PDA

Zobacz pełną wersję : Pielęgnica nikaraguańska

Marta Podraza
08-15-2004, 15:07
Bardzo podoba mi się ta ryba i przymierzam się żeby ją kupić. Czy ktoś z Was ma może tę rybę w akwarium ? Będę wdzięczna za każdą informację na temat jej zachowania i zwyczajów. Chodzi mi głównie o to czy nie jest agresywna i czy nie niszczy roślin.

stechly
08-15-2004, 18:06
do do agresji, to zależy od towarzystwa, jeśli będzie dużo konkurencyjnych pielęgnic to będą się stale bić, jeśli będą miały możliwość obrania swojego rewiru (stosunkowo dużego) powinny zachowywać się w miarę spokojnie, nie zauważyłem specjalnej agresji w stosunku do ryb z innych gatunków, u mnie niejednokrotnie mieszkały w akwarium z mieczykami hellera,i nie zauważyłem jakichkolwiek oznak niebezpieczej agresji, niektórzy autorzy podają, że są to ryby roślinożerne (przynajmniej częściowo) i że mogą niszczyć rośliny, ja osobiście nie zauważyłem, aby to robiły, tak samo jak nie zjadaly sparzonej sałaty, tym niemniej bardzo chętnie zjadają spirulię w płatkach

Marta Podraza
08-15-2004, 20:09
Dzięki za informacje, zawsze to juz coś. A jak duże są u Ciebie bo w jednych źródłach podają że ta ryba dorasta do 15 cm, a w innych że do 20 cm.

stechly
08-16-2004, 18:55
moja para ma aktualnie 14/13 cm( to są ryby młode około 10- ciu miesięcy), ale widziałem już samce napewno większe niż dwadzieścia centymetrów

Marta Podraza
08-17-2004, 09:54
No to trochę mnie to zniechęciło bo miewałam już kłopoty z takimi pielęgnicami, potem terroryzują całe akwarium i tną rośliny. Chyba zrezygnuję z zakupu. Ale dzięki.