Zobacz pełną wersję : [112l]Waterworld by Kasiek :)
Udało mi się wreszcie zrobic kilka zdjeć. Nie jest to jakosc jakiej bym sobie życzyła, ale dopiero się uczę obsługiwać aparat ;).
Akwa 112 l, parę dni temu przeszło reorganizację.
filtr wewn. Fluvala, oświetlenie - 2 x 18W (Philips Aquarelle + Hagen PowerGlo), nawożenie - Sera Florena + nawóz Tetry pod korzonki Crypto cośtam.
Czekam na konstruktywną krytykę, tylko błagam nie za ostro bo jestem dosc wrażliwa :D
spox akwa. ale jak ten piasek udaje ci się utrzymać w czystości. chyba codziennie odkurzasz dno.
JA właśnie z tym samym pytankiem, akwa robi super wrażenie, szczególnie tło i czysty piaseczek! jak to robisz???? i z czego masz zrobione takie super błękitne tło???
Tło to zwykła fototapetka ze sklepu, tylko któras z tych swietlówek (nie jestem pewna chyba Powerglo) tak uwydatnia ten niebieski kolor i neony też w jej swietle dobrze wyglądają.
A co do piasku to przyznam sie ze odmulam bardzo rzadko :oops: , mam dosc mocny filtr i to chyba jego zasługa. Własnie sie dziwiłam jak ludzie pisali ze mają problemy z utrzymaniem piaszczystego podłoża w czystosci, u mnie jest ok., nie wiem, moze moje rybki jakos mało brudzą ;)
Paweł1991
08-16-2004, 09:47
ładne akwa kasiek. Bardzo mi sie podoba. TY jednak chyba rybki nauczyłas załatwic swoje potrzeby koło filtra :D :lol: 8). A jakiego masz Fluvala ??.
akwa bardzo ładnie zrobione,fajne rybcie szczegolnie mulojad i gupiki :)
Pozdrawiam
liquid sound
08-16-2004, 12:03
Ja powiem tak: REWELACJA :!:
Śliczne akwarium :11: Piasek super wygląda...bardzo ładne ramirezki i gupiki :P
jakubkrawiec
08-16-2004, 16:14
Dla mnie BOMBA - 6/6 (a "6" jest tylko dla najlepszych)!
Dla mnie super tylko powiedz jak w pyle kwarcowym bo tak sie nazwywa chyba ten piasek utrzymuja ci sie roslinki. Ja mam ten piach i wszystko mi gnije bo ten piach nie przepuszcza tlenu
Vincenzo
08-16-2004, 18:50
Wow! Piękne akwarium. Piękna kompozycja korzeni i roślin. Świetne proporcje!
dziadekk
08-16-2004, 19:10
Oj Kasiek, Kasiek. :twisted:
I jak tu wierzyć kobietom ? :mrgreen:
Mówiłaś, że Twój baniak dopiero w powijakach, a tu proszę..... :11:
Nic więcej nie powiem...... :11:
Kasiek :!: Proszę Cię nie zmnieniaj nic w akwa, ponieważ.... jest śliczne, i nic dodać nic ująć - perfekcyjnie BAJECZNE :D
To nie żart - jak zobaczyłam fotki, to w piewszej chwili skojarzyło mi się z jakąś bajeczną krainą, o których śni się małym puchatym aniołkom :wink:
Michał J
08-16-2004, 21:39
:shock: padam na kolana :) Akwa jest wspaniałe :!: :!: :!:
Bardzo się cieszę ze Wam mój zbiorniczek spodobał :D :D :D .
Filtr mam Fluvala 4 plus (chyba tak sie nazywa), może i za mocny na ten litraż, ale u mnie sprawdza sie w 100 %, woda kryształ, wczesniej miałam Fluvala 3 i róznie bywalo.
Piasek (nie wiem czy kwarcowy, kupiłam jako zwykły akwarystyczny, tylko faktycznie jest b. jasny) mam ze względu na mułojadki, którym chyba jest niezbędny do szczęścia ;). Roslinki tak naprawdę z małymi wyjątkami rosną w żwirku, jest z tyłu żeby nie było widać, dodatkowo zamaskowałam piachem ;).
ksaiek, naprawdę superowe akwa :!: Jaka obsada? naprawdę super, planuje też coś takiego ;)
-Bartek-
08-17-2004, 20:36
Jaka obsada?
Zauważ, że ma tak samo napisane w podpise obsadę swoich akwariów jak ty ;)
Super. Dalbym mu tytul Poszukiwania Zagubionej Arki. Ma w sobie to COS. Walcze o taki efekt juz od kilku miesiecy i nadal bezskutecznie. Chyba najladniejsza "setka" jaka widzialem. No moze oprocz mojej 8) .
To ostatnie to zart :lol:
Akwarium naprawdę super. Mam tylko jedna uwagę Daj większe zdjęcia będzie lepiej widać :wink:
Piękne akwarium, mi jeszcze do takiego daleko :) Jak zawsze nie podobały mi się niebieskie tła, tak teraz zaczynam zmieniać zdanie :)
Marta Podraza
08-28-2004, 16:46
Kasiek naprawdę śliczne akwarium. Wygląda jak z bajki i też masz mułojady - ja bardzo lubię te rybcie.
Piterpak
08-30-2004, 21:52
co tu dużo mówić SUPER AKWA !!! GRATULACJE!!!
Blendinka
08-31-2004, 15:43
Bomba
Rewelacja
Super!!!
Gratuluję i zazdroszczę :D
Akwa bardzo ładne :)
Gratuluje :11:
Bardzo dziękuje za wszystkie miłe słowa :D. Niestety po urlopie moje akwa duzo gorzej wygląda, wszystko pozarastało zielskiem, samą rzęsą i wgłębką mogłabym obdzielic jakies 10 zbiorniczków albo spore oczko wodne ;). Do tego mam inwazję glonów, a jedna rybka nie przeżyła rozłąki :(....
W weekend zrobię generalne porządki i pokażę nowe fotki. :D
Czesc masz bardzo fajny baniaczek, zwłaszcza te tło ze światłem daja fajny efekt, a i jeszcze ten extra korzen na środku, super :shock:
Kasiek'u, chyle czołą przed Tobą i Twoim akwa. Jest po prostu bajeczne. Brak mi słów.....
:shock: :shock: :shock: PIĘKNE AKWA, bardzo ładne, piszesz ze nastąpiło pogorszenie wygląda ale spoko dojdziesz do swojego, ja oceniam to co na fotkach :) interesuje mnie obsada,dokładna, szczególnie mułojady, czy to własnie ta służba sanitarna cię uwolniła od mułu na takim pisaczku ? czy jednak uzywasz często odmulacza, no i ten patent ze zwirkiem dla roślin :wink: extra,może nawet nie trzeba było by maskować jakbyś znalazła w tym samym kolorku :)to nawet byłby zajefajny efekt 8) ale drpnij coś o tych mułojadach aha no i jaki to gatunek :)
Pozdrawiam all...
akwarium bardzo ladne - a piasku wcale nie trzeba "odkurzac" bo zanieczyszczenia pewnie same wedruja do filtra (to wiem jako malawista)
z 2 jednak strony wiem tez ze posypanie piaskiem zwiru daje taki efeklt ze piasek wpada na dol i robi sie strefa beztlenowa jeszcze gorsza niz z samym piaskiem - no chyba ze jakos sprytnie to rozwiazalas nieznamym mi sposobem
pzdr Roy
amnesiac
01-03-2005, 11:55
Chyba wszystko już zostało napisane... Piękne akwarium i tyle. Bardzo podoba mi się ten bajkowy ( :roll: nie wiem, czy to trafne określenie) klimat.
pozdr! :D
Dopatrzyłem się jeszcze jednej rzeczy
Odchody u ramireza widoczne na zdjęciu mogą świadczyć o tym że rybka jest chora
Jak przestanie jeść spróbuj leczenia metronidazolem
akwarium bardzo ladne - a piasku wcale nie trzeba "odkurzac" bo zanieczyszczenia pewnie same wedruja do filtra (to wiem jako malawista)
no właśnie - ja co prawda odmulam od czasu do czasu, bardziej z przyzwyczajenia ;), bo większosc faktycznie filtr wyciąga
2 jednak strony wiem tez ze posypanie piaskiem zwiru daje taki efeklt ze piasek wpada na dol i robi sie strefa beztlenowa jeszcze gorsza niz z samym piaskiem - no chyba ze jakos sprytnie to rozwiazalas nieznamym mi sposobem
nie wiem, mogę się mylic, ale wydaje mi się ze mułojady załatwiają sprawę, nieustannie kopiąc w podlożu likwidują wszystkie strefy beztlenowe ;). Oczywiscie robią też trochę szkód bo przy okazji wykopują to i owo, ale generalnie są pożyteczne :).
:interesuje mnie obsada,dokładna, szczególnie mułojady, czy to własnie ta służba sanitarna cię uwolniła od mułu na takim pisaczku ? drpnij coś o tych mułojadach aha no i jaki to gatunek :)
Pozdrawiam all...
Zjawek nie mam zielonego pojęcia jaki to gatunek ;) - jeden jest ciemniejszy i ma takie dość wyraźne lamparcie cętki, drugi jest prawie biały - poza tym się nie różnią. Na szczęście rosną dość wolno więc zanim osiągną te 20 centów zdążę powiększyć litraż. ;) Generalnie bardzo pocieszne, sympatyczne i niekłopotliwe rybki. Polecam.
Dopatrzyłem się jeszcze jednej rzeczy
Odchody u ramireza widoczne na zdjęciu mogą świadczyć o tym że rybka jest chora
Jak przestanie jeść spróbuj leczenia metronidazolem
Stryjku, to raczej dieta wodzieniowa.
A moje ramirezki niestety od kilku dni plywają w rybim raju :cry:. Pisalam na rozmowach o niczym, że zdecydowały się mnie opuscic- obie równoczesnie, po prostu odeszły i już ich nie zobaczyłam. Szczątków też nie odnalazłam mimo grunownego przeszukania całego akwa. Przypuszczam że odeszły ze starosci, te rybki nie żyją zbyt długo - mialam je prawie rok, a kupiłam dorosle.
Pozostały tylko te fotki :cry:
Cześć Kasiek! Mam pytanie. Jakie są Twoje uwagi na temat eksploatacji fluvala; o ile dobrze zapamiętałam masz 4 plus? Też zastanawiam się nad jego kupnem :roll: : , a akwarium mam o podobnej pojemności. obawiam się m.in. czy nie jest za mocny. Pozdrawiam
Magdula, ja nie mam żadnych zastrzeżeń do tego filtra. Dziala odpukać bezawaryjnie, cicho i co najważniejsze swietnie spełnia swoje zadanie. Wcale nie uważam że jest za mocny, choć do akwa ponizej setki bym go nie wsadziła.
Tak że mogę śmiało polecic - prawde mówiąc w obu akwariach mam Fluvale i jestem z nich bardzo zadowolona :)
Dzięki za odpowiedź, opinie na temat fluvali są bowiem różne, coż wiadomo zawsze można trafić na felerny egzemplarz. Słyszałam niepochlebne opinie nawet o eheim'ach. Malkontentów jest pod dostatkiem :wink: Jeśli się zdecyduję na Plusa 4 to założę jeszcze deszczownię. Pozdrawiam.
Szkoda twoich ramirezek bo to naprawdę super rybki
U mnie też średnio co 1,5-2 lat padają i muszę kupować nowe
Zawsze mówię że już więcej ich nie kupię bo są za delikatne i szybko padają.
Ale po tydodniu zwykle biegnę do sklepu i kupuję kolejna parkę.
Jakoś tak pusto bez nich w baniaczku :D
No to kończę bo się rozpisałem
no i ja dokłądnie to samo zrobię. Bez ramirezek to juz nie to samo akwa. Chciałam co prawda tym razem kakadu, ale chyba skonczy sie na ramirezach :)
Witam
Ja z takim pytankiem:
Na zdjęciu jest samczyk, czy samiczka Ramireza?
Kupilem ostatnio "parke" i nie wiem who is who?
normalnie dech mi zapiera albo zaparł...czy cos...po prostu niemoge oddychac.BANIAK JEST SLICZNY!!!! naprawde SLICZNY...Zazdroszcze i gratunuje :11: