10
zostawic

najlepiej zaslonic akwarium recznikiem, nic tak nie wykancza paletek jak stres....

no i byc czujnym, patrzyc czy je itd.. pozatym woda w akwa musi byc czysta tzn niskie azotany itd.