Zobacz pełną wersję : Prętnik pytania których nie znalazłem(dokładnie) na forum:P
Zacznijmyod tego że dysponuje akwa 50 litrowym i chciałbym w nim założyć hodowle prętniczków ok 5 samic (aby się nie rozmnażały)-oto pytania :arrow:
-jak najłatwiej zmiękczać wodę?-słyszałem że mozna kupić taki filtr zmiekczający.
-czy mogę użyć filtr o nazwie Elite Mini?
-CHCIAŁBYM ABY TE 5 SAMIC BYŁO RÓŻNYCH KOLORÓW-CZY TO MOŻLIWE I JAKIE SĄ ODMIANY BARWNE DOSTĘPNE NP.OLIWKOZIELONA?
-JAKIE ROŚLINKI BĘDĄ NAJLEPSZE? :)
-I ILU WATOWĄ GRZAŁKE MUSZĘ ZAKUPIĆ? PROSZĘ O ODP. :wink: pOzDrO FOr aLL
Marcinus
04-12-2006, 17:55
Zacznijmyod tego że dysponuje akwa 50 litrowym i chciałbym w nim założyć hodowle prętniczków ok 5 samic (aby się nie rozmnażały)-oto pytania :arrow:
-jak najłatwiej zmiękczać wodę?-słyszałem że mozna kupić taki filtr zmiekczający.
-czy mogę użyć filtr o nazwie Elite Mini?
-CHCIAŁBYM ABY TE 5 SAMIC BYŁO RÓŻNYCH KOLORÓW-CZY TO MOŻLIWE I JAKIE SĄ ODMIANY BARWNE DOSTĘPNE NP.OLIWKOZIELONA?
-JAKIE ROŚLINKI BĘDĄ NAJLEPSZE? :)
-I ILU WATOWĄ GRZAŁKE MUSZĘ ZAKUPIĆ? PROSZĘ O ODP. :wink: pOzDrO FOr aLL
Do takiego akwarium kup sobie 1 samca i 3-4 samice,do tego jakieś kiryski na dno. Nie martw się o ich rozmnażanie bo jeśli nie będziesz odławiał narybku to nic nie odchowasz.
1. Napisz jakie masz parametry wody,bo może wogóle nie bedziesz musiał zmiekczac wody dla prętników to nie są bardzo wymagające ryby jeżeli chodzi o parametry.
2. Taki filtr nie wystarczy jest za mały jak na taki litraż,pomyśl raczej o kaskadzie AquaClear MINI
3. Samice przynajmniej prętnika karłowatego są srebrne innych nie znajdziesz
4.Rosliny mają byc takie na jakie będą Ci pozwalac warunki świetlne,koniecznie muszą byc rośliny pływające [pistie, a szczególnie wgłębka]
5. Grzałka najlepiej jakby była 50W bo to ryby ciepłolube [minimum 25-26*C],ale zależy to od tego jaką temperaturę masz w pokoju.
PS. Na przyszłośc nie rób kilku takich samych wątków w różnych działach.
dzięki bardzo za odp. :roll: ale czy samiczki są po prostu identyczne?A filter to ile kosztuje (mniejwięcej).A jeśli kupił by 1 samca i 3 samczki-to ich nie zamęęczy w takim małym akwa?-bo słyszłem że gdy dochodzi do tarła samiec tak mocno "zdusi" zamiczke że czasami może się zarazić jakimijś bakteriami i nabawi się choróbska -lub tężbędzie "zmęczona" :? co o tym można powiedzieć-bo sie na prętniczki napaliłem w ok.61,38 % :twisted:
Marcinus
04-12-2006, 18:51
Filtr kosztuje około 60pln,spokojnie możesz miec od 2 do 4-5 samic,im ich więcej tym agresja samca się rozkłada i żadnej nie zamęczy.
ok,na allegro jest taki filtr-odpowiedcie mi czysamiczki są identyczne czy da się je jakojś rozpoznać? :?: zamierzam z akwa wystatować po wakacjach-przezten czas będę zbierał fundusze :roll:
Okaząło się że akwa ma tylko 40 l :? teraz moje następne ważne pytania do założenia prętnikarium-
1.Czy samice np 4 będą w każdym szczególe identyczne-i ile mniejwięcej kosztują?
2.JAkie rośłinki będ się najbardziej nadawać?
3.Jak najłatwiej (i najtaniej) podawać CO2?
4.Ilu watowa świetlówka na wys.33 cm- ile będzie kosztować?
5.Czy na kazdy rozmiar akwa dostane pokrywe-jak nie,to mogę szkło (wymierzone do szer.) połorzyć na akwa,gdzie wrogach będzie np. korek (aby powietzre of course dochodzilło :wink: ).
BArdzo proszę na zamieszczone 5 pytań będą mi potrzebne-z góry dzięki :arrow:
Marcinus
04-17-2006, 21:45
1. Samice są mniej wiecej identyczne,różnią się tylko szczegółami,wielkością itp.
2.Już o tym pisałem.
3.Jeżeli nie nastawiasz się na bardzo wymagające rośliny to co2 będzie niepotrzebne. Najtaniej wychodzi bimbrownia.
4.To już zależy od tego jakie rosliny bedziesz chciał.
5.Nie na każdy rozmiar akwarium dostaniesz pokrywę,jeżeli kupisz akwa o niestandardowych wymiarach to pokrywę bedziesz musiał robic sam.Możesz na akwarium położyc szybę.
Ale tak centralnie szybkę na akwa położyc-czy muszą być jakiejś szparki żeby rybki się nie udusiły?! :shock: a oto link na temat (mojego pomysłu na rośliny) - www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=42028&start=0&postdays=0&=postorder=asc&highlight= aha i jeszcze ostatnie pytanie:
-co ile mniej więcej następuje okres tarła u prętników?-bo nadal zastanawiam się nad kupnem samca...bo jak to by było żadko to spoxxx-nie odławiał bym narybku-no ale czy wtedy mamusia i tatuś nie dostaną świra-że stracili potomstwo,i wtedy będą smutni nieżywotni itp.?! :roll: