PDA

Zobacz pełną wersję : HQI czy standard

yoyi
08-14-2004, 13:04
Witam
Mam problem, jeżeli można to tak nazwać.
Zakupiłem nowy zbiornik 180cmx60cm i zastanawiam sie jaki rodzaj oświetlenia wybrać. Już sam nie wiem czy zamówić pokrywę czy pobawić się w HQI. Jeżeli to drugie rozwiązanie to jaka długość powinna być całej lampy, a może jak moc na taki zbiornik. Wiem że są gotowe oprawy, ale ich długość to przeważnie jest w granicach 70cm i nie wiem czy wystarcza na oświetlenie tak długiego zbiornika. Może lepiej zastosować lampy pojedyńcze o mniejszej mocy każda i rozmieścić je symetrycznie w zdłuż akwarium. Które z rozwiązań polecacie? Ewentualnie gdzie można dostać w rozsądnych cenach takie oświetlenie. Myślę o wydatku w granicach 1000zł. Mile widziane będą opinie użytkowników takiego oświetlenia.
Dzięki za wszelką pomoc
Pozdrawiam
yoyi

Los_Sandalos
08-18-2004, 11:06
Te 60 cm to jak sądze szerokość zbiornika. Przy rozważaniu HQI najważniejsze jest podanie głębokości, jeśli wynosi ona do 50cm to można też zastosowaćświetlówki np T5 80W 1449mm długości(ok 3-4 szt.). Przy głębokościach 60 i więcej cm najlepiej dać HQI, 3*150W powinno być ok.
Użyj opcji szukaj i wpisz HQI to napewno znajdziesz dużo potrzebnych ci informacji. :)

yoyi
08-18-2004, 11:28
Wysokość wynosi również 60cm