Zobacz pełną wersję : płęć u skalarów
Witam
Czy jest jakiś sposób na rozpoznanie płci u skalarów?
Oczywiscie, u doroslych 8-)
Podczas skladania ikry mozna zauwazyc tzw. pokladelka.
U samca jest ostro zakonczone lekko ukosne, u samicy tepe
opadajace lekko lukiem 8-)
Wczesniej raczej nie do odroznienia. Ja w swej praktyce staralem sie typowac w ten sposob ze wybieralem osobnika z dluzsza i ostro zakonczona pletwa odbytowa jako samca a osobnika z szersza raczej tepiej zakonczona pletwa odbytowa ( u skalarow to dolny zagiel 8-) ) jako samiczke, ale metoda ta nie daje pewnosci, no i trzeba miec troche doswiadczenia ze skalarami. Watpie by jakis sprzedawca mogl ci wybrac pare.
pozdrawiam
Zbych
Rav_Lublin
08-25-2004, 10:42
dorosle samce skalara sa troszke wieksze i maja na czole garb tluszczowy. dla wprawnego oka nie problem odroznic plec - oczywiscie doroslych.
Marta Podraza
08-29-2004, 20:09
Oj widziałam już takich wprawnych którzy się mylili. Tak nabyłam dwie pary dorodnych skalarów które okazały się czterema samicami. Nawet dobrane były w pary, tyle że obydwie samice składały na raz ikrę. Widok był komiczny.
imported_Marcin_K
10-28-2004, 08:14
Mam dwie pary skalarów a tylko jeden z samców ma na czole wyraźny garb tłuszczowy a drugi gładkie czółko jak samice jestem pewien że to samiec bo pary mają swoje terytoria w akwa i składają ikre, więc nie takł atwo na 100% wytypować samca. :!:
Zbychu -biotop amazoński
02-15-2005, 14:02
dokladnie! jednyny sposob na pewne odroznienie dymorfizmo to ksztalt pokladelek w okresie tarla (takie białe "gówienko" obok odbytu)
Sposób, który opisał zegeye sprawdza sie w 100%!!!!!!!!!! :))))))))))
Proszę zapoznać się z regulaminem, pilnować języka i nie wypowiadać się na temat innych userów. Uwagi na temat osób proszę kierować bezpośrednio do adresata (iz)
U młodych skalarów płci napewno nie da sie rozpoznać przynajmniej nie znam nikogo komu by sie udało a co do dorosłych osobników to zgodze się z wypowiedziami przedmówców i jescze dodam od siebie że według mnie samce mają żywsze barwy od samic