Zobacz pełną wersję : Zacmienie
Na jak długi okres powinien być zaciemniony zbiornik żeby pozbyć sie glonów nitkowatych- czarnych. To chyba krasnorosty. Bo przyjechałem po 2 tygodniach i to co ujrzałem zwaliło mnie z nóg - las glonów. To nie prawda ze te glony same nie odpadną, bo jak schowałem anubiasa pod korzeń to całkiem znikły.
Z tego co pamiętam, to zazwyczaj zakrywało się zbiornik na ok. 3-4 dni, i było to w miarę bezpieczne dla mieszkańców, ale mogę się mylić :roll:
jakubkrawiec
08-12-2004, 14:27
Dobre! Muszę spróbowac tego sposobu. Aż dziwne, że na to nie wpadłem :).
u mnie jest juz tydzień zaćmiony i nic glony jak były tak są. Chyba będę musiał załozyć zbiornik od nowa
Jakbyś chciał się trochę z tym pobawić, to możesz spróbować wygotować żwir (piasek czy co tam masz), jeśli nie masz tego 100kg to może dasz radę :D Korzenie, kamienie itd można wyparzyć, glony zginą. Natomiast jeśli chodzi o roślinki, mnie kiedyś udało się uratować je przed wyrzuceniem, ponieważ były całe totalnie zagloniałe. Zastosowałam preprarat Algin Tropicala, w stężeniu 4x większym niż zalecane i przy tygodniowym totalnym zaciemnieniu roślin (oczywiście wszystko działo się w osobnym zbiorniku, a raczej słoikach). Po tygodniu wypłukałam rośliny w letniej odstanej kranówie, glony spłynęły... a rośliny w 90% przeżyły.
dziadekk
08-14-2004, 11:35
U mnie z czarnymi nitkami dały sobie radę kosiarki (sic!).
Trochę to trwało, ale teraz mam z nimi spokój. :lol:
Nawet na wylocie z filtra ciężko je znaleźć, choć jest ich znikoma ilość.
Niestety zaciemnianie nie dawało żadnego rezultatu.
Nie jestem do końca pewny, ale zaciemnianie działa raczej na sinice - to jest pewna i sprawdzona wiadomość.
Zaciemnienie działa świetnie na zieleńce i sinice. Czarne nitki niestety należy uwuwać mechanicznie (czyt. ręcznie lub ustnie - czyli obsadą).
liquid sound
08-15-2004, 21:48
No dobra a co to za glon, jakby taka "plecha" zielona ,smierdzi ziemia i pokrywa glownie szyby a z roslin schodzi jak sie delikatnie przetrze palcem?? Jak sie tego pozbyc?? Azotanow nie mierze bo nie mam testu ale akwa 112 litrow z 2 kakadu i 10 neonkami, co tydzien wymieniam jakies 25 litrow?? Oswietlenie standard obudowa czyli 2 x 18w ,nawozenie CO2 i jakies tabletki pod korzenie :roll:
A kosiarki jedzą te czarne, bo mialem juz krewetki amano i jedyne co robily to siedzialy w kryptokorynie i zjadały młode listki, a podobno takie dobre na nitki.
liquid sound poszukaj tutaj (http://www.glony.republika.pl/)
dziadekk
08-16-2004, 19:51
No dobra a co to za glon, jakby taka "plecha" zielona ,smierdzi ziemia i pokrywa glownie szyby a z roslin schodzi jak sie delikatnie przetrze palcem?? Jak sie tego pozbyc??
Sinice, zaciemnianie. Resztki usuń ręcznie.
W razie problemów możesz się wspomóc erytromecyną 8)
No dobra a co to za glon, jakby taka "plecha" zielona ,smierdzi ziemia i pokrywa glownie szyby a z roslin schodzi jak sie delikatnie przetrze palcem??
Na mur to sinice. U mnie zaciemnianie nie pomogło i pomogła dopiero erytromycyna - znikły i od przeszło miesiąca spokój. Za to rośliny rosły jak oszalałe po kuracji erytromycynowej, niestety zielenice również. Niestety nie ma cudownego środka :).
liquid sound
08-18-2004, 13:45
pynia rybcio a czy jakies glonozery jedza to swinstwo?? W sumie usunalem troche recznie i populacja jest na tym samum poziomie. Czytalem gdzies (juz wiem ze sinice ale thx) ,ze sinice sa wynikiem nadmiernego nagromadzenia substancji organicznych. Najlepszym sposobem bylby odpieniacz ale kurde skad to wytrzasnac?? W sklepach sa ale drogie :cry:
Nie ma żadnego stworzenia, co by jadła to świństwo. Użerałam się z tym przez miesiąc, mechaniczne czyszczenie, płukanie roślin nic nie dało (wiadomo szewc bez butów chodzi). Czy sinice są wynikiem nadmiaru substancji organicznych to nie wiem, u mnie był nawet niedobór. Podobno siedzą w kranówie, mogą być w żarciu (żywym i mrożonkach). Można spróbować zaciemnienia (u mnie poskutkowało niestety tylko na krótko), a jeżeli to nie podziała, to niestety kuracja antybiotykowa.
W końcu sinice to bakterie.
Gdzies czytałem ze sinice rozkładając się wytwarzają jakieś zwiazki toksyczne. Chyba dlatego też zabrania się kąpieli w morzu gdy jest plaga sinic.
Ile potrzeba kosiarek do akwa 100l?
mi weszły sinice po zastosowaniu Bactopuru Sery :?
pomogło zaciemnienie na 4 doby akwa i włożenie dodatkowego filtra przy dnie( wew Fluval)
-po 2 -ej dobie wywaliłem resztki tego badziewia i dalej zaciemnienie na 2 doby
-potem podmianka co 3 dni ,taka około 15%
teraz jest znowu piękne akwarium bez sinic :P