PDA

Zobacz pełną wersję : Sklepy internetowe

El Habanero
03-07-2004, 02:52
Wiem że Duch kiedyś poruszał kwestię opiniowania sklepów, ale widzę że inicjatywa nie została podjęta. :?
Wobec tego ja spróbuję streścić moje smutne doświadczenia z zakupem internetowym akcesoriów akwarystycznych w pewnym sklepie.
--------------------------------------------------------------------
Najpierw chciałem dokonać zakupu w sklepie "Karusek", bo mieści się w Kraku i dostawa jest za darmo. Ale tam nie mieli interesujących mnie rzeczy - prostych filtrów gąbkowych.
Potem oglądnąłęm witrynę sklepu "Colisa", ale uznałem że jest trochę za mało profesjonalna, a poza tym zraziły mnie zasady płacenia - za zaliczeniem, czyli drożej.

W końcu znalazłem sklep, powiedzmy, Mu-Mu (poserfujcie a zorientujecie się o który chodzi, ja ze swej strony pragnę zapewnić że wszelka zbieżność nazw i danych jest przypadkowa, a moja opowieść jest fikcją literacką).

Muszę się trochę zaasekurować, ponieważ paczkę, którą otrzymałem po 20 dniach od przelewu pieniędzy na konto sklepu (sic!) otworzyła żona bez obecności listonosza, a więc nie mam świadków i mogę być posądzony o pomówienie.

Otóż towar doszedł wprawdzie dobrze zabezpieczony, w pudełku po kasku narciarskim (fajne, profesjonalne opakowanie
:wink: ) ale brakowało jednego zaworu zwrotnego Hagena do brzęczyka, a także termometr samoprzylepny był innej firmy niż zamówiłem. Jako "bonus" dołączono nylonowy woreczek wielgachnych płatków chyba do karmienia ryb, nie oznaczony żadnym znakiem firmowym. Cena brakującego zaworka z całą pewnością z naddatkiem kompensowała wartość "bonusa".
---------------------------------------------------------------------------
Reasumując, kochani rybkomani, nie twierdzę wcale że nie należy kupować w firmie Mu-Mu, ale na pewno trzeba się przedtem dobrze zastanowić... :wink:

P.S.: Następnym razem spróbuję sklep "Colisa", ale sporządzę taki protokół odbioru paczki, żeby można było napisać co kto i dlaczego bez obawy oskarżenia o pomówienie.

robkan77
03-13-2004, 14:44
Spróbuj tego sklepu i daj mi znać czy ci się udało skontaktować z nimi. www.zoocentrum.bytom.pl

corydoras
03-13-2004, 14:57
ja w zoocentrum zadalem 3 pytanie z czego na 2 otrzymalem szybko odpowiedz
a dwa razy kupowalem juz tutaj -->>http://www.akwasklep.pl/ i jestem zadowolony, szybka przesylka, na biezaco informacja o zamowieniu ok 8)

Duch
03-13-2004, 17:06
Ja kupowałem dwa razy w www.aquashop.com.pl i wszystko odbyło się sprawnie....co prawda sklep mieści się w Warszawie więc może dlatego.

Ja chciałem zwrócić uwagę na pewien mały aspekt cenowy. Ogólnie uważa się, że sklepy internetowe są najtańsze ale nie należy ślepo w to wieżyć :D . Dla przykładu: w Diskus-Zoo na Radzymińskiej dyfuzory ślimakowe CO2 JBL kosztują 79pln a w um-umie 99pln(+koszty przesyłki) :lol: :wink:

enigma
03-13-2004, 18:07
1. ISA COLISA

Zamawiałem tam z 6 razy różne towary. Pierwsze co chciałem zamówić to roślina na którą czekałem ponad 2 miesiące i sie nie doczekałem :? 2 razy z rzędu (zależało mi na szybkośći) zamówiłem dostawę lurierem. Za pierwszym razem kurier sie rozwalił a za drugim pomylili nr list. Ogólnie na paczki czekałem ponad tydzień. Oczywiście pomijając fakt braku jakiejkolwiek rekompensaty. Jedynym plusem jest to że Pan T.M. Hippe szybko odpowiada na e-maile. Oprawa graficzna strony i skrypty na poziomie gimnazjum :lol:

2. Um-um

Tu zamawiałem tylko raz, paczka wysłana na drugi dzień dotarła tak jak zamawiałem i szybko. Ceny w tym sklepie (jeśli chodzi o towary popularne) są jedne z najniższych jeśli chodzi o sklepy internetowe. Strona czytelna ale też nie wolna od błędów (np. java script z rankingiem towarów w Netscapie zachodzi na ramkę poniżej). Ten sklep polecam (na odpowiedzi na maile troche trzeba poczekać - ale coś za coś).

3. Inne

Jak bede miał coś do kupienia to sprubóje w Aquashopie chyba że zabacze jakieś pozytywne opinie o innych sklepach - mniej znanych. Czekam na wasze spostrzeżenia 8)

DaroS
03-13-2004, 19:42
1.Kiedyś kupowałem w Colisie i spoko-fakt trochę to trwało.

2,Um-um - zero kontaktu mailowego(w moim przypadku),pomimo prośby
o szybką odpowiedź (parę maili w 2 tyg.)

3.Discus Mysiar - szybko i sprawnie

4.H2O szybciutko i dostawa do domu osobiście(właściciel mieszka 25km ode mnie)

5.Bardzo chciałbym pochwalić Akwasklep lub Aquashop(pamięć zawodzi) za poważne podejście do tematu,ponieważ wysłałem zapytanie do kilku sklepów o trudnodostępny produkt i jako jedyni pomimo ,że nie mieli go odpowiedzieli "nie ma aktualnie ,ale gdy był to kosztował około..."

6.W Aquashopie też zakupy bez problemu

Także pewnie każdy będzie miał różne doświadczenia Ale kilka opini da jakiś pogląd.

intergips
03-21-2004, 22:50
kupuje w Colisa
i zawsze kontakt w tren sam dzien
oczywiscie mozlkiwy przelew na konto by zminimalizowac koszty
Jednym słowem i sprawnie
Ja tam polecam COLISA
moze troche zbyt drogo (czasami ceny z kosmosu-zwłaszcza filtry)
ale chemia czy pokarm OK

El Habanero
03-22-2004, 20:26
Na razie odczuwam niechęć do kupowania w net-szopie, a poza tym nie jest mi nic potrzebne. :?

Jeżeli chodzi w ogóle o kulturę handlu w polskiej sieci, najwyżej cenię sobie Allegro. Tam trzeba się starać żeby zasłużyć na pozytywną opinię. Wiem, bo sam czasem coś kupię/sprzedam. Oczywiście zdarzają się sporadyczne wpadki - kiedyś gostek wylicytował mój towar z opcją "kup teraz", po czym natychmiast dał mi negatywa, tak dla jaj. A taki negatyw psuje strasznie reputację. Administrator Allegro na mój wniosek usunął gostka z aukcji i, na szczęście, skasował też mojego negatywa. Przypuszczam że wielu szczyli loguje się pod fałszywymi danymi, aby porobić sobie hece. :x

Ciekaw jestem jak technicznie rozwiązuje się kwestię pocztowego handlu roślinami - w czym się je przesyła? W folii? pojemniku? Czy ktoś już kupował roślinki w ten sposób? :?:

W przyszłości chętnie pohandlowałbym trawskiem, tak dla przyjemności...

intergips
03-22-2004, 20:35
witam
ja kupowałem anubiaski i poprzez poczte była przesyłka
gostek zapakował je w woreczek i włozył w dwa styropianowe talezyki takie jak w knajpach dostajesz jak bierzesz jedzenie na wynos ował wszystko gazetami i wysłał
roslinki doszły ok
ale pamietajcie by roslinki wysłane zostały do godziny 15 i PIORYTETEM
jako paczka lub list

darek

RedBaron
03-22-2004, 21:40
Ja wielokrotnie robiłem zakupy w Colisie i bardzo sobie chwalę ten sklep. Z racji miejsca zamieszkania dostaję wszystko do domu bez pośrednictwa kuriera. Na ogół kupuję rośliny, które dochodzą w przedziale czasowym podanym na stronie. Tylko raz zdażyło mi się czekać dłużej na rośline Tropica ale z tej okazji dostałem naprawdę konkretnego gratisa.

Z wysyłaniem roślin pocztą nie ma najmniejszych problemów. Już kilkanaście razy wysyłałem takie paczki (nawet w środku zimy) i wszystko było ok.

El Habanero
03-22-2004, 23:20
J
Z wysyłaniem roślin pocztą nie ma najmniejszych problemów. Już kilkanaście razy wysyłałem takie paczki (nawet w środku zimy) i wszystko było ok.

To miód na moje uszy, Manfredzie von Richthofen. :P

Ty mógłbyś w zasadzie dostarczać pocztą lotniczą. :wink:

A pytając przy okazji: grałeś w Red Baron II ? Jeżeli tak, daj mi znać majlem. Mnie coś ta gra nie chodzi... :(

corydoras
03-23-2004, 08:08
na moje oko colisa to jeden z najdrozszych sklepow w sieci :wink:

mario_76
03-23-2004, 08:16
Ja kupuje rośliny na allegro od jednego sprzedawcy i ceny są dużo atrakcyjniejsze niż w sklepach. Za paczkę 9 roślin + 9 gratisów zapłaciłem 30 pln. Przeliczałem i to samo w sklepie wychodziło koło 100. Rośliny w przeciwieństwie do wielu ze sklepu były pieknie ukorzenione. Zamawiałem dwa razy, roślinki zabezpieczone (folia, gazeta, styropian) wysłane do mnie w poniedziałek priorytetem we wtorek już siedziały w akwarium. Prawie wszystkie się przyjęły.