Zobacz pełną wersję : zywa skala - dylemat
mama pytanie do tych co znaja sie na temacie
otoz zastanawiam sie nad budowa zbiornika morskiego lecz nurtuje mnie zagadnienie zywej skaly, dokladniej jej pochodzenie
bo jesli jet to po prostu oderwany kawalek rafy koralowej to nie chce sie przyczyniac do niszczeni srodowiska naturalnego, inaczej sprawa wyglada jesli jest to skala z zaszczepionymi organizmami morskimi
jakie sa zrodla pochodzenia zywej skaly?
To głównie węglanowe szkielety martwych organizmów morskich (korali, gąbek, szkarłupni, mięczaków, wapiennych alg) scementowanych ze sobą, w których żyją różne organizmy. Czyli podstawa rafy, choć w dużej części obumarła.
paletka6
04-14-2006, 10:03
tak,żywa skała jest brana oczywicie z rafy np indonezja,tonga,fiji
P.S tyle co Ty potrzebujesz skały to jest NIC w porównaniu ile idzie w indonezji na budowe dróg,domów itp...
dzieki za odpowiedzi
bede myslal, moze sie zdecyduje
jerzol_kominiarz
05-18-2006, 19:22
Szkielety WAPIENNE a nie węglanowe :D
ocelocik
05-18-2006, 20:43
Coz jerzol w duzej mierze jest to weglan wapnia - czyli weglanowe nie jest do konca zle.
@brzoza
Posluchaj paletki6 - w calej Indonezji, takze na Florydzie ze skaly z rafy robi sie/robilo sie min. drogi. Ponadto duza czesc tego co mamy w akwariach to wlasnie taka skala z drog, takze rozne skaly wapienne, wrzucane do morza na 3-4 lata. A jezeli chcesz to istnieje tzw. skala ekologiczna - wytwarzana przez zatapianie martwej skaly w zbiornikach z morszczyna.
yyyy...a możesz mi wytłumaczyć jaka jest według ciebie różnica? Bo węglan to związek z grupą CO3- a "wapienny" to rozumiem masz na myśli z Ca+. No to korale mają szkielet z aragonitu (CaCO3) z dodatkiem jonów Mg+. Więc obojętnie jak na to patrzysz to jest węglanowy szkielet. I to jest jak najbardziej poprawna nazwa.
jerzol_kominiarz
05-19-2006, 10:31
yyyy...a możesz mi wytłumaczyć jaka jest według ciebie różnica? Bo węglan to związek z grupą CO3- a "wapienny" to rozumiem masz na myśli z Ca+. No to korale mają szkielet z aragonitu (CaCO3) z dodatkiem jonów Mg+. Więc obojętnie jak na to patrzysz to jest węglanowy szkielet. I to jest jak najbardziej poprawna nazwa.
nie no coś tu kolego kręcisz .... wydaje mi się że argonit to gaz ...stosowany np w środkach gaśniczych a CaCO3 to KALCYT i jest to ważny minerał skałotwórczy. Tworzy on bardzo urozmaicone formy skupień. Oprócz skupień ziarnistych, zbitych i włóknistych występują formy naciekowe - stalaktyty i stalagmity. Minerał ten jest głównym składnikiem osadowych skał wapiennych, pochodzenia zarówno organicznego jak i chemicznego. Obecny jest w złożach żyłowych pochodzenia hydrotermalnego. W grupie skał metamorficznych stanowi podstawowy składnik marmurów. W glebach kalcyt odgrywa również bardzo istotną rolę, wpływając na szereg ich właściwości (przede wszystkim przedziwdziała zakwaszaniu gleb, działa również strukturotwórczo). W warunkach klimatu humidowego kalcyt jest łatwo wypłukiwany w głąb profilu glebowego, ze względu na łatwą rozpuszczalność w roztworze kwasu węglowego. W klimacie aridowym dochodzi do nagromadzenia dużych jego ilości w górnych poziomach profilu glebowego.
To dla czego tak napisałem wypłynęło z powodu iż jest to bardziej w naszym przypadku związek z koralami a nazywając je WEGLANAMI poszerzamy krąg o :kalcyt, dolomit, syderyt i magnezyt które oprucz jak wspomniałem kalcytu są mniej a nawet bym powiedział żadko spotykane w akwarium i rafach oceanicznych pochodzenia organicznego
No ale może się mylę :D
co do poprawności nazwy ...tak ale jak to przedstawisz morszczakowi który żadko ma doktorat z chemii to łatwiej mu skojazyć wapienny ,,,z koralem niż węglanowy :lol:
[argonit to gaz ...stosowany np w środkach gaśniczych a CaCO3 to KALCYT i jest to ważny minerał skałotwórczy.
Nie wiem czym jest argonit, ale ja napisałem aragonit. On buduje szkielety korali, nie kalcyt, dolomit, syderyt, magnezyt ani inny z setek węglanów występujących na Ziemi.
[CaCO3 to KALCYT i jest to ważny minerał skałotwórczy.
Wierz mi, doskonale wiem czym jest CaCO3 i aragonit jest polimorfem kalcytu w innym układzie krystlograficznym (rombowym).
To prawda, że łatwiej kojarzy się nazwa "wapienny", ale tak samo można powiedzieć "betonowy", bo w nim też występuje węglan wapnia.
paletka6
05-19-2006, 12:55
ludzie koleś sie pytał o żywą skałe:), a nie wapienny czy weglanowy
jerzol_kominiarz
05-19-2006, 17:41
tak racja ...bez sensu dyskusja
chyle czoło i niech będzie że nie mam racji ...nie po to jest ten temat jak zauważył @paletka6 . Przepraszam za zbędna dyskusję ..... "jak woźnica nie może to pozwala koniowi ciągnąć "
Przepraszam .... szkielet węglanowy :D
Salvator
05-20-2006, 00:30
Myśle że poprawnie jest szkielety koralowców zbudowane z węglanu wapnia :wink:
Macie rację, tamta dyskusja była zupełnie niepotrzebna. W każdym razie najlepsza żywa skała jest naturalna, zebrana z żyjącej rafy. Każda "używana" skała jest już zubożona w organizmy filtrujące a niekiedy wogóle martwa.
paletka6
05-20-2006, 09:41
a ja właśnie Allex preferuje skałę dojrzałą wypłukaną z dojrzałego ustabilizowanego akwarium z połączeniem z "żywą wodą" i tą skałą można kilka dni puźniej juz zasiedlać akwarium koralami nie będzie brzydkich glonów a jak będą to w małych ilościach i zaraz znikną
mam 16kg skały z indonezji 3 dzikie kraby które cały czas zwalają mi korale i musze co jakis czas rozwalać skalniak aby je wydostać ,po pół roku wytropiłem też modliszke która mi zabiła babkę gobiodon histrio i 1 astrea tecta mam też dwa kraby (krewetka narazie jest mała wiec nie da se chyba rady - a może?) więc dlatego do następnego większego (400l) w obiegu akwarium kupuje skałę z dojrzałego tanka żeby się pozbyć takich niespodzianek jak te.
Oczywiste jest że będzie mniej w niej życia ale co ma paść to padnie! lepiej żeby to się stało u kogoś w akwarium niż u mnie
P.S jakie masz akwa?
jerzol_kominiarz
05-26-2006, 10:30
"a ja właśnie Allex preferuje skałę dojrzałą wypłukaną z dojrzałego ustabilizowanego akwarium z połączeniem z "żywą wodą" i tą skałą można kilka dni puźniej juz zasiedlać akwarium koralami nie będzie brzydkich glonów a jak będą to w małych ilościach i zaraz znikną"
W pełni podzielam sam kupiłem skałę ...100kg z używanego w pełni działającego akwa i nie żałuję , co do zubożenia skały działającej w akwa ...to czy w indonezji,figi, czy gdzie indziej na świecie ona nie "działała" ????? :shock: