PDA

Zobacz pełną wersję : Dla wszystkich leniwych :)

muzzy
08-19-2004, 20:03
Wpadło mi do głowy żeby zmienic pokrywa do akwa. Fakt że niemiałem za duzo kasy postanowiłem zrobić samemu. A wiec najpierw wybrałem sie do stolarza żeby dociol mi sklejke na wymiar. Po odebraniu zaczołem działać w domu. Dokładnie w pokoju bo w piwnicy niemam zbytnio miejsca.
Przedstawiam wszystkie koszta które poniosłem:

1. Sklejka od stolarza z docięciem - 10 zł
2. Wkręty dwa opakowania - 3.4 zł
3. Papier ścierny 180 i 360 - 3 zł
4. Klej do drewna - 2.35 zł
5. Listwa z 4 gniazdami - 6.5 zł
6. Włączniki do świetlówek - 5 zł
7. Peszel samochodowy do kabli - 2 zł
8. Farba do ochrony drewna w kolorze "Czerwień Meksykańska" + lakier bezbarwny - gratis
Farba i lakier gratis od wujka rzeźbiaża-malaża :)
Wszystkie koszty - 32.25 zł :)

Na fotkach tylko dwie świetlówki ale to sie zmieni w przeciągudwuch dni . Jak dostawie jeszcze jedną na elektronice to pobiegne do sklepu po PHILIPSY z serii TLD 2 szt i 1 szt AQUA GLO.
Przedstawiam wam zdjęcia starej obudowy (tylko nieucieknijcie :) i nowej w różnych fazach "produkcji". W razie jakiś pytań chętnie odpowiem.

Mregal
08-19-2004, 20:12
Witam :)
Też twarze u Siebie z oświetleniem (54l) :)

Mam pare pytań :
Jak ten materiał sprawdza się w użytku tzn. jak działa na sklejke wilgoć itd. Wiem że jest lakier, farba, ale różnie to czasem bywa ?
Widze ze masz całą elektronike w środku, nieboi się o spięcie?
Masz statecznik zwykły? te zwykłe strasznie się grzeją, niemasz problemów z temperaturą?
Ogólnie fajnie Ci to wyszło, ładna, dobrze zrobiona pokrywa i Tania.
Bardzo fajny pomysł. GRATULUJE

muzzy
08-19-2004, 20:26
A wiec tak. Nazwe farby podam jutro bo niemamietam dokladnie. wszystkie złącza zaklejone silikonem bezbarwnym, statecznik jest zwykły 1 x 40 W. A z temperaturą niemam problemu 28 stopni.

budrob
11-30-2004, 15:31
Patrząc na zdjęcie INSTALACJA zastanawiam się czy Ty tę instalację masz w pokrywie nie osłoniętą od wody. Jeżeli tak to jesteś SAMOBÓJCĘ.
Jak widać na zdjęciach zastosowałeś osprzęt od świetlówek nie gwarantujący zabezpieczenia elektrycznego - nie powinieneś tak robić i na dodatek pokazywać innym. Według mnie jest to błędne i niebezpieczne.
Chyba że jesteś elektrykiem - a elektryka prąd nie tyka

aRBi
11-30-2004, 20:55
Chyba że jesteś elektrykiem - a elektryka prąd nie tyka

A jak tyknie, to elektryk fiknie! :lol:
Niestety wiem o tym, bo jestem elektrykiem! :lol:

A na powaznie, to szczelnosc przed wilgocia jest bardzo wazna. Mialem kiedys w moim pierwszym akwarium podobna pokrywe. Nie mialem szklanej oslony przed woda, wiec pokrywa byla wilgotna od wewnatrz. Moze to byc bardzo niebezpieczne. Proponuje wszystko, oprocz rur, zamontowac poza pokrywa. A rury zamontowac w uchwytach wodoszczelnych.

uciu
12-01-2004, 22:08
witam

nie wiem czy dobrym pomysłem było dawanie świetlówek z tyłu obudowy?? Chyba ryby ładniej wyglądają jak światło na nie z przodu pada a nie z tyłu???

Bauer
05-29-2005, 22:58
witam!

Bardzo fajna pokrywa, widac kawal dobrej roboty. Z tego co sie orietuje bedzie tam az 5 swietlowek czy to nie za duzo?? Ja tez mam 112 i planuje pokrywe łaczoną: boki z paneli podlogowych (odpowiednio zabezpieczone) a dekiel z plexi. świetlowki wyposarze w odbłysniki własnej roboty :) Pokrywe muzzy-ego uwazam za material do inspiracji (pokazuje ze wlasna robota daje wiecej radosci oraz jest bardziej "modalna", ma tez uwidocznione faje rozwiazanie instalacji (trzeba tylko popracowac nad zabezpieczeniem)