PDA

Zobacz pełną wersję : * Rodzina - Łaźcowate

Maxxxo
04-21-2006, 18:39
Oto artykuł na temat Labiryntowców-zakładam go ponieważ (myślę tu o początkujących) może być chociaż troszeczkę ciekawy :wink: i przydatny

Liczne gatunki tej rodziny żyją w południowo- wschodniej Azji i Afryce.Charakteryzują się one obecnością u dorosłych osobników specjalnego aparatu oddechowego, tzw. labiryntu,umożliwiajacego oddychanie powietrzem atmosferycznym.Dla dorosłych ryb jest to najważniejszy sposób oddychania; odcięte od powietrza atmosferycznego giną z uduszenia.Zwykle są wrażliwe na temp. powietrza nad powierzchnią wody; zbyt zimne powietrze jest powodem wielu chorób układu oddechowego.Płetwy brzuszne tych ryb są przeważnie przekształcone w delikatne,wydłużone wąsy,pełniące funkcje narządu dotyku.
Ryby tej rodziny żyją zwykle w płytkich zbiornikach: często w rowach i na polach ryżowych.Wiele gatunków odznacza się wspaniałym ubarwieniem,zwłaszcza w okresie godowym.Przed tarłem samiec buduje gniazdo z pęcherzyków powietrza i części roślin zlepionych specjalną wydzieliną i potem umieszcza w nim zapłodnioną ikrę; gniazdo służy również jako schronienie dla świeżo wylęgłego narybku.Samiec opiekuje się potomstwem przez pierwsze tygodnie ; w tym czasie w kotniku nie powinny się znajdować inne zwierzęta,nawet samica.
Młode ryby są zwykle bardzo małe.Oddychają tlenem rozpuszczonym w wodzie i nie mają jeszcze wykształconenego labiryntu, który pojawia się dopiero po kilku tygodniach życia.

Najczęściej hodowane gatunki:

Bojownik Wspaniały-
Akwarium-nie musi być duże (zaleca się hodowanie samca w heremie w min. 30 L )
Temp.-26-29
pH-około 7
Pokarm-wszystkożerny

Prętnik Karłowaty-
Akwarium-nie musi być duże (min. 40 L), zaleca się hodowanie w heremach w otoczeniu jednogatunkowym.
Temp.-24-29
pH-około 7
Pokarm-drobny-roślinny i żywy.

Wielkopłetw Wspaniały-
Akwarium-średniej wielkości (min. 40 L-na jędną parkę)
Temp.-22-24
pH-nie ma znaczenia
Pokarm-wszystożerny

Gurami Mozaikowy-
Akwarium-Dużej wielkości
Temp.-24-30
pH-około 7
Pokarm-żywy,suszony

Gurami Plamisty-
Akwarium-Dużej wielkości
Temp.-24-28
pH-około 7
Pokarm-żywy,suszony

Skrzeczyk Pręgowany-
Akwarium-średniej wielkości (min. 50 L-max. 100 L-w większych może być zestresowany)
Temp.-22-24
pH-około 7
Pokarm-żywy,suszony

+

Prętnik Trójbarwny (Colisa Chuna)
Akwarium- średniej wielkości
Temp.-24-27
pH-około 7
Pokarm-jak prętnik Karłowaty

Prętnik Wargacz (colisa Labiosa)
Akwarium-średnie do bardzo dużego
Temp.-jak Prętnik Karłowaty
pH-około 7
Pokarm-jak Prętnik Karłowaty

Maxxxo
04-21-2006, 18:55
Jeśli znacie jeszcze jakiejś inne gatunki labiryntów to wżucajcie :wink:

Kiba
04-21-2006, 20:08
A może by tak do zdjęc dodawac zwięzły opis i wymagania? Zawsze to dla początkujących więcej da niż same zdjęcia... :roll:

Maxxxo
04-21-2006, 22:02
Pisałem z jakiejś 2 godz.!W opisie przy zdjęciu...wszystko ok wysyłam a tam poucinane :wymagania,uwagi pożywienie!Tyle trudu na marne :( szkoda...

Kiba
04-22-2006, 11:44
Pisałem z jakiejś 2 godz.!W opisie przy zdjęciu...wszystko ok wysyłam a tam poucinane :wymagania,uwagi pożywienie!Tyle trudu na marne :( szkoda...

Chodziło mi raczej o napisanie pod zdjęciem :wink: Jak będę miała czas (teraz tylko na chwile siadłam) to popiszę trochę..

Raffy
04-22-2006, 14:08
a te zdjęcia to skąd? kradzione? :P

moje bojki :