PDA

Zobacz pełną wersję : Anubiasy

mirexone
03-05-2004, 23:32
Mam pytanie: Czy anubiasy powinno sadzic sie w zwirku czy lepiej na kamieniach lub korzeniach :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Duch
03-06-2004, 09:23
Anubiasy najlepiej "sadzić" na korzeniach(przywiązać kłącze za pomocą żyłki wędkarskiej lub nitki nylonowej) ewentualnie na kamieniach/skałkach. Można je sadzić również w żwirku ale wtedy kłącze nie może być całkowicie zasypane gdyż roślinka może zgnić :( . Z moich obserwacji wynika że anubiasy zasadzone w żwirku(u mnie granulacji 5-8mm) rosną o wiele wolniej niż przywiązane do korzenia.

mirexone
03-06-2004, 09:34
dzieki :D za odpowiedz. Ja swoje posadzilem na korzeniach i skalkach i jak narazie jest dobrze :D :arrow: galeria

Lucilla
03-06-2004, 13:42
Napiszę Wam o moim sposobie. Moze się komuś przyda. Miałam nie uzywany długi kamień napowietrzający obwiązałam go gumką do gumki przyczepiłam korzenie(kłącza nie zakopywałam żwirkiem)anubiasków i zasypałam kamień żwirkiem. Skutek: nowe liście puszczane co 4(ok) dni zakwitnięcie jednego z anubiasów. Oczywiście wiem ze na dobre samopoczucie roślinek składa się wiele czynników ale myśle ze umieszczenie moich roślinek w taki sposób ma znaczący wpływ. Co więcej nie zaczęłam jeszcze używać zadnych nawozów Pozdrawaim

DaroS
03-06-2004, 21:26
A ja swoje mocuję pod powierzchnią tak aby część liści była wynurzona nad wodą i luks jest.
A jak trochę glonku rzuci się na liść to upuszczam wodę aby tylko kłącze było zanurzone i trochę czasu liście wysychają i po glonach.
A tak wogóle to zauważyłem ,że dobrze im robi okresowe wynurzanie.