PDA

Zobacz pełną wersję : farba do tła

sulej
08-20-2004, 14:26
witam zrobiłem tło strukturalne do akwa (zewnętrzne) czy trzeba je malowac jakąś specjalną farbą żeby było lepiej widoczne, czy wystarczy plakatówka?

skalar1
08-20-2004, 15:15
:D A z czego jest to tło, bo jeśli ze styropianu to radzę kupic spray(sam malowalem moje styropianowe spray'em-6 złotych, a efekt...). Plakatowkami nie pokryje tak łatwo, no i ile ich zużyjesz.

KoRcZuS
07-17-2005, 23:17
Witam. Tez planuje sobie wysmyczyc jakies tlo, myslalem raczej by sprobowac zrobic z brazowego papieru do pakowania i pomalowac niedokladnie na czarno... ale ze sprayem to tez niezly pomysl tylko tak sie zastanawiam jaki wychodzi efekt bo wiadomo ze sprayem sie maluje dokladniej i bardziej farba sie rozpryskuje.. czy moze specjalnie malowac niedokladnie i zostawiac wolne miejsca?? jak wy to robicie moze ktos napisac?

QQQQ
07-17-2005, 23:47
Witam
jak pomalujesz 2 warstwy sprayem to napewno bedzie ładnie pomalowane i chyba pierwsze slysze, że spreyem sie niedokładnie maluje.
jak komus sie nie chce to niech pujdzie do pozadnego sklepu papierniczego i kupi brystol, też ładnie wyglada.
pozdrawiam

Dawidowski
07-18-2005, 00:04
ja ostatnio robiłem tła ze styropianu moje rady

1) styropian min 1,5 cm bo jak go zapalniczą czy zapalarka potraktujesz to łatwo przesadzic
2) kolor sprayu dobrac jaśniejszy od pożądanego bo jak ustawi sie za akwa - 2 szyby + woda, to i tak bedzie ciemniej widać
3) uważać ze sprayem - malować cienką warstwą bo można dziure zrobic przy dłuższym psoiakaniu w jednym miejscu - spray zawiera rozpuszczalnik i takie tam

Vildi
07-19-2005, 14:30
Ja swoje tło pomalowałam plakatówkami i jestem zadowolona :D Było z tym trochę roboty, ale ma się przynajmniej tą satysfakcję :wink:

Tantu
10-06-2005, 19:32
Malujecie farbą specjalną do styropianu czy inną? bo pytałem sprzedawce i powiedział mi że może sprowadzić na zamówienie farbę w sprayu do malowania styropianu. Więc jaką farbe polecacie?

ciosekm
10-21-2005, 08:26
Specjalnej farby kupować nie musisz, wystarczypomyśeć tylko o farbie podkładowej. W ostatecznościoże być nawet emulsja do ścian. A na podkładzie to nawet plakatówkamipowinno ładnie wyjść... Jeżeli chodzi o farby w spreyu (jak i nne) to zawsze warto wybrać akrylowe. Ładniej sę nanoszą nie rozpuszcza niczego i co ważne najczęściej są matowe po wyschnieciu. A jak ktoś chce to moze bez problemu je potem polaakierować - rozpuszczaklnikowe moga reagować potem z lakierem (chociaż to też może dać bardzo ciekawy efekt. Jezeli robisz tlo z czegoś innego niż syropian to spróbuj nanieść podkład szrerokim pędzlem "na krzyż" i na to kolor spreyem...

pozdrawiam