Zobacz pełną wersję : Pielęgnica nikaraguańska
Marta Podraza
08-15-2004, 15:07
Bardzo podoba mi się ta ryba i przymierzam się żeby ją kupić. Czy ktoś z Was ma może tę rybę w akwarium ? Będę wdzięczna za każdą informację na temat jej zachowania i zwyczajów. Chodzi mi głównie o to czy nie jest agresywna i czy nie niszczy roślin.
do do agresji, to zależy od towarzystwa, jeśli będzie dużo konkurencyjnych pielęgnic to będą się stale bić, jeśli będą miały możliwość obrania swojego rewiru (stosunkowo dużego) powinny zachowywać się w miarę spokojnie, nie zauważyłem specjalnej agresji w stosunku do ryb z innych gatunków, u mnie niejednokrotnie mieszkały w akwarium z mieczykami hellera,i nie zauważyłem jakichkolwiek oznak niebezpieczej agresji, niektórzy autorzy podają, że są to ryby roślinożerne (przynajmniej częściowo) i że mogą niszczyć rośliny, ja osobiście nie zauważyłem, aby to robiły, tak samo jak nie zjadaly sparzonej sałaty, tym niemniej bardzo chętnie zjadają spirulię w płatkach
Marta Podraza
08-15-2004, 20:09
Dzięki za informacje, zawsze to juz coś. A jak duże są u Ciebie bo w jednych źródłach podają że ta ryba dorasta do 15 cm, a w innych że do 20 cm.
moja para ma aktualnie 14/13 cm( to są ryby młode około 10- ciu miesięcy), ale widziałem już samce napewno większe niż dwadzieścia centymetrów
Marta Podraza
08-17-2004, 09:54
No to trochę mnie to zniechęciło bo miewałam już kłopoty z takimi pielęgnicami, potem terroryzują całe akwarium i tną rośliny. Chyba zrezygnuję z zakupu. Ale dzięki.