Zobacz pełną wersję : Zrób to sam
piotr299
08-19-2004, 15:55
Prosze czy moglibyscie powiedziec jak zobic pokrywe na 3 swietlówki :cry:
Jak to jak... Normalnie :)
Nierozumiem pytania! O co Ci dokładnie chodzi?
Niewiesz jakie świetlówki wybrac?
Niewiesz jak zrobić pokrywe?
Niewiesz co musisz mieć prócz świetlówek ?
Niewiesz jak to wszystko podłączyć, żeby chodziło?
Sprecyzuj troche swoje pytanie!
Niezakładaj dwóch tematów, wystarczy jeden! i niemusisz się też pytać w innych tematach, zawsze się ktoś znajdzie kto Ci pomoże i niemusisz wszędzie pisać tego posta... Zamiast tego tak jak mówie napisz o co Ci dokładnie chodzi!
piotr299
08-19-2004, 19:11
mrgal chodzi mi o to wszystko
nie wiem jakie swietlówki
nie wiem jak pokrywe zrobic
nie wiem co musze miec oprocz swietlówki
i nie wiem ja to podlaczyc
jakiego materialu mam uzyc zeby bylo ladnie
i musze zmiescic sie w 90zl
to zrób coś narazie np, ze sklejki na wymiar, tą sklejkę trzeba dobrze zabezpieczyć przed wodą, narazie załóż sobie jedną belkę oswietleniową a w miarę kasy następne sobie dołożysz....a najlepiej zgłoś się do jakiegoś stolarza żeby wystukał ci najprostszą pokrywę
Jutro rano koło 9-10 postaram Ci napisać ile by Cię co kosztowało, jak to popodłańczać, dzisiaj już poprostu niemam czasu.
Napisz tylok czy chcesz mocne te oświetlenie, jakie mają byc te świetlówki? 30W, 18W, 15W? To ma być zwykłe oświetlenie czy nastawiasz sie na typowo rośłinny baniak, stawiasz przedewszystkim na roślinki?
wojtass_maniak
08-19-2004, 21:54
zeby tanio wyszlo proponuje zrobic pokrywe z odpowiedio poprzycinanych bialych paneli na sciane pcv koszt maly a i ladnie wyglada i bedzie lepsze swiatlo bo biala pokrywa od srodka bedziedzialac jak odblysniki
piotr299
08-19-2004, 22:06
Z góry dziekuje ci za to że tak chetnie slużysz swoimi radami.
Mregal ja mam 3*18.Nastawiam sie na typowo roslinny baniak.Powiedz jakie polączenie swietlowek byloby najlepsze,i czy te 3*18W to wystarczy na 115l
No tak, w sumie chcesz dobre i mocne oświetlenie, ale mając 90 zł na pokrywe i elektronike będzie ciężko, no ale nic, zaraz coś wyliczymy.
Na początku, chcesz 3x18=54 54:120=0,43/l tak niezamało, ale jak by było więcej to by było... Najwyzej jak bedziesz miał troszke kasy to sobie dokupisz może jakaś 15W?... Bo trzy świetlówki to za mało..
No nic.
Ja polecam Ci świetlówki Philips TLD 18W/965 ta świetlówka bardzo ładnie oddaje kolory, ale niestety prazy barwie "9", jak by CI to powiedzieć moc troszke łucieka, ale to nadrobimy odbłysnikami!
Cennik oszczędniosciowy:
3xPhilipsTLD18W/986=3x20zł=60
3XStatecznik konwencjonalny*1=3x8,50zł=25,50zł
3XStarter*2(zapłonnik)=3x2zł=6zł
Oprawki*3=0zł
Kabel=6-7 zł
Wtyczka
Taśma izolacyjna
Lutownica i cyna
Razem coś około = 100 zł
*1 3xstatecznik konwencjonalny - są to zwykłe stateczniki, podobno czasem pobierają więcej prądu niż powinny np. 2x30W a pobierają 2x40W na tej zasadzie, po zatem mogą mieć efekt mrugania, tzn. jak zapalisz mogą mrugać przez chwile świetlówki (ja mam zwykły statecznik i mi mruga dosłownie 1 sekundę) Są tańsze, ale za to pobierają więcej energii (teraz zaoszczędzić a rachunek wzrośnie o 1-3 zł lub coś takiego) niestety także świetlówki chyba troszkę krócej świecą, ale tego nie wiem.
*2 3xstartery- są to zapłonniki tam Ci policzyłem oprawkę (zwykłą, przykręcaną)+ zapłonnik
*3 Oprawki- możesz kupić oprawki niema problemu, ale jak widzę starasz się oszczędzać, (dlatego też powyższy cennik jest oszczędnościowy) i niema problemu. Zamiast oprawek możesz ładnie polutować kabelki z świetlówkami, i szczelnie zakleić taśmą izolacyjną (nie żałuj taśmy), napisałem 0zł, gdyż chyba masz lutownice, cyna i taśmę w domu
Podałem Ci ceny i przykład zrobienie oświetlenia, tak, aby jak najmniej zapłacić, cos takiego chodzi u mnie w 54l(ja mam 3x18W), mam takie oświetlenie tydzień, na razie niemego na nic się skarżyć, wszystko dobrze działa, ale ja jak będę miał (chciałbym mieć) większy zbiornik, to prawdopodobnie uzbieram trochę więcej kasy i użyje już oprawek bryzgoszczelnych, statecznika elektrycznego i być może będą to świetlówki T5, więcej się płaci, ale sprzęt jest lepszy, świetlówki dłużej pracują, są wydajniejsze, stateczniki pobierają tyle prądu ile powinny, a ja i z lutowaniem nie trzeba się bawić i jest 100& pewności, że niedojdzie do zwarcia, ani że świetlówka złapie wilgoć. Niemówie że jak zawiniesz taśmą izolacyjna to dojdzie do spięcia, ja mam taśmą i na razie chodzi, zrobiłem to dość dokładnie i nie powinno nic się stać, ale podobno "titanic był statkiem nie do zatopienia", chodzi mi o to, ze zawsze trzeba brać pod uwagę "co jeśli"....
Pokrywa:
Pokrywe jak zrobić w najtańszy sposób, to chyba masz przedstawione tutaj:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5552
No i rysunek jak to wszystko po podłańczać:
piotr299
08-20-2004, 09:02
Bardzo,bardzo Ci dziekuje właśnie ide do hurtowni.
radzio222
08-20-2004, 10:03
Ja mam wlasnie pytanko, bo do gniazdka wychodzi ze statecznika jeden kabelek, a drugi gdzie idzie?
Ja mam wlasnie pytanko, bo do gniazdka wychodzi ze statecznika jeden kabelek, a drugi gdzie idzie?
No przcież widzisz po wyżej?
Starałem sie zrobić jak najprostrzy rysunek...
Jeden wychodzi do gniazdka a drugi idze do swietlówki...
radzio222
08-20-2004, 12:05
dobra nie chodzilo mi o to, zastanawialem sie ktory przewod oprocz tego z dlawika idzei do gniazdka - u ciebie ten zielony, ale nie zaznaczyles wyraznie...
Nierozumiem Cię.
Według mnie wszystko jest wyraźnie i prosto narysowane
radzio222
08-20-2004, 13:35
nie masz zanznaczonego ze zielony kabele idzie do wtyczki - wyglada tak ze poprostu laczysz nozki swietlowek.
hmm...
No bo zielony kabelek się niestyka z wtyczką...
Tak przynajmniej sądze :?:
A więc Mregal wkradł ci się malutki błąd. Niżej poprawiony chemat :)
He he tak naprawde sprawdzałem czy jesteście czujni :)
dzieki
piotr299
08-21-2004, 22:22
Powiedzcie czy na 112lbaniak 2 świetlówki jedna flora druga aquarelle wystarczy????????????????????????????????????
Los_Sandalos
08-22-2004, 20:43
Zależy jakiej mocy, jeśli np. T5 39W to starczy, jeśli T8 18W to na pewno nie.
Zależy jakiej mocy, jeśli np. T5 39W to starczy, jeśli T8 18W to na pewno nie.
1. To zależy co będzie hodował?
2. Std. akwa 112 litrów ma 80 cm a świetłówki T5 39W ma 85 cm długości i jak to zmieści do obudowy. Poza tym T5 jest średnio 5-krotnie droższa od T8 a chłopakowi zależy na jak najmniejszych kosztach.
Moja propozycja to 3 x 18W T8 (tak jak to wcześnie proponował Mregal). Wiem, że ok 0,5W na litr to nie rewelka ale powinno wystarczyć.
Los_Sandalos
09-09-2004, 22:37
Doradzam na podstawie odpowiednich wskaźników zapotrzebowania oświetlenia, przy tym akwarium i założeniu, że maja być 2 świetlówki to 39W to niezłe rozwiązanie, chociaż podałem je jako maksymalne(w sensie ze sztuka sztuce nie równa). Prawda nie spojrzałem w katalog co do długości 39W ale powiem, że sam używałem takich świetlówek w akwarium 112l(co prawda - budowa otwarta).
Z ceną to sie tak nie do końca zgodzę ponieważ to że przy instalacji zapłacimy troche więcej to się nam zwróci przy rachunkach za prąd albo w postaci lepszego doświetlenia baniaka. :)
.........Z ceną to sie tak nie do końca zgodzę ponieważ to że przy instalacji zapłacimy troche więcej to się nam zwróci przy rachunkach za prąd albo w postaci lepszego doświetlenia baniaka. :)
Zgadzam się z tobą, sam zbieram na oswietlenie z T5-kami :D . Chciałem tylko zaznaczyć, że kolega Piotr299 chciał się zmieścić w kwocie ok 90zł :? i tu jest problem.