PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z gupikami - pleśniawka

Tadek
03-06-2004, 14:44
Zalozyłem zbiornik z platkami i gupikami 90l. Od pewnego czasu platki mają zwinięte płetwy a gupiki pleśniawke i padają dodam że gupiki się rozmnazają.Tadek

Hammer
03-06-2004, 15:58
Standardowa choroba u gupików, kup Akryflawinę z Tropicala i po pleśniawce.

bopoco
03-06-2004, 20:31
Gdyby Akryflawina nie pomogła do sięgnij po baktopur firmy sera. Ale to dopiero drugorzutowo bo to porządny antybiotyk jest i kosi wszystko jak leci łacznie z pożyteczną florą bakteryjną. Jest bardzo skuteczny powiedziałbym nawet że skuteczny w 99% infekcji. Powinieneś się też zastanowić czy masz stałą temperaturę w akwarium i czy jest ona wystarczająco wysoka. Zbyt niska temperatura może być przyczyną Twoich problemów. Powinieneś też zbadać pH wody gdyż woda zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa powoduje osłabienie ryb a w konsekwencji inwazję pleśni.

El Habanero
03-07-2004, 01:07
kup Akryflawinę z Tropicala i po pleśniawce.

Jeżeli akryflawina skutkuje, to znaczy że przyczyna tkwiła w bakteriach lub pierwotniakach. Akryflawina (trypaflawina) nie niszczy grzybów. Poza tym szkodzi roślinom.

Grzyby, bakterie i pierwotniaki bije preparat uniwersalny - FMC, który zawiera m.in. aldehyd mrówkowy. Nie szkodzi roślinom w normalnej dawce.

Tadek
03-07-2004, 09:13
tęperatura wody jest stała na poziomie 25st ph 7 twardość 7 wskali niemieckiej dodam ze jestem z zabrza i wielu chodowcom po zmianie wody występuje ten problem. Moim oczkiem w głowie są tropeusy mam pokazne stado zdrowych ryb, a gupiki są żony :D tadek