PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr butelkowy

falmax
08-14-2004, 13:47
Jako ze filtry zewnetrzne w sklepach zoologicznych sa dosc drogie a po wejsciu do uni to juz szkoda gadac wiec kiedys postanowilem wykonac filtr samemu z 5 l butelki p-o wodzie mineralnej niestety wtedy filtr zle zrobilem u musial lezec poziomo jakis tydzien temu po polrocznej przerwie wykonalem nowy filtr bo mam nowe akwarium z muszlowcami filtr dziala rewelacyjnie woda jest krysztal a filtr chodzi chyba nawet niecaly tydzien no3 ze 130 spadlo do okolo 20 (w tym czasie woda niebyla podmieniana) filtr stoi sobie normalnie piosowo co bardzo ulatwia zycie :] a teraz opisze jak zbudowalem to cacko :P potrzebne nam beda

- Butelka 5 l po wodzie minerlanej okolo 4-5 zl
- deszczownia ewentualnie rurki o takiej wlasnie srednicy okolo 10 zl
- okolo 4 metrow wezyka o srednicy wewnetrznej 6 mm okolo 6 zl
- klej poxipol okolo 11 Zl
- glowica filtra turbo 8 wat ewentualnie inna okolo 30 zl

Opis budowy

Przydnie butelki robimy niewielki otwor aby moglo zmiescic sie kolanko z dezszczowni ustawione do gory otwor uszczelniamy poxipolemnajlepiej duza iloscia aby kolanko mocno sie trzymalo mozna tez testowac z poxilina w zakretce tez robimy otwor aby zmiescic rurke od deszczwoni tylko ta bz dziurek taka przedluzka poczym takze uszczelniamy poxipolem po wysnieciu kleju najlepiej odczekac dzien albo 2 od tak na wszelki wypadek ja niestety niemoglem sie doczekac i uruchomilem filtr po kilku godzianach :P kiedy wszystko wyschnie mamy juz gotowy pojemnik na wklad filtracyjny po umieszczeniu glowicy filtra w akwarium ( ja zamontowalem bez tego pojemnika tylko z rurka na ktura naklada sie gabke taka z podluznymi pionowymi otworami do wylotu wod z glowicy podlaczmu wezyk a drugi jego koniec do kolanka umieszczonego przy dnie ( dzieki temu woda bedzie szla od dolu do gory przez to mamy pewno ze przejdzie przez wszyski wklady filtracyjne) 2 wezyk umieszczamy w rurce w zakretce a 2 jego koniec do akwarium filtr jest gotowy teraz wystarczy wypelnic go wkladami filtracyjnymi w moim wypadku jest to liczac od dolu wata filtracyjna dosc spopra ilosc potem 4 l kermazytu o sredniej grubsci jakies 4-5 mm i na sam koniec znowu wata tak wiec jest to bradzo dobrej jakosci jak i wydajnosci filtr mechaniczno biologiczny :] w ciagu tygodnia mam zamiar zamontoac 2 butelka do dzialajacego juz filtra w calosci wypelniona kermazytem 5 l tak wiec bedzie to potezny filtr biologiczny :D takiego filtra niezamienilbym nawet na kubelek fluvala 304 :Pa po rozbudowaniu i zamontowaniu silniejszej zewnetrznej pompy to juz raczej na zaden kubelek bym niezamienil :P ten filtra dziala mi w baniaku 60 l ale stara wersja filtra dzialala w 112 l i w krutkim czasie woda byla super czysta po rozbudowaniu taki filtra mozna umiescic nawet w dosc duzych akwariach 500 l :D

Tak wiec jesli zazdroscicie komus filtra zewnetrznego to lepiej niewydawajcie pieniedzy i z rubcie sobie taki butelkowiec zapewniam ze bedzie sprawowal sie lepiej niz niejeden firmowy kubelek :P

wojtass_maniak
08-15-2004, 08:07
A wstawisz kilkafotek jak to wyglada, wiesz fotki ulatwiaja budowe;) . Czekam na foty bo chyba zrobie cos podobnego do 240L niz wydam kolo 200zl na kubelek.

falmax
08-15-2004, 11:17
Fotek niestety niemam ale rysunek powinien wszystko wyjasnic :]

Matrix
08-15-2004, 11:28
wszystko fajnie tylko jak wyglada czyszczenie filtra ?? przez ten maly otwor w butelce ??

falmax
08-15-2004, 11:38
Przy czyszczeniu trzeba caly wklad z butelki wysypac ale to i tak niewielki problem kilka razy do roku i to czyszczenie wcale nietrwa wiecej jak czyszczenie w kubelkach firmowych pozatym wlasnie planuje jakis maly osobny pojemniczek z duzym otworem gdzie wyjecie gabki czy waty i wyczyszczenie niepotrwa wiecej jak 3 minuty :] u mnie w tej chwili wata w butelce zabardzo sie niebrudzi bo podstawowy filtr do filtracji mechanicznej to jest narazie kaskada fzn2 ale po uklepszeniu filtra kaskada niebedzie potrzebna :P jak tylko zrobie ulepszenie odrazu to tu opisze :D

Toffi
08-15-2004, 20:36
to naprawde zaj....sty filterek napewno zabiore sie do roboty możesz napisać na czym będą polegały ulepszenia dzięki.

ńara pozdrawiam

Mregal
08-15-2004, 20:55
Pomysł może nie nowy, bo już wiele osób robiło samemu filtr kubełkowy, ale pomysł z butelką hehe, jestem pod wrażeniem.
Tylko tak włąśnie jak ktoś tam wyżej napisał, czyszczenie jest utrudnione, gdyż butelka ma taki kształt jaki ma i jest ciężko...
Lepiej użyć jakiegoś innego pojemnika, mini beczki albo coś takiego.
Może w jakiś hipermarketach typu Castorama, obi coś by się znalazło, wtedy łatwiej będzie sie to obsługiwało.

Z jaką siłą Ci leci? jaka jest wydajność takiej pompeczki? (napisz gdzie jest położona twoja "butelk" bo wiadomo że jeśli im dalej i jest duża rożnica wysokości to pompka ma coraz trudniej, a jeszcze jak sie przypcha troszke...)?

PS. Pomysł z butelką był niezły hehe :)

Mregal
08-15-2004, 20:59
A i jeśli Ci sie szybko zapycha, to albo na samym dole przed watą daj gąbke, która będzie zatrzymywała te grubsze kawalki, albo przy samej pompce tam gdzie zasysa daj gąbke, będzie Ci ja łatwo płukać, a z beczki bedziesz musiał wszystko wyjmowac...

falmax
08-15-2004, 21:31
To jest dopiero faza poczatkowa filtra a butelka jest najwygodniejsza jesli sie ma odpowiedni prefiltr i latwo ja dostac i latwo zmontowac z niej filtr naprawde tak ladnie czusci wode ze nawet nieoplaca sie kupowac jakiegos drogiego firmowego kubelka roznica bedzie tylko w czyszczeniu pokemnika widac leniwi maja z tym problem :P naprawde raz na jakis czas mozna sie wysilic i poswiecic te kilkanascie minut na wyczyszczenie :] teraz planuje pompe zewnetrzna chyba model hydor selz l 20 moze ona pracowac poza woda albo przerobie jakis model pompy AT pompa wtedy bedzie wyciagac juz wode z butelki a nie pompowac i wtedy na rurke zasilajaca mozna zalozyc jakas gabke albo zamontowac jakis pojemniczek maly z duzym otworem w moim wypadku bedzie to pudelko bo jedzeniue dla papug takie wiadereczko plastikowe z szeczlna pokrywka :] i tam wtedy beda 2 gabki o roznych oczkaach najpierw o duzych a potem drobniutka i wyjdzie wtedy nato ze wkladu bio praktycznie nietrzeba bedzie czuscic czescniej jak 2 razy w roku :] a pozatym filtr zastepuje bardzo dobrze denitryfikator :D

wojtass_maniak
08-15-2004, 21:37
Ja wlasnie sie zabieram do roboty takiego filtra power-heada aquaszuta 8W juz mam wyczajonego i mam jeszcze pytanie czy to moze byc taka zwykla wata z kiosku????? I jak robie to do tangi w 240L to moge keramzyt wymieszac z pokruszonymi muszlami i baniaczek 5L wystarczy????????

falmax
08-15-2004, 21:43
Zwykla wata nie bo zapchala by sie po kilku dniach najlepiej taka w sklepie zoo nazywa sie chyba perlonowa xczy jakos taka wklad robisz jaki chcesz umnie tez to dziala w tandze :] i niewiem czy niepodlaczyc 2 butelki z zwirkiem koralowym z czyms co utrzyma mi ph na oodpowienio wysokim poziomie.

PS. jak ktos sie uprze to mozna i 4 butelki podlczyc kazda z innym wkladem no to wtedy bylby juz potezny kombajn biologiczny 20 l samego wkladu bio :D

wojtass_maniak
08-15-2004, 22:03
a co powiesz jakby zrobic 2 butelki polaczone ze soba i do 1 napchac gabki co obczysci mechanicznie wode a do 2 wklady biologiczne i wtedy chyba wklad biologicznytrzeba bedzie czyscic co rok bo gabka bedziewchlania syfy i to mozna choby co miesiac gabki przemyc:) Dobry pomysl?????? A wystarczy ten 1 power-head aquaszuta 8w do tangi z 240L??????

falmax
08-15-2004, 22:13
Mozxna by upchac gabke do osobnej butelki ale wtdy musialaby byc o nparawde grubych oczkach ale sadze ze lepiej bedzie dac gabke na rurke zasysajaca albo tak jak ja zrobie maly pojemniczek z gabka turbo 8 wat powinno wystarczyc jesli nie to zaden problem podlaczyc silniejsza pompe np filtrmy atman chyba tak sie nazywa o mocy 2000 l/h pompa jest tania i wtedy to bedziesz miec prawdziwa machine filtrujaca :] albo 2 butelke dac z samym kermazytem albo innym wkladem bio wtedy by go bylo okolo 9 litrow i na bank powinno wystarczyc.

Matrix
08-16-2004, 21:05
pomysl przedni :D
przy zastosowaniu prefiltra ( ja proponuje 0,5 litra pepsi "big łyk" i tam wate) a pompka na wylocie wody do tego na wylot deszczownia a na pomke tam gdzie jest wejscie na wezyk napowietrzajacy dac co2 i akwarysci roslinni sa w 7 niebie 8)

corallo
08-17-2004, 14:33
Jest jedna rzecz, ktora wg. mnie jest niedopracowna. A mianowicie wlot do filtra. Najwieksza wydajnosc (skutecznosc) filtra osiagniesz jezeli woda bedzie przeplywala poprzez cala powierzchnie filtracyjna. Twoj wlot jest z boku butelki wiec juz z przeciwleglej stronie buteli wklad filtracyjny ma niewielki udzial w oczyszczaniu. Proponuje wlot zrobic na srodku w dnie butelki a sama butelke postawic na podwyzszeniu z przeswitem na wezyk + kolanko.

Pozdrawiam
corallo

falmax
08-17-2004, 17:03
Niewiele to da utrudni tylko wyjmowanie i montowanie butelki jesli bedzie taka potrzeba a dotego bawic sie w podwyzszenia od spodu fatwiej moze sie zapchac wlot bo brud bedzie spadac na rurke a jak jest z boku to ma z 1 cm aby opac i niezatka wlotu wody a woda sama bedzie spywac jak tylko zrobie niezatapialna pompe

slawek
08-18-2004, 15:21
Po co tyle kombinować, można po prostu w środku przedłużyć wlot tak żeby koniec węzyka, którym woda spływa do butelki był na środku.

falmax
08-23-2004, 22:41
Heh wlasnie o malo co abym ilepszyl moj filterek :P a mianowicie pompe zamontowalem w pojemniku 4 l takim co daja teraz w prezecie do proszku do prania wszystka podlaczylem mialo tez to byc jako prefiltr i rozpoczolem testy w laziece (naszczescie w lazience ) i wszystko bylo cacy do pewnego momentu a mianowicie przykrywka niewytrzymala cisnienia nigdy bym sie tego niespodziewal bo ciezko bylo ja wcisna a po nalaniu wody i wsztrzasnieciu nieprzeciekalo wiec bylem pewien ze to zda egzamin ale niestety zamiast ulepszenia filtra czekalo mnie scieranie podlogi :P moze ktos ma jakis pomysl w lasnie z jakims pojemnikim aby tam pompe zamontowac i prefiltr ?

Matrix
08-26-2004, 23:07
a gdyby ten pojemnik jakos scisnac od zewnatrz ?? powinno byc ok do takiego prostaokata latwo pozniej wsadzic gabke.

dunaj-83
10-14-2009, 22:14
dobrą opcją jest puszka po odzywce na masę dla pakerow ;-) jest odkrecana z duzym wieczkiem, takze problem wsadzania materialu filtracyjnego bylby rozwiazany, a jak by przeciekala to mozna zawsze dorobic uszczelke z dentki chociazby widzialem taki pomysl juz i szczeze powiem ze spoko robota ;-)

nkp666
05-19-2011, 10:01
witajcie. zaciekawił mnie ten temat w związku z moim akwarium. woda jest zielonkawa i nie jestem w stanie jej wyklarować i wygląda to tak (http://zapodaj.net/e1d3db67b73d.jpg.html)

skonstruowałem więc taki filtr http://zapodaj.net/26fdafa9be06.jpg.html
http://zapodaj.net/70c2c87d76d3.jpg.html
z boku jest wlot wody bezpośrednio z filtra a od góry odprowadzenie do deszczowni. wypełniem drobnymi kamykami i watą. pytanie czy można do takiego filtru zastosować coś więcaj aby glony nie powracały.?