PDA

Zobacz pełną wersję : obsada w akwarium 160 litrowym

Pawel Stolarski
08-17-2004, 19:02
planuję zmienic obsadą z tej co jest teraz na parka zebry parka salwini 2 kiryśniki 7 kirysków 2 ancistrusy 1 plecostumus 1 gibiceps co wy na to czy może tak być ??

wojtass_maniak
08-17-2004, 21:32
No nareszcie cos robisz w kierunku zrobienia nie klopotliwej obsady:) Proponuje albo gibbiceps albo plekostomus, bo jak urosna to ktorys ktoregos i tak "wykopie":) i reszte tak jak gadasz tylko ze zamiast salvini dac mekki

MinimalnyWojtas
08-17-2004, 23:25
Ja na Twoim miejscu nie łączyłbym zebr z meekami, ponieważ meeki mogą na tym ucierpieć. Zebry i salvinie mogą być razem, mają podobny temperament. Tak więc broń boże nie wpuszczaj tam meek !!! Wybierz między gibicepsem a plecostomusem i zostaw 2 kiryśniki. Reszta moim zdaniem jest zbędna (2 ancistrusy, 7 kirysków)

wojtass_maniak
08-18-2004, 08:10
Nie zauwazylem ancistrusow no onesa niepotrzebne ale kirysku komu zawadzaja:)? Moga zostac wazne zeby wybrac miedzy pleko a gibbicepsem Nie sadze aby bylo takzle jak zebry beda z mekkami mi sie wydaje ze salvini sa bardziej agresywne.

MinimalnyWojtas
08-18-2004, 12:52
Pilęgnice z Ameryki Centralnej wymagają wody twardej i alkaicznej...a o ile wiem kiryski żyją w białych wodach Ameryki Południowej. Tam woda jest miękka i kwaśna. Stąd ja kiryski bym wywalił z tej obsady :) (nie to że ich nie lubie, hehe ale...) Dobrze Ci się wydaje, salvinie są bardziej agresywne od meek, ale mają podobny temperament do zebr. Dlatego ja łączyłbym zebry z salviniami. Meeki naprawde mogą być stłamszone z starciu z zebrami.

A i zapomniałem jeszcze o jednym... nie łączcie nigdy zebr z sajica'mi, ponieważ może dojść do hybrydyzacji (krzyżują się ze sobą).